egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Miként a sosem billegő háromlábú szék, úgy az egészséges emberi talp is három ponton érintkezik a talajjal, tartja stabilan a testet: az egyes és az ötös lábujj alatti párnán, illetve a sarokcsonton. E három pont nagyfokú rugalmassággal viseli a ránehezedő súlyt, tekintettel a lábboltozatra, amely egyfajta „lengéscsillapítóként” akadályozza meg, hogy futáskor, ugráskor, terhelés esetén kemény, kalapácsszerű ütések érjék az emberi testet.

 

A lábfej bonyolult szerkezete öt-hat éves korra alakul ki, ennél fiatalabb életkorban normálisnak tekinthető a laposabb lábboltozat. Lúdtalp (bokasüllyedés) leggyakrabban gyermekkorban, serdülőkorban alakul ki, és – ha nem kezelik – elkíséri a pácienst élete során. Ritkább esetben felnőttkorban is kialakulhat.

 

A lúdtalp tünetei

A lúdtalpas kisgyermek fájdalmakról nem szokott panaszkodni, inkább elfárad. Nagyobb gyermekeknél, serdülőknél, felnőtteknél a fájdalom, befelé dőlő boka, kifelé dőlő sarok a legjellemzőbb tünetei a lúdtalpnak, vagyis annak, ha a talp hárompontos alátámasztása megszűnik, és szinte teljes felületével rálapul a talajra. Ezeken kívül sarokfájdalom, lábmerevség, szélsőséges esetekben csonthártya- vagy talpiínhüvely-gyulladás is kialakulhat.

 

A fájdalom önkéntelen járás közbeni testtartásváltozást eredményez, mivel az érintett személy igyekszik minél kevésbé terhelni a befelé dőlő, kilapult lábboltozatot. A kényszerű testtartásváltozás idővel térd-, csípő-, illetve derékfájdalmakhoz vezethet. A megváltozott lábboltozat miatt folyamatos kompenzációra kényszerített izmok azonban hamar elfáradnak, már rövid gyaloglás után is pihenőre lehet szükség.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

5-6 éves kor alatt nincs értelme a lúdtalppal foglalkozni, mivel az ilyen korai harántsüllyedést a gyerekek általában „kinövik”. A serdülőkori, felnőttkori harántboltozat-süllyedést jelző fájdalom esetén ortopéd szakorvoshoz kell fordulni, aki tájékoztatja a beteget, hogy konzervatív kezeléssel, azaz gyógytornával, speciális talpbetéttel korrigálható-e a lúdtalpa, vagy műtéti beavatkozásra van szükség.

 

A lúdtalp kialakulásának lehetséges okai

A lúdtalp kialakulásakor a láb boltozatos szerkezetét tartót képletek – meggyengült szalagrendszer, meggyengült izomzat – nem képesek ellensúlyozni a test súlyából a lábra nehezedő nyomást. A gyermekkori lúdtalp kialakulásában számos tényező játszik szerepet: általános ízületi lazaság, nem megfelelően álló combcsont, idegrendszer eredetű izommerevség, a lábtőcsontok közti ízületek összecsontosodása, lábfejfejlődési rendellenességek. Serdülőkorban, felnőttkorban is szerepet játszhatnak ezen tényezők, melyekhez társul a lábtő ízületeinek kopása, gyulladása, traumája, esetleg a lábfejben megjelenő lágyrész-tumor.

 

A túlsúly, a túlzott megerőltetés és az x-láb (genu valgum) is hozzájárul a lúdtalp kialakulásához.

 

Az elhanyagolt lúdtalp lehetséges következményei

A kóros irányban átrendeződő lábfej-, illetve lábujjcsontozat bütykök kialakulásához vezethet, de létrejöhet sarokcsonti tüske is – a vádli izomzatának fáradékonysága és a derékfájás mellett. A befelé dőlő boka miatt várható a térdízület kopása, illetve ennek folyományaként a jellegzetes x-láb.

 

A lúdtalp kezelése

A lúdtalp kezelésében legfontosabb a megelőzés. Kisgyermekkorban nem szabad a gyermek felállását, járását erőltetni, várni kell türelemmel, amíg a gyermek magától felkapaszkodik és elindul. A gyermekkori lúdtalp kezelésében legfontosabb azon izmok megerősítése, amelyek a láb boltozatának tartásában szerepet játszanak. Az izmok erősítését szolgálja a lábujjhegyen járás, a láb külső élén járás behajlított lábujjakkal, az ujjakkal ceruzát vagy faágat tartani. Az izmok erősítését szolgálja az egyenetlen talajon – füvön, földön, kertben – járás is. A lúdtalp kialakulásának megelőzését szolgálják az ún. szupinációs cipők/?/. Gyermekkorban lúdtalpbetét rendelése csak kivételes esetekben történik, mert a talp tehermentesítése révén a betét viselése az izmok további gyengüléséhez vezethet.

 

A felnőttkori, fájdalmas harántsüllyedés tünetei lúdtalpbetéttel szüntethetők meg, ám „oki” kezelés csak a megfelelő gyógytornától – esetenként fogyókúrával, életmódváltással kiegészítve – remélhető. A lúdtalpbetét alkalmazása lehetőleg egyedi típussal történjen, reumatológus, illetve ortopéd szakorvos javaslatára. Bizonyos esetekben – ha a lúdtalp összecsontosodás vagy extrém ízületi lazaság miatt alakul ki – műtéti beavatkozásra is szükség van.

KULCSSZAVAK
lúdtalp  |   harántsüllyedés  |   lábboltozat  |   sarokfájdalom  |   lábmerevség  |   x-láb  |   lúdtalpbetét
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít