egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A kisgyermekek általában szorosan kötődnek a kedvenc plüssállatukhoz, gyakran kézbe vagy szájba veszik őket, többnyire velük is alszanak. E tárgyak tisztán tartása különösen fontos, hiszen ennek hiányában a rajtuk megtapadó kórokozók, poratkák és egyéb allergének bejuthatnak a kicsik szervezetébe, és fertőzést vagy más, egészségre káros hatást válthatnak ki.

 

Helyes módszer

A színtartó, kitömött játékállatok és a szövetből készült könyvecskék általában biztonságosan moshatók mosógéppel.  A masszívabb plüssfigurák tisztításához akár fertőtlenítő program is használható, de a legtöbbjüket inkább kímélő programmal ajánlott kimosni. Ennek eldöntéséhez támpontot nyújt az állatkába varrt címke, illetve annak hiányában a gyártó weboldalán található információ.

 

A plüssállatok tisztítása során ajánlott az alábbi egyszerű szabály betartása:

 

 • Mosás előtt távolítsa el a plüssállat ruházatát és azt elkülönítve szintén mossa ki;
 • A figura szerelékei (szem, száj, haj stb.) védelme érdekében helyezze a plüssállatot hálós mosózsákba, vagy annak hiányában párnahuzatba;
 • Ha a játékállat kisebb méretű, vagyis nem tölti ki a mosógép dobját, érdemes néhány törölközőt mellé helyezni;
 • Olyan mosószert helyezzen a mosógép tartályába, amilyet egyébként is használ gyermeke ruhaneműinek tisztításához, így nem fordulhat elő bőrirritáció a játék használata során;
 • Állítsa be a mosógépet lassú fordulatszámú, kímélő programra;
 • Amennyiben gyermeke a közelmúltban beteg volt, javasolt magasabb hőfokra beállítani a mosógépet a fertőtlenítés érdekében;
 • Lehetőség szerint használjon szárítóprogramot is, illetve annak hiányában hajszárítóval szárítsa meg közepes fokozaton a kimosott plüssfigurát;
 • Ha a mosási program után a plüssállatból csöpög a víz, célszerű azt a kádban vagy egy lavórban kinyomkodni belőle, majd ruhaszárítón elhelyezni a játékot.

 

Mosógépbe nem helyezhető plüssállatok tisztítása

A mosógéppel nem mosható – például beszélő, zenélő vagy kényes anyagból készült – plüssállatok tisztításához az alábbi módszert ajánljuk:

 

 • Mártson forró mosószappanos vízbe egy tiszta kendőt (például konyharuhát), majd dörzsölje át vele a játékot.
 • Öblítse át tiszta vízben a mosókendőt, majd csavarja ki, és dörzsölje át vele újra a plüssfigurát;
 • Szárítsa meg hajszárítóval, és borzolja meg kissé az állatka szőrborítását;
 • A baktériumok, poratkák és egyéb allergének eltávolítása érdekében gőzölje át a játékfigurát kézi gőzölővel vagy gőzölőre állított vasalóval úgy, hogy a vasaló talpa ne érintkezzen a plüssállattal.

 

Veszélyek

A kisgyermekek gyakran veszik a szájukba a játékaikat, illetve a testvérek közösen is használhatják azokat, ami növeli a fertőzések kialakulásának kockázatát. A fertőzések megelőzése érdekében javasolt a játékok tisztán tartása és a játszóhely rendszeres takarítása, valamint időnkénti fertőtlenítése. Fontos tudni, hogy a tisztítószerek eltávolítják a szennyeződéseket a különböző felületekről – emberi bőrről, használati tárgyakról –, ám igazolt fertőtlenítő hatással nem rendelkeznek.

 

Használatuk során a szennyeződéssel együtt eltávozik ugyan bizonyos mennyiségű mikroorganizmus is a kezelt felületről, de fertőtlenítő hatásuk nem mért és nem dokumentált. Még a fertőtlenítőszerek között is előfordul olyan szer, amely nem képes valamennyi baktériumot, gombát és vírust is elpusztítani. Ezért minden esetben ellenőrizni kell, hogy az adott készítmény alkalmas-e fertőtlenítésre. A fertőtlenítőszerek az élő szervezetre nézve sokszor irritáló vagy akár mérgező hatásúak, így gondoskodjon a megfelelő helyen történő tárolásukról. Az összes tisztító- és fertőtlenítőszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Amennyiben gyermeke fekvőbeteg osztályon részesült ellátásban, és a kórházban tartózkodása során kedvenc plüssfigurája vagy egyéb játékai is mellette voltak, hazabocsátását követően különösen fontos e játéktárgyak fertőtlenítése. Hosszas kórházi tartózkodás esetén nagy a veszélye annak, hogy a plüssállat felületén kórokozók tapadnak meg, amelyek a hazatérés után bekerülnek a gyermek otthonába. Az ilyen esetek kivédése érdekében érdemes a kedvenc plüssállatból rögtön két darabot vásárolni, és az egyiket tartalékként eltenni. Így a gyermek hazatérését követően a kórházban használt plüssállat eltávolításával (háztartási hulladékok közé helyezésével és elvitetésével), majd a tartalék játékdarab használatba helyezésével kivédhető, hogy az egészségügyi ellátóintézményből kórokozók jussanak az otthonunkba.

 

Mit ne tegyen?

Sose helyezzen mosógépbe vagy mártson vízbe ceruza- vagy gombelemet, illetve elektronikus szereléket tartalmazó játéktárgyat!

 

A fertőtlenítőszereket sokszor erős kémiai anyagok alkotják, így keverésük semmiképpen sem ajánlott, nem biztonságos!

KULCSSZAVAK
tisztítás  |   fertőtlenítés  |   mosógép  |   szárítás  |   mosószer  |   tisztítószer  |   fertőtlenítőszer
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít