egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A házi patika egy olyan egészségügyi csomag, amelyben azok a legfontosabb gyógyszerek, eszközök találhatók meg, amikkel kisebb sérülések, enyhébb betegségek otthon, a munkahelyen vagy akár utazás közben az autóban is elláthatók.

 

Ilyen orvosi segítség nélkül ellátható esetek például a kisebb sérülések, horzsolások, vágások, rovarcsípések, illetve a megfázás, influenza, hasmenés és egyéb általános rosszulléttel járó betegségek tüneteinek (pl. fejfájás, orrdugulás) enyhítése.

 

Nagyon megkönnyíti a mindennapokat egy jól megtervezett, megfelelő darabokból összeállított házipatika-doboz.

 

Javasolt szerek a házi patikában:

 

 • láz- és fájdalomcsillapítók,
 • köhögéscsillapító, köptetőszerek,
 • orrcseppek,
 • torokfertőtlenítő tabletták,
 • antihisztaminok,
 • rehidrációs és hasmenés elleni készítmények,
 • savlekötők,
 • egyéb szerek: sebfertőtlenítő oldat vagy spray, naptej stb.

 

Láz- és fájdalomcsillapítók

A leggyakrabban használt, vény nélkül kapható általános fájdalomcsillapító gyógyszerek a nem szteroid típusú láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerek (pl. ibuprofen), az acetilszalicilsav-tartalmú készítmények és a paracetamol. Ezek a fájdalomcsillapító hatás mellett a láz és a gyulladások enyhítésére is megfelelők.

 

A legfontosabb betartandó szabályok a láz- és fájdalomcsillapítókkal kapcsolatban az alábbiak:

 

 • Az acetilszalicilsav és más NSAID-ok asztmás felnőttek körülbelül 10%-ánál és az asztmás gyermekek egy részénél légzésfunkció-romlást okoznak, ezért alkalmazásuk ilyen esetben csak szoros orvosi felügyelet mellett javasolt.
 • A várandós nők által alkalmazható láz- és fájdalomcsillapító készítményekről és egyéb gyógyszerekről mindig kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

 

Köhögéscsillapítók, köptetők, torokfertőtlenítők

Meghűlés vagy megfázás esetére fontos, hogy a fent említett láz- és fájdalomcsillapítók mellett köptető hatású készítményeket is tartsunk otthonunkban. A köptetők (pl. acetilcisztein-tartalmú készítmény) feloldják az alsó és felső légutakban lévő váladékot, így segítve annak kiürülését és a gyógyulást.

 

Amennyiben a köhögéssel járó betegségek miatt nehéz az elalvás, érdemes éjszakára köhögéscsillapító gyógyszert használni. Torokfájás esetén hatékonyak lehetnek a torokfertőtlenítő tabletták (pl. klórhexidin-tartalmú készítmények).

 

Orrcseppek, orrspray-k

A megfázás gyakran jár orrfolyással, amelyre hatékonyak lehetnek a különféle orrcseppek, orrspray-k. A leggyakoribb orrcsepphatóanyagok az oximetazolin, a xilometazolin és a tetrizolin. Egyes esetekben – például allergiás rhinitis esetén – a tengerisó-tartalmú orrspray is segíthet a légutak tisztításában, így ismert allergiás betegség esetén érdemes ilyen készítményt is tartani otthon.

 

A fent említett gyógyszerek általánosságban vény nélkül kapható készítmények.

 

Antihisztaminok

Az allergia tüneteinek enyhítésére, illetve rovarcsípés, csaláncsípés okozta viszketés és duzzanat enyhítésére antihisztamin-tartalmú készítményt alkalmazhat.

 

Az antihisztamint tartalmazó géleket bőrtünetek esetén célszerű alkalmazni, ha a vörösség, viszketés helye lokalizált (pl. csalán- és rovarcsípés). Az ételallergia okozta, testszerte megjelenő bőrkiütések vagy a bárányhimlő miatt terjedő viszkető hólyagok kis hatékonysággal kezelhetők vele helyileg, így ilyen esetben szájon át alkalmazandó tablettás forma javasolt.

 

Egyes antihisztaminok fáradtságot, álmosságot okoznak. A különböző antihisztaminok mellékhatásprofilja a hatóanyagtól függően eltér, ezért a megfelelő készítmény kiválasztásában kérje kezelőorvosa, gyógyszerésze segítségét.

 

Rehidrációs granulátum

Magas láz, hasmenés vagy hányás következtében a szervezet (különösen gyermekek esetében) sok vizet és ásványi anyagot veszít, ami könnyen kiszáradáshoz vezethet. A szájon át szedhető ún. rehidrációs készítmények (Oral Rehydration Solution, ORS) összetevőiknek köszönhetően a szervezetben folyadékvesztés miatt felborult ásványianyag-egyensúlyt állítja helyre.

 

Az ORS-készítmények speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszernek minősülnek. Cukrot, elektrolitokat (ásványi anyagokat: leginkább nátrium-citrátot, nátrium-kloridot, kálium-kloridot), aromákat, ritka esetben probiotikumot is tartalmaznak.

 

Ezek a készítmények azonban csak a kiszáradás (dehidráció) tüneteit enyhítik, és segítik a szervezetet a gyorsabb felépülésben, így amennyiben fertőzés (vírus, baktérium) vagy egyéb betegség (pl. cukorbetegség) a fokozott folyadékvesztés kiváltó oka, a kórokozó ellen az ORS-készítmények önmagukban nem hatékonyak. Ilyenkor a kiváltó ok is kezelendő, ami orvosi segítséget igényelhet.

 

Hasmenés elleni készítmények

A hasmenésnek számos kiváltó oka lehet. Az enyhítésére célszerű otthon valamilyen hasmenés elleni készítményt tartani.

 

A hasmenés elleni készítmények legtöbbje – az ORS-készítményekhez hasonlóan – csupán a tünetet enyhíti, a kiváltó okot nem szünteti meg.

 

A két leggyakoribb hasmenés elleni hatóanyag az aktív szén és a loperamid.

 

 • Az aktív szén egy speciálisan elszenesített növényi eredetű anyag. Fő jellemzője, hogy nem szívódik fel, hanem megköti a bélrendszerben a vizet és egyéb méreganyagokat, amelyek aztán vele együtt kiürülnek. Használata során fontos tudni, hogy más gyógyszerek (pl. fogamzásgátló) hatékonyságát csökkentheti.
 • A loperamid a bélműködést, bélperisztaltikát csökkentő szer, ezáltal a béltartalom ürülését lassítja. Ha feltehetően valamilyen bakteriális fertőzés (pl. Salmonella-fertőzés, Campylobacter-fertőzés) okozza a hasmenést, alkalmazása nem ajánlott, mivel a széklet továbbjutásának lassításával a baktériumok kiürülését is gátolja.

 

Savcsökkentők

Az arra érzékenyeknél nagyon gyakori panasz a gyomortáji fájdalom vagy gyomorégés. Ezeknek a tüneteknek a kiváltó oka nemritkán a gyomorsav túlzott mennyisége. Természetesen sok más egyéb ok is állhat a háttérben, ezért amennyiben nem múló tünetről van szó, keresse fel a háziorvosát!

 

A savcsökkentő (ún. antacid) gyógyszerkészítmények segíthetnek enyhíteni a gyomorégés tüneteit. Erre a célra sokféle készítmény kapható: rágótabletták, tabletták, vízben oldható granulátumok, folyadékok.

 

Naptej

Már rövid idejű napsugárzás is könnyen leégést okozhat, ami a bőrrák és a melanoma kialakulásának egyik legfontosabb kockázati tényezője. A hirtelen beköszöntő napos idő esetére érdemes otthon 50 faktoros naptejet tartani. Az arcot és az ajkakat pedig még téli időben is ajánlott fényvédő krémmel kenni.

 

Fontos odafigyelni arra, hogy a választott készítmény az UV-A és UV-B sugárzás ellen is védelmet nyújtson!

 

Elsősegélydoboz

Az elsősegélydoboz tartalma elsősorban egyszerű sérülések otthoni ellátására szolgál. Segítik megelőzni a sebek elfertőződését és ezáltal az állapot súlyosbodását.

 

Az elsősegélydoboznak az alábbiakat érdemes tartalmaznia:

 

 • steril kötszerek, gézlapok – a sérült, például kificamodott végtagokat segít támasztani, vagy a nagyobb vágásokra nyomókötést lehet belőlük készíteni a vérzés csillapítására (ezekben az esetekben az otthoni ellátást követően orvoshoz kell fordulni);
 • ragasztószalag – a kötések rögzítésére vagy rögtönzött sín rögzítésére;
 • ragtapaszok – különböző méretben, lehetőleg vízálló típusúak legyenek;
 • hőmérő – a szájba helyezhető digitális hőmérő nagyon pontos eredményt ad, az érintkezésmentes hőmérők pedig egyszerű hőmérsékletmérést tesznek lehetővé;
 • fertőtlenítőszerek (alkoholos és alkoholmentes), sebfertőtlenítő oldat;
 • desztillált víz – vágások, horzsolások, sérülések, kinyomott pattanások, elvakart csípések tisztítására, mielőtt bekötné őket, vagy a különböző eszközök fertőtlenítésére;
 • szemmosó oldat – a szembe került szennyeződések vagy vegyszerek kimosására;
 • csipesz – szilánkok, tüskék eltávolítására (csak steril vagy használat előtt alkohollal fertőtlenített eszközt használjon);
 • kullancseltávolító csipesz.

 

Az otthoni gyógyszerelésről

Ha otthonában gyógyszereket tart, ne feledje az alábbiakat:

 

 • Mindig kövesse a gyógyszerek dobozán vagy a betegtájékoztatójában foglaltakat, különös tekintettel a maximálisan alkalmazható dózisok betartására!
 • A gyógyszeresdobozt mindig tartsa távol a gyermekektől!
 • Bizonyos időközönként ellenőrizze a gyógyszerek és a steril eszközök lejárati idejét.
 • A lejárt gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért ne a háztartási hulladékba dobja ki azokat, hanem jutassa el a gyógyszertárakban kihelyezett gyűjtődobozva, ezzel is óvva a környezetet!

 

Ne alkalmazzon lejárt gyógyszert és lejárt steril eszközt!

KULCSSZAVAK
gyógyszer  |   elsősegély  |   fertőtlenítés  |   egészségügyi csomag  |   lázcsillapítás  |   fájdalomcsillapítás  |   gyulladáscsökkentés  |   otthoni kezelés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít