egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Nyári melegben a sportolás megterhelő lehet a szervezet számára, a figyelmetlenség, a meggondolatlanság akár kiszáradáshoz, hőgutához is vezethet. A 30-40 fokos hőségben sportolók különösen nagy veszélynek vannak kitéve, mivel ez a hőmérséklet a szívre és az érrendszerre is nagy megterhelést jelent.

 

A nyári sportolásról azonban nem kell feltétlenül lemondani; kellő tudatossággal – a sporttevékenység, illetve a napszak gondos megválasztásával és bizonyos óvintézkedések betartásával – a nyári hónapokban is biztonsággal sportolhatunk.

 

Megfelelő folyadékbevitel

Naponta általában 2-2,5 liter folyadékot veszít szervezetünk izzadással, légzéssel, vizeletelválasztással és székletürítéssel. A folyadék- és sóvesztés mértéke a sportolás során jelentkező izzadással még nagyobb, amit tovább növel a meleg miatti fokozott izzadás, ezért a nyári hőhullámok idején javasolt átgondolni a folyadékfogyasztási szokásokat. Az elvesztett folyadékmennyiséget tiszta vízzel vagy egyéb hidratáló italokkal lehet pótolni. A víz mellett tej, cukormentes italok, tea és kávé is fogyasztható. A koffeintartalmú italok (kávé, tea) vízhajtó hatásúak, vagyis fokozzák a folyadékvesztést.

 

Egy felnőtt ajánlott napi folyadékbevitele két-három liter víz, de meleg időben történő sportolás után ez akár négy-öt liter is lehet. Nem lehet persze általánosítani, mert az egyéni folyadékbeviteli igények eltérőek, függ a kortól, a nemtől, az aktivitástól (fizikai munkavégzés, sportolás), valamint a környezet is befolyásoló tényező, ugyanis mind a magasabb hőmérséklet, mind a magas páratartalom fokozza a vízvesztést. A nyári hőségben ezért a víz mellett javasolt a sportitalok fogyasztása is, amelyeket speciálisan arra készítettek, hogy fokozzák a folyadék felszívódását, így azok jobban hidratálnak, mint a hagyományos víz.

 

Megfelelő időzítés

A kültéri sportoknál fontos, hogy a meleg nyári napokon a megfelelő napszakra időzítsük a testmozgást, hiszen a forróság fokozott rizikót jelent a szív- és érrendszeri betegségekre. Érdemes a kora reggeli vagy az esti órákra ütemezni a napi testedzést, amikor a szervezet kisebb hőterhelésnek van kitéve. Amennyiben van rá lehetőség, válasszon árnyékos helyszínt a testmozgásra! A vízi sportok kedvelőinek hőérzete ugyan kellemesebb a vízben, azonban a magas UV-sugárzás elkerülése érdekében nekik is célszerű a reggeli, kora délelőtti vagy a késő délutáni, kora esti időszakra időzíteni az edzést. Fontos a megfelelő védőöltözet is: napellenző, napszemüveg, naptej, világos színezetű (lehetőleg fehér) edzőruha használata, illetve hűsítő érzést nyújthat egy vízzel átitatott törülköző nyakba helyezése is.

 

Fő a fokozatosság

A bemelegítés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, a nyári kánikulában is fontos megfelelő időt szánni rá. Melegben a szervezetünk rosszabbul viselheti a terhelést, ezért a mozgásformák intenzitását csak addig szabad növelni, amíg nem okoz kellemetlen érzetet és extrém elfáradást, légszomjat. Érdemes gyakrabban pihenőt tartani és gondoskodni a megfelelő folyadékpótlásról is. Figyeljen a teste jelzéseire: amennyiben szédülést, hányingert, fejfájást, hányást tapasztal, álljon meg pihenni!

 

A vízi sportoknál általános szabályként megjegyzendő az is, hogy tilos felhevült testtel a hideg vízbe ugrani; előtte mindig mossa le testét hideg vízzel!

 

Mozgás gyermekkorban

A fenti ajánlások a gyermekek számára még nagyobb fontossággal bírnak. A gyermekek kis testméretük miatt sokkal érzékenyebben reagálnak a környezet hőmérsékletének változására, a megfelelő folyadékpótlásról pedig könnyen megfeledkezhetnek, ezért a szülőknek erre fokozott figyelmet kell fordítani. A megfelelő öltözet, az UV-védelem és az árnyékos játszóhely/sporthelyszín biztosítása is elengedhetetlen!

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Tudnivalók hőség idején

Testmozgás hatása az egészségre

 

KULCSSZAVAK
egészségmegőrzés  |   prevenció  |   időjárás  |   forró  |   sport  |   mozgás  |   hőhullám
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít