egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A betegség lényege a combcsont fejének károsodása vérellátási zavar miatt, amely csípőízületi deformitáshoz vezet.

 

A betegség 3 és 13 éves kor közötti gyermekeknél fordul elő, előfordulási gyakorisága 0,1-1%. Fiúgyermekeknél háromszor gyakoribb az előfordulása. Jellemzően általában egy oldalt érint, de az esetek 15%-ában kétoldali. A kór lefolyása során a csípőmozgás beszűkülését, súlyos esetben maradandó csípőízületi károsodást okozhat.

 

A Perthes-kór főbb tünetei

A betegség jellemző tünetei:

 

  • hetek vagy akár hónapok óta fennálló, időszakos furcsa járás, sántítás;
  • tompa fájdalom a csípőben, azonban sokszor a gyermek a fájdalmat nem a csípő körül, hanem a comb területén vagy térdtájon érzi;
  • a csípőízület mozgása beszűkült;
  • a fájdalom általában aktivitásra fokozódik, nyugalomban megszűnik.

 

Előfordul, hogy a gyermek egyáltalán nem panaszkodik, valamint kezdeti tünetei pihenésre átmenetileg megszűnnek (ez okozza a hosszú időt, amely a kóros állapot és az első orvosi vizsgálat között eltelik). Elhanyagolt esetekben kisfokú végtagrövidülés, valamint beszűkült kiforgatás figyelhető meg az érintett csípőízületben.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fent említett tüneteket észleli gyermekén, azaz csontfájdalma, ízületi fájdalma van, sántít, féloldalasan jár, vagy egyéb zavarokat észlel, orvoshoz szükséges fordulni, aki a diagnózis felállítása után a betegséget kezeli.

 

A Perthes-kór kialakulásának oka

A Perthes-kór pontos oka ismeretlen, azonban a keringési zavar a csont ízületi végében (a combfej epifízisében) bizonyos – az oka lehet pl. trauma, sérülés, ízületi gyulladás, lázzal járó fertőzéses betegség után.

 

A Perthes-kór lehetséges szövődményei

Ha a betegséget nem fedezik fel időben, a csípőízületben maradandó károsodás jöhet létre, mozgáskorlátozottság alakulhat ki.

 

A Perthes-kór diagnosztizálása

Az orvos az anamnézis felvétele és a tünetek részletes átbeszélése után fizikális vizsgálatot végez. Megfigyeli a gyermek mozgását, járását – szembetűnő a sántítás, esetleg a féloldali izomsorvadás. Fontos a csípő röntgenfelvétele. Negatív eredménnyel járó fizikális vizsgálat, valamint röntgenvizsgálat esetén szükséges a pár héttel későbbi ismételt vizsgálat, hiszen előfordulhat, hogy a radiológiai elváltozás csak 3 hónapot követően jelenik meg.

 

Gyermekkori Perthes-kór esetében CT-/MR-vizsgálat nem szükséges, új információval nem szolgál, továbbá elkészítésükhöz gyakran altatásra van szükség. A laboratóriumi vizsgálatok nem informatívak.

 

A Perthes-kór kezelése

A terápia legfontosabb tényezője a további károsodás megelőzése, valamint korai stádiumban a gyógyulás elősegítése. Ehhez a csípőízületet nyugalomba kell helyezni. Járógépek alkalmazása biztosítja a csípőízület befordult, valamint kihajlított állapotát. Fontos továbbá az ízület pihentetése, tehermentesítése, szükség esetén a fájdalmat és a gyulladást is csökkenteni kell gyógyszeresen. Az iskolában testnevelés alól a beteg gyermek felmentése szükséges, valamint nagyon fontos a rendszeres ortopéd szakorvosi kontroll.

 

Az ellenőrzések alkalmával röntgenfelvétel készül a csípőről, így követhető a betegség állapota, az esetleges deformálódás, elmozdulás. Súlyos esetben műtéti kezelés is szóba jön. A későbbi terhelhetőség az ízület állapotától függően a teljes terhelhetőségtől a kímélő testnevelésig, kerékpározásig és úszásig terjedhet.

 

A Perthes-kór megelőzése

A betegség megelőzése ismeretlen, a tünetek mielőbbi felismerése kiemelt jelentőséggel bír.

KULCSSZAVAK
combcsont  |   csípőfájdalom  |   csípőízületi csontelhalás  |   sántítás  |   csípőízületi fej avascularis nekrózisa
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít