egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Hogyan segíthetünk?

A Bell-féle arcidegbénulás (Bell-parézis) az arc egyik oldalának átmeneti gyengesége vagy bénulása, amelyből a betegek többsége 9 hónapon belül meggyógyul. Kialakulásának oka nem teljesen tisztázott.

 

Feltételezhető, hogy leggyakrabban valamilyen fertőzés miatti gyulladás okozza, amely következtében az arcideg megnyomódik, így nem tudja vezetni a benne haladó elektromos ingerületet. A stroke (hirtelen kialakuló agyi érkatasztrófa) tüneteivel ellentétben a Bell-parézis fokozatosan, 12–48 óra alatt alakul ki.

 

A Bell-féle bénulás főbb tünetei

A fő tünet az arc egyik oldalának gyengesége vagy bénulása, de előfordulhat, hogy a tünetek az arc mindkét oldalán jelentkeznek. Az arcideg számos izmot és érzékszervet lát el, ezért a panaszok változatosak lehetnek. Így például az arc féloldali gyengesége, zsibbadása, petyhüdtsége vagy bénulása, amely pár óra vagy néhány nap alatt alakul ki, illetve a szemhéj petyhüdtsége vagy a szem behunyásának nehézsége.

 

Bell-féle bénulás tünetei lehetnek továbbá:

 

 • szemirritáció, szemszárazság vagy könnyezés;
 • az arcizmok mozgatásának nehézsége;
 • az egyik szájzug lekonyulása;
 • nyelési nehézség, nyáladzás;
 • fejfájás, fájdalom vagy érzékenység az érintett területen, gyakran a fül környékén;
 • az ízérzés elvesztése (a nyelv elülső részén);
 • a nyál vagy a könny mennyiségének csökkenése;
 • fokozott érzékenység a hangokra.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fenti tünetek fokozatos kialakulását tapasztalja, forduljon orvoshoz! A betegség kezelése annál hatékonyabb, minél előbb felismerik, ezért fontos, hogy a tünetek megjelenése esetén mielőbb keresse fel háziorvosát. Időnként előfordulhat, hogy nem tudja bezárni a szemét, ebben az esetben további kezelések is szükségesek lehetnek, hogy megelőzzék a látás sérülését.

 

Mentőt abban az esetben kell hívni, ha az alábbi tünetek hirtelen megjelenését tapasztalja:

 

 • féloldali arcbénulás (előfordulhat, hogy csak a szem vagy a száj bénul);
 • nem tudja felemelni és megtartani a két karját;
 • probléma adódik a beszéddel (elmosódik vagy zavarttá/értelmezhetetlenné válik).

 

Fontos! Ezek a stroke tünetei lehetnek, melyek a Bell-parézissel ellentétben hirtelen alakulnak ki.

 

A Bell-féle bénulás lehetséges szövődményei

A betegség az esetek többségében tünetmentesen gyógyul, de néha a kezelések ellenére előfordulhatnak az alábbi maradványtünetek:

 

 • visszafordíthatatlan idegsérülés;
 • nem megfelelő ideggyógyulás, ami akaratlan mozgásokat okozhat az izmokban (pl. mosolygásnál az egyik szem becsukódik, vagy evés közben könnyezés);
 • a szem extrém kiszáradása miatt látássérülés vagy akár látásvesztés.

 

A Bell-féle bénulás diagnosztizálása

A tünetek alapján egyértelműen felállítható a Bell-parézis diagnózisa, többnyire nincs is szükség további kivizsgálásokra, kivéve, ha az orvos úgy ítéli meg, hogy ki kell zárni más betegségeket, pl. stroke, agytumor, izomgyengeséggel járó autoimmun betegség (myasthenia gravis), Lyme-kór. Ennek érdekében sor kerülhet CT- vagy MRI-vizsgálatra.

 

A Bell-parézis jelenléte EMG-vizsgálattal is alátámasztható. Előfordulhat, hogy a betegséget a háziorvos diagnosztizálja, és a kezelést is ellátja, de gyakoribb, hogy neurológiai vagy fül-orr-gégészeti szakrendelésen diagnosztizálják és kezelik.

 

A Bell-féle bénulás kezelése

Gyakran előfordul, hogy a betegség kezelés nélkül is pár héten belül enyhül, majd gyógyul. Gyógyszeres kezelés során leggyakrabban szteroidtartalmú gyógyszert írnak fel. A terápiát érdemes minél előbb, a tünetek megjelenését követően 72 órán belül elkezdeni. Az arc masszírozása vagy fizioterápiája is segítheti a mielőbbi tünetmentességet.

 

Az arcideg sérülése esetén zavart szenvedhet a szemhéj mozgatása, ami a szem kiszáradásához vezethet, ezért fontos a szem védelme. Javasolt szemcsepp, műkönny, szemgél vagy szemkenőcs alkalmazása. Ha a szemhéj bezárása nehezített, az éjszakai alvás során szükség lehet a szemhéj sebészeti ragtapasszal történő fixálására.

 

Ha fájdalmat tapasztal, tegyen meleg vizes borogatást a fájdalmas területre. Ha ez nem segít, próbálkozzon fájdalomcsillapítókkal, és forduljon a háziorvoshoz.

 

A Bell-féle bénulás megelőzése

Az esetek többségében valamilyen fertőzés (pl. herpeszvírus) okozza a betegséget, éppen ezért nem lehet megelőzni. A Bell-féle bénuláson általában egyszer lehet átesni, bár olykor megtörténhet, hogy a gyógyulást követően a tünetek újra megjelennek, főleg abban az esetben, ha a megbetegedés előfordult már a családban.

 

Gyermek- és időskorban, illetve várandósság idején

A Bell-parézis tünetei bármely életkorban kialakulhatnak, de gyermekkorban ritka az előfordulása, és a tünetek gyakran kezelés nélkül is megszűnnek. Megfigyelték azonban, hogy gyakrabban alakul ki terhesség alatt, illetve cukorbetegeknél, gyengült immunrendszer esetén vagy felső légúti megbetegedésekhez társulva. Idősebb korban kiemelten fontos a stroke és a Bell-parézis elkülönítése, náluk ugyanis gyakoribb a stroke előfordulása.

KULCSSZAVAK
agyidegbénulás  |   parézis  |   arcbénulás  |   perifériás faciális parézis

Üdvözöljük az Egészségvonal oldalán!

A COVID-19 világjárvány miatt létrehozott koronavírus zöld szám működése és leterheltsége rámutatott, hogy a lakosságnak nagy szüksége van egy megbízható, komplex egészségügyi alapellátási és népegészségügyi témájú, hiteles tartalommal ellátott, a nap 24 órájában elérhető információs központra, ahol egészségügyi kérdésekben tájékozódhat telefonon, e-mailen és a weboldalon keresztül egyaránt.

 

Az Egészségvonal célja

Az Egészségvonal az Egészségvonal contact centerből és az egeszsegvonal.gov.hu weboldalból áll, amelyeknek célja, hogy:

 • hitelesen, megbízhatóan tájékoztassa az állampolgárokat és segítse eligazodásukat az egészségügyi ellátórendszerben,
 • az egészségügyi ellátórendszer ismeretének javításával optimálisabbá tegye a betegutakat, ezáltal az ellátórendszer működtetését,
 • csökkentse a rendkívül leterhelt sürgősségi ellátást nyújtó szolgáltatók, a háziorvosi ügyeletek, mentőszolgálat és sürgősségi osztályok betegforgalmát,
 • csökkentse a felesleges orvos-beteg találkozások számát, ezáltal a járványok terjedését a fertőzésveszély mérséklésével,
 • elősegítse a népegészségügyi szolgáltatásokhoz, ismeretekhez való hozzáférést, ezáltal támogassa a megelőzést és egészségfejlesztést,
 • növelje a lakosság egészségtudatosságát és egészségügyi tájékozottságát,
 • növelje a lakosság egészségügyi ellátásba vetett bizalmát és elégedettségét.

 

Az egeszsegvonal.gov.hu weboldalon keresztül megtalálhatja az alábbiakat:

 • valamennyi egészségügyi szolgáltatásra, ellátásra vonatkozó leírás, és az azok igénybevételéhez kapcsolódó információk,
 • az egészséges életmódra, az egészségmegőrzésre vonatkozó célzott leírások,
 • közérthető nyelven megfogalmazott betegségleírások,
 • gyógyszerek részletes leírása, betegtájékoztatója.

Továbbá az egeszsegvonal.gov.hu szolgáltatáskeresőjén keresztül könnyedén megtalálhatja az Önhöz legközelebbi alap- vagy speciális ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatót vagy gyógyszertárt.

 

Időpontfoglalás az Egészségvonalon

Az Egészségvonal contact center időpontfoglalást biztosít a lakosság számára járóbeteg szakrendelésekre. A szolgáltatás az ingyenesen hívható 1812-es hívószámon érhető el a hét minden napján 6-22 óra között.

 

Az Egészségvonal közvetlenül nem vesz részt a sürgősségi betegellátással kapcsolatos feladatokban ezért hangsúlyozzuk, hogy sürgősségi esetekben továbbra is a 112 egységes segélyhívó számot hívják. 

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít