egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat, hogy olyan mértékben veszélyeztetve látják saját gyermekük felnevelését, hogy az egyetlen megoldásnak a név nélküli (anonim) magára hagyás tűnhet.

 

Ha olyan súlyos az anya vagy a család helyzete, fennáll a lehetősége, hogy az újszülöttet egyszerűen sorsára hagyják – ez természetesen bűncselekménynek (kiskorú veszélyeztetése) minősül! Ezért Magyarországon lehetőség van a gyermek „védett” helyre (babamentő inkubátorba) történő elhelyezésére – amely jogilag „titkos” örökbeadásnak minősül, így nem jár büntetőjogi következményekkel.

 

Az újszülöttek anonim elhelyezésére szolgáló inkubátorok elérhetősége, az inkubátort működtető egészségügyi intézmények címlistája a Családvédelmi Szolgálatoknál megtalálható.

 

Az örökbeadás típusai

Aszerint, hogy az örökbeadás-örökbefogadás kik között jön létre, az örökbeadásnak több típusát is megkülönböztetjük.

 

Az örökbeadás-örökbefogadás típusai az alábbiak lehetnek:

 

  • családon belül, rokoni örökbeadás;
  • idegen gyermekre irányuló örökbefogadás: nyílt vagy titkos örökbefogadás.

 

Nyílt örökbeadás

Nyílt örökbeadás alatt azt értjük, amikor a gyermek szülője ismert, azonban szülői felelősségét nem tudja vagy nem akarja vállalni. Úgy mond le gyermekéről, hogy olyan családtag sincs, aki képes lenne felnevelni a gyermeket.

 

Titkos örökbefogadás

Titkos örökbeadásnak azt nevezik, amikor a gyermeket úgy hagyja el a szülő, hogy ő maga nem beazonosítható. Ennek egyik módja a gyermek inkubátorban történő elhelyezése. A cselekedettel az érintett egyben lemond szülői felügyeleti jogáról, ez a döntés jogilag 6 hét múlva válik végérvényessé (lásd lentebb).

 

Lásd még: Örökbefogadás

 

A gyermek magára hagyása

Vannak olyan helyzetek, amikor a válsághelyzetbe került szülő az egyetlen járható útnak a gyermek elhagyását látja. Ilyen esetben azonban a csecsemő egyszerű sorsára hagyása (akár biztonságos helyen – kórházi folyosó, mentőállomás stb.) veszélyeztetésnek minősül és törvénytelen. Ha a rendőrség ilyenkor a vér szerinti szülők nyomára akad, az büntetőjogi következményeket von maga után.

 

A gyermekelhagyás okai többek között az alábbiak lehetnek:

 

 

Néhány országban – így Magyarországon is – léteznek azonban olyan biztonságot nyújtó dobozok (inkubátorok), amelyekbe az anyák névtelenül, biztonságosan elhelyezhetik gyermekeiket, anélkül, hogy az elhagyás bűncselekménynek minősülne. Ha egy babamentő inkubátorba helyezi valaki a gyermekét, azzal nem veszélyezteti a csecsemő életét, és ez jogilag titkos örökbeadásnak minősül. A rendőrség ilyen esetben nem keresi a szülőket.

 

Amikor a szülők személyazonossága ismeretlen, a területileg illetékes gyámhatóság a gyermek örökbefogadhatóságáról hivatalból dönt. A döntés 6 hét elteltével válik jogerőssé, amit úgy kell érteni, hogy a törvény 6 hét várakozási időt biztosít a biológiai szülő számára ahhoz, hogy meggondolja magát, és igényt tartson a szülői felügyeleti jogára. A várakozási idő elteltével az örökbeadhatóságról szóló döntés (vagy az időközbeni örökbefogadás) véglegessé válik.

 

A babamentő inkubátorok használata

A „babamentő” szó arra utal, hogy ez a teljesen titkos örökbeadási lehetőség valószínűsíthetően az egyébként nem kívánt, titkolt terhességből származó gyermekek életét menti meg – akik az inkubátorok nélkül csecsemőgyilkosság vagy sorsára hagyás áldozatául eshetnének. Így a babamentő inkubátornak életmentő funkciója is van, hiszen szüleik nagy valószínűséggel nem vállalnák az örökbeadás menetének hivatalos formáját.

 

A szülők többsége egyébként nem szeretne lemondani a gyermekéről, azonban amikor szembesülnek a nehézségekkel (esetleg megbélyegzéssel), gyakran mégis úgy döntenek, hogy a gyermek számára ez a legjobb megoldás. Ilyen esetben gyakoribb a nyílt örökbeadás. Azonban ha a gyermekvállalással járó nehézségek már a teherbe esés körüli időszakban is jelen vannak, a terhesség titkolása miatt a gyermek elhagyása tűnhet a válságos helyzetbe került anya számára az egyetlen opciónak.

 

Az inkubátorba helyezett gyermekekről

Az inkubátorba helyezett gyermek esetén az elhagyás az anya jognyilatkozatának tekinthető – és ilyen módon nem büntethető. Sajnos azonban ezekben az esetekben lehetetlen utánajárni, hogy valóban az anya hagyta-e a gyermeket az inkubátorban, és amennyiben igen, saját akaratából tette-e. Így maga az inkubátorprogram visszaélésekre is lehetőséget ad, amellett, hogy a válságos helyzetű anyák számára a gyermekük biztonságos elhelyezésének egy anonim módja.

 

Gyakran előfordul, hogy az inkubátorba helyezett gyermek nem kórházban született – pl. nehéz szociális helyzet vagy titkolt terhesség miatt. Ha kórházban született, viszont az anyának nincs személyi igazolványa vagy útlevele (pl. nem magyar állampolgár), a születési anyakönyvi kivonat kiadása késhet vagy elmaradhat – ami szintén anonim elhagyásra adhat okot, tekintve, hogy az örökbeadáshoz szükség van ezen dokumentumra.

 

Az inkubátorba helyezett gyermekekről szinte semmilyen információt nem lehet tudni – sokszor még a születés pontos napja is csak sejthető. Amikor a gyermek felnő, és kérdez a származásáról (hiszen kíváncsi, és ez természetes), az örökbefogadó sem tud számára semmilyen információval szolgálni. Az inkubátorba helyezett gyermekek számára tehát semmilyen elindulási lehetőség nem áll rendelkezésre a későbbiekben, ha szeretnék megtalálni biológiai szüleiket. De ugyanez igaz a biológiai szülők szemszögére is – évek múltán semmilyen módon nem tudják visszafejteni, hogy hová kerülhetett a gyermekük, és milyen körülmények között él.

 

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye kimondja, hogy minden gyermeknek, „amennyire lehetséges, joga van ismerni a szüleit, és ahhoz, hogy a szülei viseljék gondját”. Ha az elhagyásra mégis sor kerül, joga van olyan családhoz kerülni, akik biztosítják számára az érzelmi biztonságot – amely az értelmi és érzelmi fejlődéshez elengedhetetlen.

 

Minden gyermek számít, minden gyermeknek jár a gondoskodás és a segítségnyújtás!

 

Kapcsolódó tartalmak

Gyermekvédelem

Családsegítő és gyermekjóléti szolgálat

  

KULCSSZAVAK
életmentés  |   újszülött  |   kisbaba  |   baba  |   inkubátor  |   örökbeadás  |   titkos örökbeadás  |   névtelen örökbeadás  |   anonim  |   örökbefogadás  |   csecsemő  |   lemondás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít