egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Normál esetben a felső és az alsó szemhéjak befedik a szemgolyót: nyitott állapotban részlegesen, csukott helyzetben pedig teljesen. Az emberi test többi szövetéhez hasonlóan idővel a szemhéj is veszít rugalmasságából, és előfordulhat hogy megereszkedése következtében az alsó szemhéj kifordul (ectropium) vagy befordul (entropium).

 

Ezek a szemhéj-rendellenességek az esztétikai, kozmetikai problémákon kívül szemészeti panaszokat is okozhatnak, és akár súlyos látásproblémához is vezethetnek.

 

Entropium – a szemhéj befordulása

Az entropium kialakulása

A kötőszöveti rostok meggyengülése következtében a szemizom az alsó szemhéjat befelé billentheti, melynek következtében a szempillák súrolják, dörzsölik a szaruhártyát. A dörzsölés kellemetlen idegentest-érzést, irritációt, könnyezést vált ki. Idővel a kötőhártyán vörösség, a szaruhártyán hámhiány alakulhat ki. Előrehaladottabb stádiumban kötőhártya- és szaruhártya-gyulladást, fekélyt okoz. Kezeletlenül a betegség súlyos látásromláshoz, sőt vaksághoz is vezethet.

 

Az entropium kezelése

Az entropium gyógyítása műtéti beavatkozást igényel: a szemhéjbőr kimetszése vagy a szemhéjszélre tolódott izom kiirtása önmagában is elegendő lehet. Tartós eredmény érhető el a Blaskovics-féle műtéttel, amely az izom kiirtását a szemhéj bőrének megrövidítésével és megfeszítésével kombinálja.

 

Ectropium – a szemhéj kifordulása

Az ectropium kialakulása

Ha az alsó szemhéj jelentősen megereszkedik, a szemhéj kifelé fordulhat, így a szaruhártya egy korábban fedett része szabaddá válik. A szemhéj védelme nélkül fennáll a szemkiszáradás, majd ennek következtében a túlzott könnyezés veszélye. Az alsó szemhéj kifordulása a belső zugban kezdődik. Legelső jel lehet az alsó könnypont kifordulása.

 

Ilyenkor a szaruhártya fedetlen része kiszárad, hámhiány jön létre, majd fekély keletkezhet. A kifordult rész kötőhártyája is levegőnek van kitéve, ezért kiszárad, és vörösödéssel járó krónikus kötőhártya-gyulladás alakulhat ki. A krónikus gyulladás miatt a kifordult kötőhártya megvastagodik.

 

Az ectropium kezelése

Átmenetileg műkönnyek és szemkenőcsök használhatók a szem felszínének védelmére és a gyulladás kezelésére. Az ectropium végleges gyógyításához azonban rendszerint sebészeti beavatkozás szükséges, amit helyi érzéstelenítéssel végeznek. A szemhéjrendellenesség megszüntetésére az egész világon elterjedt a „magyar plasztika” néven is ismert Imre-féle íves plasztika, melynek lényege: a bőr íves eltolása a bőrhiányos területre.

 

Az entropium és ectropium korrigáló műtétek általában 30-60 percig tartanak, attól függően, hogy csak az egyik vagy mindkét szemet érintik-e. A műtét eredménye hosszan tartó, azonban az évek múltával a bőr és a szemhéj lágy szövetei tovább lazulnak, ezért a probléma visszatérhet.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha szemhéja befordulását vagy kifordulását észleli, mihamarabb keressen fel szemész szakorvost, mert a problémának komoly következményei lehetnek.

 

Az ectropium és entropium-műtétek utáni felépülés

A műtétet követően néhány óra elteltével haza lehet menni. Az öltések eltávolításáig védeni kell a szemhéjat a víztől, a napfénytől, illetve kerülni kell a szem sminkelését, az alkoholfogyasztást. Óvatosnak kell lenni a lehajolásnál, és nem ajánlott a fizikai megterhelés.

 

A szemhéj-műtétek lehetséges szövődményei

A műtét alacsony rizikójú, de mint minden beavatkozásnak, lehetnek kockázatai, szövődményei.

 

A műtét általános szövődményei lehetnek:

 

  • duzzadás, véraláfutás a szem körül (1-2 héten belül elmúlik),
  • a műtéti terület fertőzése,
  • vérzés.

 

A műtét speciális szövődményei lehetnek:

 

  • szaruhártyakopás,
  • kozmetikai problémák.
KULCSSZAVAK
szaruhártya  |   szemhéj
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít