egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szaruhártya a szemgolyó elülső, átlátszó, több rétegből álló része (lásd még: A szem anatómiája). Egyik fontos funkciója, hogy a szembe jutó fénysugarakat megtöri, azok így fókuszálódnak a retinára – a szem hátsó részén lévő fényérzékeny hártyára –, ahonnan a látott kép ezután az agyba jut.

 

Szaruhártya-sérülés vagy -betegség esetén csökken annak áttetszősége, vagy megváltozik az alakja, ami akadályozza, hogy a fény megfelelő módon elérje a retinát, így az agyba továbbított kép torz vagy homályos lesz.

 

Szaruhártya-átültetés (keratoplasztika) során a rosszul funkcionáló szaruhártyát mélységében részben vagy egészben eltávolítják, és egészséges donorszövettel helyettesítik. Ezzel a beavatkozással – amikor már más kezelés nem vezet eredményre – javítható a látás, enyhíthető a fájdalom, valamint jól kezelhető a súlyos, korábbi szaruhártya-fertőzés okozta heg vagy egyéb károsodás is.

 

A leggyakrabban a pseudophakias keratopathia bullosa, a keratoconus, a különböző okból kialakult hegek, degenerációk, illetve a megismételt transzplantációk jelentik a keratoplasztika főbb indikációit.

 

Szaruhártya-átültetést indokló esetek

A szaruhártya megbetegedésének számos oka lehet, ezek közül a leggyakoribbak:

 

 • degenerációk: az életműködés csökkenésével járó folyamatok, a sejtek és a szövetek regresszív strukturális elváltozásai (pl. Salzmann-degeneráció);
 • disztrófiák: a sejtek, szövetek normálistól eltérő anyagcseréje eredményezi (pl. Haab–Dimmer-disztrófia, Fuchs-disztrófia, keratoconus);
 • keratoconus: a félgömb alakú szaruhártya váza elvékonyodik, görbülete szabálytalanná, kúp alakúvá válik, ami fokozatos látásromlást (rövidlátást) okoz;
 • szaruhártya-dekompenzáció: a szaruhártya megduzzadásával és elhomályosodásával járó szembetegség;
 • szaruhártya-hegesedés: a szaruhártya súlyos fertőzés (gyulladás) vagy mechanikai sérülés (pl. szilánk) következtében hegesedhet, amivel jelentős látásromlás jár együtt;
 • perforáló szaruhártya: a szaruhártya kilyukadhat traumás sérülés során vagy kezeletlen fekély miatt.

 

A szaruhártya-átültetés típusai

A szaruhártya-átültetés a leggyakrabban végzett transzplantációs beavatkozás. Típusát az határozza meg, hogy a szaruhártya mely része érintett, illetve hogy mekkora része szorul pótlásra. Ezek alapján beszélünk teljes és részleges keratoplasztikáról.

 

A gyakoribb beavatkozástípusok:

 

 • perforáló keratoplasztika – teljes vastagságú szaruhártya-átültetés. Hazánkban a legelterjedtebb módszer, amelyet gyakran szürkehályog-műtéttel kombináltan végeznek;
 • elülső lamelláris keratoplasztika – a szaruhártya külső és középső (elülső) rétegének cseréje. Akkor végzik, ha az elváltozás nem érinti a szaruhártya teljes vastagságát;
 • hátsó lamelláris keratoplasztika – a szaruhártya mélyebb (hátsó) rétegeinek cseréje. Akkor végzik, ha a patológiás elváltozás a szaruhártya legbelső rétegét érinti;
 • lézeres keratoplasztika: femtoszekundumos lézer asszisztált keratoplasztika.

 

A szaruhártya-átültetés menete

A szaruhártya-átültetés általában 1-2 órát vesz igénybe, elvégezhető általános érzéstelenítésben (altatásban) vagy helyi érzéstelenítésben. A beavatkozás során a sebész körkéssel korong alakban eltávolítja a sérült (beteg) szaruhártya egy részét vagy egészét, és azt egy elhunyt donor szaruhártyájából kiemelt, valamivel nagyobb korong alakú résszel helyettesíti, majd finom varratokkal rögzíti. A varratok általában 6-12 hónapig maradnak benn.

 

A gyulladások és a kilökődési reakció megelőzése érdekében antibiotikum és szteroid gyulladáscsökkentő szereket tartalmazó szemcseppeket alkalmazhatnak. A beültetett szaruhártya száradása ellen műkönny használható.

 

Gélek, kenőcsök használata kerülendő, mert a varratsorra tapadva fertőzés forrásai lehetnek.

 

A szaruhártya-átültetés kockázatai és lehetséges szövődményei

A legtöbb szaruhártya-átültetés sikeres és éveken át komplikációmentes. Ugyanakkor – mint minden műtéti beavatkozásnál – a szaruhártya-átültetésnél is fennáll a szövődmények kockázata.

 

A szaruhártya-átültetés lehetséges műtét közbeni szövődményei:

 

 • a szivárványhártya vagy a szemlencse sérülése,
 • a szivárványhártya előesése a sebbe,
 • vérzés.

 

A szaruhártya-átültetés lehetséges korai műtét utáni szövődményei:

 

 • fertőzés,
 • a beültetett szaruhártya száradása, hámosodási zavara,
 • kilökődési reakció,
 • varratelégtelenség,
 • a szemnyomás emelkedése.

 

A szaruhártya-átültetés lehetséges késői műtét utáni szövődményei:

 

 

Felépülés szaruhártya-átültetés után

A felépülési idő az átültetés típusától függ.

 

Teljes transzplantáció után hozzávetőleg 18 hónapra van szükség a teljes gyógyuláshoz és a végleges eredmény megtapasztalásához. A felépülés általában lényegesen gyorsabb a részleges szaruhártya-átültetések után.

 

A beavatkozás után még hónapokig fokozottan ügyelni kell a műtött szemre. Tilos azt dörzsölni, nem szabad megerőltető tevékenységet végezni (emelni) vagy erőkifejtéssel járó sportot űzni és úszni.

 

Kiemelt jelentőségű a rendszeres orvosi kontroll az átültetett szaruhártya gyógyulása és az esetleges, kilökődésre utaló jelek időben történő felfedezése szempontjából. A betegnek az átültetést követő egy évben a legkisebb szempanasszal is ajánlott szemész szakorvoshoz fordulnia.

 

A keratoplasztika kimenetele nagyon változatos. Kedvező a prognózis, ha a szaruhártya betegsége a centrális részre lokalizálódik, és szövete érmentes. Idetartozik pl. a keratoconus, kis maculák, inaktív hegek.

 

Kedvezőtlen a prognózis, ha a szaruhártya megvastagszik, erezetté válik, a fennálló betegség aktív stádiumban van, vagy recidívát mutat. Idetartoznak az akut bakteriális, virális, gombás fertőzések, erezett leucomák, enyhe vegyi sérülések, az ismételt szaruhártya-átültetés utáni állapotok.

KULCSSZAVAK
keratoplastica  |   szaruhártya-transzplantáció  |   látásjavító műtét  |   szembetegség  |   látásromlás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít