egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az orrmelléküreg krónikus gyulladása (idült szinuszitisz) egyes esetekben a gyógyszeres kezelésre nem reagál, vagy gyakran visszatér. Ilyenkor jelenthet megoldást a műtéti beavatkozás.

 

A műtét célja az orrlégzés helyreállítása, a melléküregek góctalanítása, így a gyulladás ismételt kialakulásának megakadályozása.

 

Az orrmelléküreg gyulladásai

A legnagyobb orrmelléküregek a homlok mögött és az orr két oldalán találhatók, a legtöbben homloküregként (sinus frontalis) és arcüregként (sinus maxillaris) ismerik őket. A levegővel telt üregeket nyálkahártya béleli, amely nyálkát termel, hogy a belélegzett levegőt megtisztítsa és felmelegítse, mielőtt a légút lejjebb eső részeibe jut.

 

Egyes esetekben az üregek és az orr közötti átjáró beszűkül, esetleg el is záródik, emiatt a termelődő nyálka nem tud megfelelően ürülni. Ilyenkor orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz) léphet fel. A gyulladás fájdalommal, az arcban, homlokban érzett nyomással, orrdugulással, elszíneződött orrváladékkal, orrfolyással jár. Gyakori tünet továbbá, hogy váladékcsorgást érez a beteg a torkában, de szaglászavar, láz, elesettség is előfordulhat.

 

A gyulladás általában jól reagál a gyógyszeres kezelésre, de nem minden esetben. Egyes anatómiai eltérések (pl. orrsövényferdülés) a betegség gyakori visszatérését is okozhatják.

 

Mikor indokolt az endoszkópos orrmelléküreg-műtét?

A műtét lehet a megoldás:

 

  • ha az orrmelléküreg gyulladása krónikussá válik (akár 12 hétig is tart a gyógyulás), vagy gyakran visszatér,
  • orrpolipok vagy egyéb jóindulatú daganatok esetén,
  • orrsövényferdülés vagy csontkinövések esetén,
  • a könnycsatorna elzáródásakor.

 

Az endoszkópos orrmelléküreg-műtét

A műtét célja a légáteresztést gátló akadály eltávolítása. Az endoszkópos eszköznek köszönhetően ez az orrjáraton keresztül, vágás nélkül megoldható. A műtét rövidített neve FESS (Functional Endoscopic Sinus Surgery).

 

A műtét előtt fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges. A kivizsgálásba tartozhat képalkotó vizsgálat (orrmelléküreg-CT), allergiavizsgálat, fogászati góckutatás, tüdőgyógyásszal (pulmonológussal) való konzultáció és akár gasztroenterológiai vizsgálat is a reflux kizárására.

 

A műtét előtt 2 héttel és utána 4 héttel szigorúan tilos a dohányzás, mivel hátráltatja a gyógyulást. Szintén el kell hagyni a véralvadásgátló hatású szereket (véralvadásgátlók, acetilszalicilsav, nonszteroid gyulladásgátlók). Egyes esetekben a beavatkozás előtt antibiotikumos vagy szteroidos kezelést alkalmaznak, hogy a nyálkahártya megfelelő állapotba kerüljön.

 

A műtétet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzik, és 30-90 percig tart. Az endoszkópos eszközzel az operáló orvos először felméri az orrüreg és a melléküregek állapotát, majd elvégzi a szükséges beavatkozásokat, hogy az átjárás javuljon a melléküregek és az orrüreg között. Szükség esetén az orrsövényproblémák rögtön javíthatók.

 

Az endoszkópos orrmelléküreg-műtét lehetséges szövődményei

Mint minden műtétnek, ennek is lehetnek szövődményei, bár ezek meglehetősen ritkák. Előfordulhat vérzés, ritkán agyi folyadék szivárgása, a szemüreg vagy a látóideg sérülése. A műtét utáni folyamatos kontroll azt szolgálja, hogy esetleges elváltozások miatt újabb operációra ne kerüljön sor.

 

Utókezelés endoszkópos orrmelléküreg-műtét után

A műtét után néhány napig fájdalmas, duzzadt lehet az érintett terület. Ha a műtét során tampont helyeztek az orrba, annak eltávolítása kellemetlen lehet. Az utólagos kontroll során az orvos ellenőrzi a gyógyulást, és ha szükséges, eltávolítja a keletkezett hegszövetet, leszívja a kóros váladékot. A műtét után gyakran helyileg alkalmazott orrcseppeket, szteroidtartalmú orrspray-t kap a beteg.

 

A beavatkozás után egy-két napig kis mennyiségű vérzés normális jelenség, ahogy az egy-két hétig tartó fáradtság is. A fájdalom általános fájdalomcsillapítókkal jól kezelhető. Figyeljen arra, hogy az első napokban ne fújja az orrát, és legalább egy hétig ne végezzen nagy megerőltetéssel járó tevékenységet, például ne emeljen. A sporttevékenység a megszokottnál visszafogottabb mértékben két hét után kezdhető meg. A munkából való kiesés ideje a munkától függően legalább egy hét.

KULCSSZAVAK
orrmelléküreg  |   orrmelléküreg-gyulladás  |   szinuszitisz  |   sinusitis  |   orrlégzés  |   orrpolip  |   orrdugulás  |   orrsövény  |   orrsövényferdülés  |   homloküreg  |   arcüreg  |   FESS  |   FESS-műtét
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít