egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az Ehlers-Danlos szindróma a kötőszöveti betegségek csoportjába tartozó, ritka, örökletes genetikai betegség. A szervezetben található kötőszövetek egyik legfontosabb építőeleme, a kollagén Ehlers-Danlos szindróma esetén rendellenes módon keletkezik, így funkcióját betölteni nem tudja, rendkívül rugalmas ízületekhez, nyúlékony bőrhöz és károsodott szerkezetű erekhez vezethet. Az EDS-ben szenvedő beteg ízületei, bőre és erei így fokozottan sérülékenyek.

 

Az Ehlers-Danlos szindróma főbb tünetei

A betegség elsősorban az inakat, az ízületeket, a bőrt, valamint az erek és a zsigeri szervek falát érinti. A tudomány jelenlegi állása szerint az Ehlers-Danlos szindrómának 13 típusát különítik el az érintett gén és a tünetek alapján.

 

Mindegyik típusra jellemző azonban: 

  • rendkívül rugalmas ízületek,
  • nyúlékony és fokozottan sérülékeny bőr.

  

Az Ehlers-Danlos szindróma lehetséges szövődményei

A betegség súlyossága egyénenként és típusonként eltérő, azonban a jelentkező tünetek többféle szövődményhez is vezethetnek, például: 

  • ízületek gyakori kificamodása,
  • krónikus ízületi fájdalom,
  • emésztőrendszeri panaszok,
  • szívbillentyű-elégtelenség.

 

Az Ehlers-Danlos szindróma lehetséges okai

Az emberi szervezetben mindenütt található kötőszövet. Kötőszövetek alkotják az ínakat, a porcokat, az erek falát, és kötik össze, illetve rögzítik a belső szerveket. A kötőszövet sokféle fehérjéből tevődik össze, egyik fő alkotóeleme a kollagén.

 

Az Ehlers-Danlos szindrómában olyan genetikai hibák alakulnak ki, melynek következtében károsodik a kollagén előállítása. A betegség egyes típusaiban maga a kollagén génje érintett, míg más típusaiban a kollagén előállításában közreműködő egyéb fehérjék génje hibás. A rendellenes kollagén következtében a kötőszövet gyengül. A különböző szövetek és szervek a genetikai hibától függően eltérő módon érintettek. Ez magyarázza, hogy a betegségnek több altípusa van.

 

Az Ehlers-Danlos-szindróma diagnosztizálása

A szindróma diagnosztizálásához – a fizikai tünetek szemrevételezésén túl – ultrahangvizsgálatokra (szív, hasi, ízületi), szöveti mintavételre (bőr-, illetve ízületi biopszia) és vérvételt követő genetikai tesztre is szükség lehet.

 

Az Ehlers-Danlos-szindróma kezelése

A tudomány jelenlegi állása szerint az EDS gyógyíthatatlan és megelőzésére sincs mód, ám egyes tünetek kezelése átmenetileg segíthet a beteg általános állapotán (például: fájdalomcsillapítók alkalmazása, sérülések, ficamok, perforációk kezelése).

 

Az Ehlers-Danlos-szindróma egyes típusainál az ízületek és a kórosan sérülékeny bőr megóvásához elengedhetetlen a fizikai sérülésekkel, ütésekkel, elesés kockázatával járó munkavégzés vagy sport tilalma.

 

Számolni kell az esetleges sebek gyógyulási nehézségeivel: 

  • A munkavégzés, megengedett sportolás során ajánlott a sérülésektől védő eszközök, merevítők viselése, használata.
  • A mindennapok során figyelembe kell venni a bőr fokozott érzékenységét, sérülékenységét, így azt még enyhe dörzsölésnek (például: körömkefe használata), illetve horzsolásnak sem szabad kitenni. Kerülni kell a maró hatású kemikáliák, tisztítószerek érintkezését a bőrrel.
  • A megfelelő ízületek, izmok erősítéséhez, ficamok megelőzéséhez ajánlott fizikoterápiás szakember segítségét kérni.
  • Bizonyos állapotokban szükség lehet fájdalomcsillapítók alkalmazására, ám ezek hosszútávú rendszeres használata ellenjavallt.
KULCSSZAVAK
DNS  |   gén  |   fehérjék  |   kollagén  |   kötőszövet  |   ízület
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít