egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A lázmérésre többféle eszköz áll rendelkezésre: a hagyományos lázmérőktől a digitális készülékeken át a modern, testfelülethez való érintés nélkül működő, infravörös lázmérőkig.

 

A hagyományos, higannyal készült lázmérőt 2009 tavasza óta nem lehet forgalomba hozni az Európai Unióban, így Magyarországon sem. Helyette az ahhoz hasonlító, de higanymentes, többnyire galliumot tartalmazó lázmérő használata javasolt.

 

A higanyos hőmérők betiltása

Az Európai Parlament 2009-ben betiltotta a higanyt tartalmazó, nem elektronikus mérőműszerek – többek között a hagyományos lázmérők, szobahőmérők és vérnyomásmérők – forgalomba hozatalát. A döntés abból a megfontolásból született, hogy a szeméttárolókba dobott higanyos eszközökből lassan elszivárgó, veszélyes fém szennyezi a környezetet. Az egészségre és a környezetre is rendkívül veszélyes higanyt tartalmazó mérőműszereket ezért modernebb, az egészségre nem ártalmas eszközökkel kellett kiváltani.

 

Noha a higannyal készült lázmérőket több mint tíz éve kivonták a kiskereskedelmi forgalomból, a mai napig sok lehet még használatban. Fontos tudni, hogy a hőmérő eltörése esetén az apró golyók formájában szétguruló higanyt mihamarabb össze kell gyűjteni, mert a higanygőz súlyosan mérgező az emberi szervezetre.

 

Fontos! Kerüljük a higany bőrünkkel való érintkezését, használjunk kesztyűt! Patikában kapható kénporral beszórva megakadályozható a higany párolgása. Kerüljük a higany kommunális hulladékkal történő elhelyezését, a patikákban dobozba gyűjtve leadható.

 

Lásd még: Teendők eltört higanyos lázmérő esetén

 

Gallium hőmérők

A higanyos hőmérőket felváltó, újfajta mérőeszközökben a mérgező higanyt a galinsztán nevű, szobahőmérsékleten folyékony fémötvözet helyettesíti. A gallium, indium és ón keverékét tartalmazó galinsztán fémelegy alkalmas a beltéri használatra.

 

A gallium (Ga) a periódusos rendszer 31. eleme, megnevezése a latin Gallia (Franciaország) szóból ered. A szilárd halmazállapotú galliumot Paul Emile Lecoq de Boisbaudran francia kémikus fedezte fel 1875-ben.

 

A gallium szürkés színű fém, amely olvadt állapotban zöldeskék vagy ezüstös fényt ver vissza. A gallium szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, csak 29 °C felett olvad. A hőmérő eltörése esetén a gallium – ellentétben a higannyal – nem esik szét apró gömbökre, hanem szétkenődik egészen addig, amíg meg nem fagy.

 

A gallium hőmérő előnyei az alábbiak:

 

  • nem mérgező a törés esetén kiszabaduló anyag,
  • pontos mérést tesz lehetővé,
  • működtetéséhez nincs szükség galvánelemre.

 

Gallium hőmérő lerázása

A galliumos lázmérő jellemző tulajdonsága, hogy hagyományos módon rendkívül nehéz, szinte lehetetlen „lerázni”, különösen akkor, ha ez nem történik meg közvetlenül a hőmérőzés után. Ennek oka, hogy a gallium 29 °C alatt kristályosodni kezd, vagyis megfagy.

 

A gallium hőmérő lerázása az alábbi módszerekkel valósítható meg:

 

  • helyezzük meleg, 35-37 fokos vízbe a hőmérőt, és ezt követően rázzuk le;
  • helyezzük a lázmérőt csúcsával lefelé egy zokniba, majd csavarjuk meg a zokni szárát, és pörgessük meg csuklóból, körkörös mozdulattal, s így a centrifugális erő hatására a galliumszál visszaereszkedik.

 

Egyes gyártók a könnyebb lerázáshoz segédeszközt is mellékelhetnek, mely egyben a hőmérő tokja is. A „T” betűhöz hasonlító műanyag eszköz középső szárát kell megfogni, majd laza csuklómozdulattal le kell rázni. A tok csavaros, így rázás közben nem esik ki a lázmérő.

 

A gallium hatása az egészségre

A galliumról érdemes tudni, hogy bőrre vagy szembe kerülve irritálhatja a bőrt, illetve a szemet. Gőze belélegezve köhögést, sípoló légzést okozhat.

 

Ha munkavégzés során vagy azzal összefüggésben a gallium meghatározott biológiai határértéket meghaladó koncentrációja jön létre (foglalkozási expozíció), akkor károsíthatja a májat, a vesét, az idegrendszert, a tüdőt, magas koncentráció esetén a csontvelőt is.

 

Kapcsolódó tartalom: Mérgezések

KULCSSZAVAK
lázmérő  |   higany  |   galinsztán  |   hőmérő lerázása  |   láz  |   lázmérés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít