egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A gamma-kés az ún. sztereotaxiás sugársebészeti eljárások közé tartozó módszer, amely elsősorban a koponyán belüli különféle elváltozások pontos és nagy hatékonyságú elpusztítására alkalmazható. A gamma-késes sugársebészet nem tartozik a valódi sebészeti eljárások közé, mivel nincs szükség a koponya felnyitására. Az eljárás a meghatározott célpontra erősen fókuszált gamma-sugárzást használ.

 

A meghatározott szöveti terület megsemmisítése egyszeri, nagy dózisú sugárkezeléssel történik. A gamma-késes sugársebészet abban különbözik az általánosan ismert sugárkezelésektől, hogy a gamma-kés nem a rosszindulatú sejtek és az egészséges sejtek eltérő sugárérzékenységét használja ki, hanem az egyben leadott, nagy dózisnak köszönhetően lassú szövetelhalást indukál. Jellemzően csak rövid kórházi tartózkodást igényel (általában egy éjszaka), a felépülési idő pedig nagyon gyors. Hátránya, hogy hatása – az általános sebészi eljárással szemben – nem azonnal jelentkezik.

 

Az első gamma-késes sugársebészeti eszközt 1967-ben építették meg a svéd Karolinska Institute-ban, Magyarországon pedig 2007-ben adták át az első készüléket a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában.

 

A gamma-kés felhasználási lehetőségei

A gamma-késes sugársebészet jellemzően akkor javasolt, ha egy vagy néhány kisebb elváltozás található az agyban, olyan agyterülethez közel, amelyek fontos funkciókért (beszéd, mozgás stb.) felelősek, illetve a beteg általános állapota vagy társbetegségei miatt a hagyományos agysebészeti eljárás kontraindikált.

 

A gamma-késes sugársebészet az alábbi kórképek kezelésére alkalmazható:

 

 • agydaganatok (jó- és rosszindulatú): különösen azon agydaganatok kezelésére alkalmas, amelyek kis méretűek és más sebészi eljárással nem távolíthatók el (pl. agyi áttétek, tobozmirigy jóindulatú daganatai, koponyaalap daganatai);
 • érrendszeri rendellenességek vagy erek összefonódása az agyban (arteriovenosus malformatio).

 

A gamma-késes technológia a legtöbb esetben legfeljebb 35 mm átmérőjű (vagy 10-15 cm3 térfogatú) célszöveten alkalmazható. Bár van irodalom arra vonatkozóan, hogy nagyobb elváltozásokat kezeltek sugársebészeti eljárással, a biztonságosság érdekében ilyenkor a sugárdózis jelentős csökkentésére van szükség – ez pedig a hatékonyságot is csökkenti, így alkalmazása megfontolandó.

 

A gamma-kés előnyei és hátrányai

A gamma-késes sugársebészet a jelenlegi orvosi csúcstechnológiák közé tartozik, így amennyiben alkalmazható, az előnyei jellemzően felülmúlják a hátrányait. 

 

A gamma-késes sugársebészet előnyei az alábbiak:

 

 • a koponya felnyitására nincs szükség;
 • a műtét utáni szövődmények kockázata (fertőzés, vérzés) alacsonyabb, mint hagyományos műtét esetén;
 • a környező egészséges szövetek sugárterhelése alacsonyabb, mint az általános sugárkezelés folyamán;
 • mindössze egy alkalommal szükséges elvégezni (az általános sugárterápia akár 6-8 hétig is tarthat);
 • a kezelés időtartama rövid (általában 20-45 perc közötti);
 • olyan elváltozások is megcélozhatók vele, amelyek hagyományos sebészi eljárással nem távolíthatók el;
 • minimális mellékhatásokkal jár;
 • a felépülés ideje (általában) gyors – a mindennapi teendőkhöz a betegek 2-3 nap után visszatérhetnek.

 

A gamma-késes sugársebészet hátrányai az alábbiak:

 

 • a kezelés hatékonyságát és a tünetek javulását a hagyományos műtéttel szemben nem mindig lehet azonnal látni (a szövetpusztulás nem azonnali);
 • a sugárzásnak negatív egészségügyi hatásai vannak (bár minimalizálva van az egészséges szövetek sugárterhelése, de nem lehet teljesen megszüntetni);
 • csak kis méretű gócok esetén alkalmazható (max. 35 mm átmérőjű vagy 10-15 cm3 térfogatú).

 

A sugársebészet fázisai

A gamma-késes sugársebészeti beavatkozás jellemzően egyéjszakás kórházi bent tartózkodást igényel.

 

Kezelés előtti nap

A kezelést megelőző napon felveszik a pácienst az Idegsebészeti Osztályra, ahol képalkotó MR-vizsgálat készül a kezelendő területről.

 

Előkészítés

Másnap reggel kontrasztanyagos CT-vizsgálat szükséges. A pontos célzás érdekében a beteg fejét megfelelő pozícióban szükséges rögzíteni már a CT-vizsgálat alatt is. Ehhez ún. sztereotaxiás keretet használnak, amely a kezelés során 3D koordináta-rendszerként is funkcionál és segíti a műszert és a szakembereket a tájékozódásban. A keretet négy ponton rögzítik a koponyacsonthoz, bőrön áthatoló csavarokkal. A kezelésnek ez a legfájdalmasabb része, általában érzéstelenítésben végzik. A keret felhelyezését követően feszítő érzés tapasztalható, ez azonban általában rövidesen elmúlik.

 

A megelőző MR-vizsgálat és az aznapi CT-vizsgálat képanyagát speciális számítógépes tervezőprogramba importálják és egyesítik, hogy megtervezzék a beavatkozást. A tervezés során a sugárterápiás orvos bejelöli a kezelendő területet és a környezetében lévő egészséges szövetet, és meghatározza ezeknek a területeknek a pontos koordinátáit a kerethez viszonyítva. Ezután sugárfizikusok elkészítik a személyre szabott sugárkezelési tervet és meghatározzák a szükséges sugárdózist.

 

A kezelés menete

A tervezés körülbelül fél órát igényel, ezt követően a beteget a sugársebészeti berendezésre fektetik. A rögzített keret segítségével behelyezik a fejet a kerettartóba, hogy megakadályozzák a fej elmozdulását. A kezelés folyamán a beteg egyedül van a teremben, azonban folyamatos megfigyelés alatt áll és kommunikálni is tud az egészségügyi személyzettel.

 

A beavatkozás után

A kezelés végeztével a keretet leveszik, a kezelőorvos tájékoztatja a beteget a további teendőkről és a kontroll képalkotó vizsgálat időpontjáról. Mivel a koponya felnyitására nem volt szükség, a beteg néhány óra megfigyelést követően hazamehet. A beavatkozást követően a legfájdalmasabb terület a keret helyén lehet, ezt néhány napig fedőkötéssel szükséges védeni. A kezelés teljes hatékonyságát több hét (jóindulatú elváltozások esetén több hónap) elteltével lehet látni, illetve véleményezni.

 

A gamma-késes sugársebészet lehetséges mellékhatásai

A gamma-késes sugársebészet alacsony kockázatú beavatkozás, különösen a hagyományos agysebészethez képest – de mint minden beavatkozásnak és kezelésnek, ennek is lehetnek mellékhatásai.

 

A gamma-késes sugársebészet mellékhatásai az alábbiak lehetnek:

 

 

Az alábbi tünetek esetén azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy keresse fel a sürgősségi osztályt:

 

 

Hogyan működik a gamma-késes sugársebészeti eszköz?

A gamma-kés sugárforrásként kobalt izotópokat (60Co) tartalmaz, félgömbszerű elrendezésben. Az elrendezésnek köszönhetően a sugárnyalábok úgy összpontosíthatóak, hogy a kezelés célpontjában egyesüljenek, így fejtik ki hatásukat.

 

A 60Co az ún. béta-bomláson keresztül folyamatosan a nikkel stabil izotópjává (60Ni) bomlik. A bomlási folyamat részeként egy elektront és két gamma-sugarat (gamma-fotont) bocsájt ki magából. Ez az a gamma-sugárzás, amely a klinikai hatást kifejti. A sugárnyalábok egyesével olyan alacsony energiájúak, hogy nincsen szövetkárosító hatásuk, azonban ahol több sugárnyaláb találkozik, ott az összesített dózisteljesítmény erősen szövetpusztító hatású.

 

A gamma-sugárzás több sejtalkotót is károsíthat, de a valódi sugárbiológiai célpont a DNS. A DNS károsítása két módon történik meg: a töltéssel rendelkező részecske (elektron, negatív töltésű) elegendő energiával rendelkezik ahhoz, hogy direkt módon károsítsa a DNS-t. A töltéssel nem rendelkező (gamma-foton) sugarak pedig a sejten belüli vízmolekulákkal lépnek kölcsönhatásba, reaktív oxigéngyököket hoznak létre, amelyek a sugárzás hatására közvetetten károsítják a DNS-t. A károsodott DNS-ű sejtek további sorsát az befolyásolja, hogy a hibát ki tudják-e javítani az osztódásuk előtt – amennyiben a károsodás elég nagy, a sejtek elpusztulnak osztódás helyett.

 

Az eljárás előtt ún. sztereotaxiás fejkeretet erősítenek a páciens fejére. Ez a keret egy referencia koordináta-rendszert határoz meg, amely lehetővé teszi a megfelelő és pontos tájékozódást. A gamma-késhez kifejlesztett számítógépes rendszer lehetővé teszi, hogy a dóziseloszlást a megfelelő célponthoz igazítsák és a normál agyszövetre a lehető legminimálisabb sugárdózis jusson. A készülék rendkívül pontos (kb. 0,2 mm hibahatárral), élesen elhatárolható vele az egészséges szövet és a kezelendő terület határa, ezért nagyon fontos a tökéletes célzás.

 

KULCSSZAVAK
gamma-kés  |   sugársebészet  |   sugárkezelés  |   béta-sugár  |   sebészet  |   agydaganat  |   agyi metasztázis  |   agyi áttét
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít