egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Gyermekek esetében a legtöbb betegség mindenféle gyógyszeres kezelés nélkül meggyógyul. Szükség lehet azonban fájdalomcsillapító gyógyszerek vagy antibiotikumok időszakos alkalmazására a jobb közérzet, a szenvedés megszüntetése és a mihamarabbi felépülés érdekében.

 

A gyógyszerek adagolását illetően nagyon fontos, hogy mindig be kell tartani az ajánlott egyszeri dózist, az egyszerre, illetve egy nap alatt beadható maximális adagot, illetve a két dózis beadása közötti minimális időt. Ezek be nem tartása esetén akár életveszélyes állapot is kialakulhat gyermekénél.

 

Bármilyen gyógyszer alkalmazása előtt olvassa végig figyelmesen a betegtájékoztatót.

 

Fájdalomcsillapító gyógyszerek gyermekeknek

Fájdalomcsillapító gyógyszer alkalmazására általában akkor van szükség, ha olyan mértékű a gyermek fájdalma, amely már kellemetlenséget okoz számára. Gyermekeknél a leggyakrabban alkalmazott hatóanyagok a paracetamol és az ibuprofen.

 

Abban az esetben, ha gyermekének az egyik hatóanyagot tartalmazó készítményt adott, és nem javult az állapota, viszont a következő dózis még nem adható be, a fájdalom- és lázcsillapítás érdekében alkalmazható a másik hatóanyag. Például, ha a paracetamol nem éri el a kívánt hatást, fontos, hogy ne a következő paracetamol adagot adjuk be korábban, hanem inkább adjunk ibuprofent, mivel a nem megfelelő időközönként adagolt paracetamol nem kívánt mellékhatásokhoz vezethet. Így a hatékony tüneti kezelés érdekében alkalomszerűen felváltható az egyik hatóanyag a másikkal. A két hatóanyag rendszeres váltogatásáról azonban kérje ki házi gyermekorvosa véleményét.

 

 • A paracetamol 1-2 hónapos kortól adható fájdalom és láz csillapítására, vagy akkor, ha a csecsemő testsúlya meghaladja a 4 kg-ot.
 • Az ibuprofen tartalmú készítmények 3 hónapos kortól (és ha a csecsemő testsúlya meghaladja az 5 kg-ot) adhatók fájdalom és láz csillapítására.

 

Ha gyermeke asztmás, kerülje az ibuprofentartalmú készítményeket. Gyerekek esetében szintén kerülje az acetilszalicilsav-tartalmú készítményeket lázcsillapításra, ha gyermeke valamilyen fertőzésben szenved, mert körükben súlyos nem kívánt mellékhatások alakulhatnak ki (Reye-szindróma).

 

Antibiotikumok gyermekeknek

A legtöbb gyermekkori fertőzést vírusok okozzák, amelyekre az antibiotikumok hatástalanok. Ezért gyermekek esetében általában nincs szükség antibiotikumra az egyszerű lefolyású légúti fertőzések esetében.

 

Ha a házi gyermekorvos mégis antibiotikumot rendel a gyermekének, kiemelten fontos, hogy tartsa be az utasításait a gyógyszer bevételének napi adagjával, pontos bevételi idejével és a kezelés időtartamával kapcsolatban. Bármilyen kérdés esetén keresse fel házi gyermekorvosát.

 

Egyéb gyermekeknek adható gyógyszerek

 • Hashajtó szerek

A gyermekek esetében nem számít székrekedésnek, ha nincs mindennap széklet. Ha azonban a gyermeknek hasi panaszai vannak a ritka székletürítés miatt, keresse fel házi gyermekorvosát. Ezenfelül kiemelten fontos, hogy fokozza gyermeke rost- és folyadékfogyasztását, és ne alkalmazzon hashajtó gyógyszereket orvosa utasítása nélkül.

 

 • Altatók

Amennyiben gyermeke elalvási problémákra panaszkodik, keresse fel házi gyermekorvosát, mert a legtöbb felnőtteknek adható altató nem adható gyermekeknek, ami különösen csecsemőkre igaz.

 

Mire érdemes figyelni, ha a háziorvos gyógyszert rendel?

Ha a házi gyermekorvos receptre ír fel gyógyszert, tájékoztatja a szülőt:

 • a gyógyszer teljes nevét illetően,
 • milyen gyakran alkalmazandó az adott gyógyszer,
 • a napi maximális dózist illetően,
 • étkezés előtt vagy után kell bevenni,
 • a mellékhatásokról.

 

Ha gyermekének bármilyen gyógyszerallergiája van, feltétlenül tájékoztassa házi gyermekorvosát gyógyszerrendelés előtt.

 

Ha gyermekének nehézséget okoz a tablettás készítmények lenyelése, kérje meg házi gyermekorvosát, hogy szirup formájában kapható készítményt rendeljen.

 

Megbirkózás a mellékhatásokkal

Az előnyös hatások mellett minden gyógyszernek lehetnek mellékhatásai. A leggyakoribb mellékhatások a kiütések, a gyomorfájdalom és a hasmenés. Bármilyen mellékhatás megjelenése esetén feltétlenül tájékoztassa a gyermek kezelőorvosát. Ne változtasson addig a gyógyszer adagolásán, és ne hagyja abba a gyógyszer adását, amíg a gyermek kezelőorvosa nem utasítja erre. Jegyezze meg, melyik készítmény milyen mellékhatást okozott gyermekének, így a későbbiekben más hatóanyag alkalmazásával ezek a mellékhatások elkerülhetők.

 

Gyógyszerek adagolása gyermekeknek

Csecsemők és kisgyermekek esetében a gyógyszerek elsődlegesen szirup (melyet egy fecskendő segítségével kell a szájba adagolni) vagy végbélkúp formájában adandók a könnyebb beadás és a pontos dozírozás érdekében.

 

Nagyobb gyermekek esetében a tablettás kiszerelés választandó. A tablettát a gyártó ajánlása szerint vagy szét kell rágni, vagy bizonyos mennyiségű folyadékkal egyben lenyelni.

 

A gyógyszerek tárolása

Fontos a gyógyszerek tárolásával kapcsolatban néhány szabály betartása a kisgyermekes családokban.

 

 • Kiemelten fontos, hogy olyan helyen tartsa a gyógyszereket, ahol a gyermeke nem férhet hozzá. Kiváló tárolónak bizonyulhat a konyhaszekrény egy magasan elhelyezkedő rekesze.
 • Tartsa az összes gyógyszert a gyári dobozában.
 • Ne alkalmazza a gyógyszert, ha lejárt a szavatossága, hanem vigye vissza a legközelebbi gyógyszertárba.
 • Ne adjon gyermekének másnak felírt gyógyszereket.
 • Az édes szirupokból, gumicukor formájú vitaminokból, fájdalomcsillapítókból se lépje túl az ajánlott mennyiséget.
KULCSSZAVAK
gyógyszer  |   fájdalomcsillapító  |   antibiotikum  |   recept  |   gyermekkori betegségek  |   paracetamol  |   ibuprofen
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít