egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A magzati alkoholszindróma kifejezés olyan fizikai, értelmi, fejlődési és érzelmi károsodások leírására szolgál, amelyek olyan személynél fordulhatnak elő, akinek az anyja a várandósság alatt alkoholt fogyasztott.

 

Az állapotos nő által elfogyasztott tápanyagok és gyógyszerek a méhlepényen keresztül bejutnak a magzat szervezetébe is. Magzati alkoholszindróma akkor alakul ki, ha a magzatot a születése előtt alkoholhatás éri.

 

Egy egészséges ember az elfogyasztott alkoholt többnyire képes gyorsan lebontani. A fejlődő magzat esetében azonban ez a lebontási képesség töredéke a felnőttének; ennélfogva a magzat számára már kis mennyiségű alkohol lebontása is sokkal tovább tart.

 

Ha az anya alkoholt fogyaszt, az elkerülhetetlenül éri a magzatot is, akinek a szervezetében óriási károkat okozhat a bevitt alkohol. Ezt súlyosbíthatja az elfogyasztott alkohol mennyisége, az anya adottságai, illetve hogy a terhesség mely szakaszában történt az alkoholfogyasztás.

 

A betegségnek három fokozata van a károsodás függvényében:

  • fetális alkoholszindróma,
  • parciális (részleges) fetális alkoholszindróma,
  • neurobehaviorális rendellenesség.

 

A legsúlyosabb forma, a fetális (magzati) alkoholszindróma előfordulása viszonylag ritka, évente 200-300 ilyen gyermek születik Magyarországon. A részleges, enyhébb esetek gyakoribbak, minden századik születésre jut egy részleges fetális alkoholszindrómás eset. A legenyhébb a neurobehaviorális típusú rendellenesség, amely a későbbi életszakaszban idegrendszeri és viselkedésbeli problémákat okoz. Az utóbbi – mivel születéskor nincs látható jele – általában csak sokkal később derül ki.

 

A magzati alkoholszindróma az egész életen át tartó problémát jelent az érintettek számára.

 

A magzati alkoholszindróma főbb tünetei

Fetális alkoholszindróma esetén a gyermek megjelenése a szokványostól eltérő: keskeny felső ajak, az orr és a felső ajak közötti bemélyedés hiánya, rövid szemrések alakulnak ki. Emellett megfigyelhetők különféle központi idegrendszeri eltérések is (pl. mozgási problémák), és növekedésbeli elmaradás léphet fel.

 

Részleges fetális alkoholszindróma esetén a külső tüneteknek csak egy része jelentkezik, amelyek mellett idegrendszeri tünetek is előfordulhatnak.

 

A legenyhébb típus, a neurobehaviorális rendellenesség esetében nincsenek jellegzetes külső, fizikai elváltozások, csak idegrendszeri érintettség alakul ki, ami például tanulási nehézségek formájába jelentkezhet a későbbi életszakaszokban.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Enyhébb formák esetén általában nem kerül sor a betegség azonosítására születéskor (lásd lentebb), ezért amennyiben a gyermeknél tanulási és/vagy figyelemzavarok jelentkeznek, és ismert az anyai alkoholfogyasztás előzménye, orvoshoz kell fordulni.

 

Ha a gyermek testi vagy értelmi fejlődésében elmaradás tapasztalható a kortársaihoz képest, az októl függetlenül is ajánlott mielőbb szakemberhez fordulni, mivel a korai fejlesztés megkezdésével lehetséges az életminőséget a leghatékonyabban javítani.

 

A megfelelő szakember megtalálásában kérjen segítséget házi gyermekorvosától, aki szükség esetén szakorvosi kivizsgálásra is beutalhatja a gyermeket.

 

A magzati alkoholszindróma lehetséges szövődményei

A magzatot ért alkoholhatás szövődményeként jelentkezhetnek szívfejlődési rendellenességek és a szívműködéssel kapcsolatos problémák, csontrendszeri eltérések, például tölcsér- vagy tyúkmell, gerincferdülés, veseproblémák, kancsalság, látás- és hallászavar, alacsonyabb intelligenciaszint és az értelmi funkciók zavarai.

 

A magzati alkoholszindróma diagnosztizálása

Súlyosabb formája esetén a betegség már születéskor diagnosztizálható az arcon észlelhető külső eltérések és az idegrendszeri eltérések alapján. Az enyhébb formáknál általában csak a később jelentkező tanulási nehézségek és figyelemzavar esetén kezdenek gyanakodni a betegségre, amely az anyai kórtörténettel összevetve alá is támasztható.

 

A kivizsgálást általában a háziorvos beutalása alapján gyermekneurológus és gyermekpszichiáter szakorvos végzi.

 

A magzati alkoholszindróma kezelése

A külső elváltozásokon változtatni már nem lehet, ugyanakkor az időben diagnosztizált betegségnél a korán elkezdett mozgás- és egyéb terápiák nagyban javíthatják a mozgási és idegrendszeri funkciókat.

 

A magzati alkoholszindróma megelőzése

A kórkép általában a rendszeresen alkoholt fogyasztó anyák gyermekei körében jelentkezik, mindazonáltal arra vonatkozólag nincs pontos adat, hogy mennyi a magzatot még biztosan nem károsító alkoholmennyiség.

 

Mivel az alkohol által okozott magzati károsodások visszafordíthatatlanok és életre szólók, ezért várandósság alatt az alkoholfogyasztás kerülendő!

 

Emellett fontos a várandósgondozáson való rendszeres részvétel is, ami lehetővé teszi a fejlődési rendellenességek korai észlelését.

KULCSSZAVAK
várandósság  |   terhesség  |   alkohol  |   szesz  |   magzatkárosodás  |   méhlepény  |   fetális alkoholszindróma  |   neurobehaviorális rendellenesség  |   fejlődési visszamaradás  |   viselkedészavar  |   figyelemzavar  |   tanulási nehézség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít