egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A testi- és mentális egészség megtartásához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű, minőségű, pihentető alvás. Bár elsőre meglepő lehet, de a jó alváshoz a hálóhelyiség ideális hőmérséklete 18,3 °C vagy akörüli.

 

Az alvás minőségét erősen befolyásolják az olyan körülmények, mint az egészséges alvási szokások kialakítása, az alvás hossza, a matrac minősége, az alvás előtt fogyasztott ételek és italok – de az egyik legkritikusabb befolyásoló tényező a hálószoba hőmérséklete.

 

A test maghőmérséklete alvás közben fokozatosan csökken, ezt pedig a hűvös (de nem hideg!) szobahőmérséklet segíti. Így az elalvásban és az alvás fenntartásában is fontos szerepe van a hőmérsékletnek. A csecsemők számára pár fokkal magasabb hőmérséklet az ideális, de nem igényelnek sokkal melegebb környezetet éjszaka, mivel könnyen túlmelegedhetnek.

 

Az ideális hőmérséklet és a biológiai oka

Az alváshoz ideális hőmérséklet a 18,3 °C. Ez természetesen nem hasraütés-szerű adat, hanem a biológiai működésünkből fakadó tény. Az emberi test hőmérséklete, mint sok más élettani jellemző, a nap 24 órájában folyamatosan, periodikusan változik. Ezt a ritmusos működést cirkadián ritmusnak nevezzük: ez képezi a test belső óráját, a szervezet eszerint működik a napi ciklusokban. Ez a „belső óra” pontosan tudja, hogy a szervezetnek mikor van szüksége alvásra és mikor van az aktív nappali időszak.

 

Az emberi test hőmérséklete az esti óráktól fokozatosan csökken, a legalacsonyabb értéket napkelte előtt, nagyjából hajnali 5 órakor éri el.

 

A testhőmérséklet csökkenését a bőr ereinek tágulása okozza: a tágulás fokozza a bőr vérkeringését, ami segíti a hőleadást (hasonló elven működik a sivatagi róka hatalmas füle, mely a hő leadását segítve megvédi az állatot túlmelegedéstől). A bőr ereinek tágulását és az esti hőleadást a melatonin felszabadulásával hozzák összefüggésbe (a melatonin gyakorlatilag az „elalvást segítő” hormonunk). A hőleadás könnyen megfigyelhető, amikor azt tapasztaljuk esténként, hogy a kezünk és lábunk felmelegedett – ilyenkor csökken a test maghőmérséklete.

 

Kutatások alapján a szobahőmérséklet az egyik legkritikusabb tényezője az alvás minőségének. Nem véletlen, hogy a forró nyári napokon sokan alvászavarokról számolnak be.

 

Lásd még: Alvásveszteség és globális felmelegedés

 

A túl meleg vagy a túl hideg hálószoba is megzavarhatja az alvást!

 

  • Túl meleg hálószoba – nyugtalan alváshoz vezethet, ha a hálószoba hőmérséklete meghaladja az optimális értéket. A nyugtalan alvást az alvás ún. REM-fázis (rapid-eye movement, gyors szemmozgással jellemezhető alvási szakasz) csökkenése okozza.
  • Túl hideg hálószoba – a hideg általában nem befolyásolja annyira az alvásciklust, mint a meleg, viszont az elalvást megnehezítheti.

 

Mi a megfelelő hőmérséklet, ha kisbaba van a háznál?

Sokan azt gondolják, hogy ha kisbaba érkezik, akkor trópusi melegre van szükség a téli hónapokban. Az igazság azonban az, hogy bár néhány fokkal feljebb lehet venni a hőmérsékletet, de a 15,6 és 20 °C közötti éjszakai hőmérséklet teljesen ideális a kisbabák számára is. Ami a fontosabb, hogy a baba éjszaka rendesen fel legyen öltöztetve és be legyen takarva.

 

Fontos! A kisgyermekek túlhevülése megemelheti a hirtelen bölcsőhalál (SIDS) esélyét. Ennek feltételezhetően az az oka, hogy a csecsemők még nem tudják olyan jól szabályozni a saját testhőmérsékletüket, mint a felnőttek.

 

A csecsemő altatásakor az alábbiakat érdemes betartani:

  • a csecsemőt légáteresztő alvózsákban/takaróban érdemes altatni (évszaktól függően vékonyabb vagy vastagabb anyagúban);
  • éjszaka nem szükséges sapkát adni a gyermekre, mert befolyásolja a testhőmérsékletet és gátolhatja a csecsemő élettani lehűlését;
  • alvás közben érintsük meg a gyermek tarkóját vagy hasát: ha a bőre forró vagy izzadt, távolítsunk el egy réteg ruhadarabot;
  • a csecsemőnek sötét és csendes környezetben kell aludnia, ami elősegíti a pihentető alvást.

Az egészséges alvási szokások kialakításáról külön cikkben olvashat bővebben.

 

További ajánlott tartalom: Alvás világnapja

KULCSSZAVAK
alvás  |   szobahőmérséklet  |   hőmérséklet  |   testhőmérséklet  |   egészséges alvás  |   alvásminőség  |   alvászavar
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít