egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A nyugtalan láb szindróma (restless leg syndrome – RLS) egy idegrendszeri rendellenesség, mely a láb feszítő, húzó fonákérzésével és mozgatási kényszerével jár. A betegség megnehezíti a nyugodt éjszakai pihenést is. Lehet valamilyen betegség tünete, vagy önálló tünetegyüttes. A családi halmozódás gyakori.

 

A nyugtalan láb szindróma főbb tünetei

A nyugtalan láb szindróma legfőbb tünete a kellemetlen, feszítő fonákérzés, viszketés, fájdalom, égő, bizsergő vagy akár rovarok mozgására emlékeztető érzés a lábban, illetve intenzív kényszer a láb mozgatására, melyet követően a tünetek megszűnnek. Ez az érzés legtöbb esetben elalvás előtt vagy éjszaka, alvás közben jelentkezik, így megzavarják a nyugodt pihenést is. A tünetek gyakorisága és intenzitása egyénenként változó lehet. Az érzések ritkán jelentkezhetnek a karokon is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fentebb felsorolt tüneteket tapasztalja, keresse fel háziorvosát, aki gondoskodik a kivizsgálásáról.

 

A nyugtalan láb szindróma kiváltó okai

A kiváltó okok nem pontosan ismertek. A nyugtalan láb szindróma az esetek felében önálló tünetegyüttesként jelentkezik, de társulhat betegségekhez is, mint például a krónikus vesebetegség, cukorbetegség, vashiányos vérszegénység vagy Parkinson-kór. Előidézhetik egyes gyógyszerek, vas- vagy magnéziumhiány is.

 

Feltételezések szerint a tünetek megjelenése összefüggésben lehet az idegrendszer egyik jelátviteli vegyületének, a dopamin egyensúlyának felborulásával.

 

A nyugtalan láb szindróma lehetséges szövődményei

Bár a nyugtalan láb szindróma nem vezet más súlyos állapotokhoz, a tünetek az alig zavarótól az elviselhetetlenig terjedhetnek. Sokan a tünetek miatt nehezen tudnak elaludni vagy éjszaka gyakran felébrednek. A kialvatlanság túlzott nappali álmossághoz vezethet. A nyugtalan láb szindróma súlyos formája az életminőség jelentős romlását, vagy akár depressziót is okozhat.

 

A nyugtalan láb szindróma diagnosztizálása

A nyugtalan láb szindróma kivizsgálása a tünetek nagyon részletes átbeszélésén alapul. Ezen kívül az orvos fizikális és neurológiai vizsgálatot végez, esetleg vérvételre is sor kerül az egyéb betegségek kizárása céljából.

 

A nyugtalan láb szindróma kezelése

Ha a tünetegyüttes valamilyen betegség miatt lépett fel, először az alapbetegséget kezelik (például vashiány esetén vaspótlással.)

 

Amennyiben meghatározható ok nélkül fordul elő a betegség, a kezelés elsősorban az életmódváltáson alapul. A dohányzás elhagyása, az alkoholfogyasztás és a koffeinbevitel csökkentése, valamint a rendszeres testmozgás gyakran segít a tünetek enyhítésében. Jótékony hatással lehet a masszázs, a zsibbadó végtag jegelése vagy borogatása, illetve a stresszkezelés. Ha az életmódváltás nem kielégítő a tünetek csökkentésére, gyógyszeres terápia is szóba jöhet.

KULCSSZAVAK
alvászavar  |   zsibbadás  |   mozgáskényszer  |   fonákérzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít