egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A beszűkült gerinccsatorna gerincvelő nyomási tüneteket okozhat, így szükségessé válhat a dekompressziós műtét elvégzése, valamint a nyaki csigolyaív eltávolítása (cervicalis laminectomia).

 

A műtét célja a tünetek megszüntetése, ám az esetlegesen kialakult gerincvelői károsodást visszafordítani már nem lehet.

 

A csigolyák alkotta gerinccsatornában fut a gerincvelő az őt tápláló erekkel. Az idő előrehaladtával a gerinccsatorna beszűkülhet. Okai lehetnek a régiót érintő ízületi gyulladások, mechanikai sérülések, porckorong-degeneráció következtében létrejövő csontnövekedés (ostephyta), az ízületet körülvevő szalag megvastagodása, valamint porckorong-kitüremkedés.

 

A nyaki csigolyaív eltávolításának indikációi

A beszűkült gerinccsatorna által kiváltott nyomási tünet a kar és a láb fájdalma, gyengeség érzete, illetve előfordulhat zsibbadás és érzéketlenség is. Műtét javasolt az imént felsorolt tünetek esetén, illetve súlyosabb esetekben, ha társul hozzá inkontinencia, állási vagy járási nehezítettség.

 

A nyaki csigolyaív eltávolításának alternatívái

Amennyiben az elváltozás enyhe tüneteket okoz, fizioterápia/?/, valamint egyéb konzervatív terápiák javasoltak. Hatástalanságuk, illetve a tünetek súlyosbodása esetén a műtéti megoldás az egyedüli lehetőség.

 

A nyaki csigolyaív eltávolításának menete

Általánosságban a műtétet megelőzően 2 órán belül tiszta folyadék (víz) fogyasztása, 4 órán belül egyéb folyadék fogyasztása, 6 órán belül könnyű szilárd étel fogyasztása nem megengedett a biztonságos altathatóság érdekében. Szükség lehet a rendszeresen szedett gyógyszerek változtatására is – erről az altatóorvos (aneszteziológus) a műtétet megelőző állapotfelmérés során nyújt részletes, személyre szabott tájékoztatást.

 

A műtétet altatásban végzik, amely 1-2 órát vesz igénybe.

 

A műtét során bemetszést ejtenek a nyak bőrének hátsó részén, majd az ott lévő izmokat szétválasztják, hogy a csigolyák látótérbe kerüljenek. Ezt követően az érintett régió csigolyájának/csigolyáinak hátulsó ívét – az itt található szalagokkal egyetemben – részlegesen vagy teljesen eltávolítják. Amennyiben a szűkületet porckorongsérv okozta, annak műtéti ellátását is elvégzik, hogy a szűkület megszűnjön. Bizonyos esetekben alkalmazható ezen műtét minimálinvazív, mikroszkóppal végzett típusa is. A módszer előnye, hogy a beteg a műtétet követő nap reggelén otthonába távozhat, valamint a regeneráció is gyorsabb.

 

Ha az egyik csigolya elmozdulása váltotta ki a tüneteket, szükséges a régió több csigolyájának az együttes stabilizálása fémimplantátumok alkalmazásával.

 

A nyaki csigolyaív eltávolításának lehetséges szövődményei

Minden műtét esetén beszélhetünk általános és az adott műtétre jellemző specifikus szövődményekről.

 

Általános szövődmények:

 

 

Specifikus szövődmények:

 

  • idegi eredetű (neuropátiás) fájdalom,
  • gerincvelő, idegek, ideggyökök sérülése,
  • gerincvelő-gyulladás,
  • gerincinstabilitás.

 

A nyaki csigolyaív eltávolítása után

A műtétet követően 2-3 nap múlva a beteg otthonába távozhat. Fontos, hogy a műtéti sebet 10 napig víz nem érheti. A betegnek kímélnie kell magát a fizikai megterheléstől (súlyok cipelése), a hirtelen mozdulatoktól. A mindennapi aktivitáshoz fokozatosan kell visszatérni – ennek pontos menetét az orvos határozza meg.

KULCSSZAVAK
cervicalis laminectomia  |   laminektómia  |   porckorongsérv  |   zsibbadás  |   gyengeség  |   nyomási tünetek  |   dekompresszió
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít