egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A gerincoszlop szelvényezett szerv, amelynek csigolyáit porcból álló korongok választják el egymástól. A porckorongok alapvető élettani szerepe a járás közben létrejövő rezgések csillapítása. Az egészséges porckorong közepén kocsonyás állagú mag, külső részén pedig az azt körülvevő kötőszövetes tok helyezkedik el. A porckorongra ható nyomóerőt alapvetően a porckorong magas víztartalmú kocsonyás magja fogja fel.

 

A porckorong víztartalma, alakja folyamatosan változik: nappal a víztartalma csökken, a fizikai terhelés hatására laposodik, éjszaka a tehermentesítésnek köszönhetően fokozatosan magasabb lesz, víztartalma emelkedik. Ez a változás akár 1-2 cm-es testmagasság-különbséget is eredményezhet reggel és este között. Az életkor előrehaladtával a porckorong víztartalma fokozatosan csökken. A rá ható nyomóerő következtében a porckorong ellapul, a kötőszövetes gyűrűben a rostok szakadoznak. A meggyengülő kötőszöveti gyűrűt a laposodó és így szétterülő kocsonyás mag kinyomja, rajta kiboltosulást okozva (prolapszus), vagy akár át is szakíthatja – ezt nevezzük porckorongsérvnek (diszkuszhernia).

 

Az evolúció során a felegyenesedés következményeként az ágyéki gerinc alsó részére helyeződött a legnagyobb teherviselés. Ezért a porckorongsérvek döntő hányada a negyedik-ötödik ágyéki csigolya és a keresztcsont között fordul elő.

 

A porckorongsérv tünetei

A tünetek – fájdalom, zsibbadás, érzéskiesés – megjelenési helye attól függ, hogy a kiboltosuló porckorong mely területre gyakorol nyomást. A porckorong szakadása többnyire az ágyéki gerincen következik be. A derékfájdalmon túlmenően a far és az egyik láb felé is sugározhat a fájdalom, amely mozgásra, erőkifejtésre fokozódhat. Izomgyengeséget okozhat az érintett lábban, ami miatt nehézkessé válhat a lábfej megemelése (lógó lábfej). A gerincoszlop közepén kialakuló porckorongsérv a hólyag- és bélműködést szabályozó idegeket is érintheti, ami vizelési és/vagy székelési zavart okozhat.

 

A nyaki gerincen bekövetkező porckorongsérv a vállban, lapockában, hónaljban okoz fájdalmat, amely kisugározhat a karba és a kéz ujjaiba is. Jellemző a karizmok elgyengülése és a kéz ujjainak mozgászavara is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben több napon keresztül deréktájon fájdalmat érez, amely a far, a láb és a boka felé sugárzik, izomgyengeséget és/vagy zsibbadást észlel a lábában, és nehezen képes megemelni a lábfejét, forduljon háziorvosához vagy reumatológus szakorvoshoz. Ugyanez a teendő, ha a vállában, lapockájában vagy hónaljában érez fájdalmat, amely lefelé terjed a karjában és egy vagy két kézujjába, és mindemellett izomgyengeséget érez a karjában, vagy nem tudja mozgatni valamelyik kézujját. Vizelet- és székletürítési panaszok előfordulása idegi érintettséget jelez, ezért ebben az esetben azonnal forduljon orvoshoz.

 

Fontos megjegyezni, hogy szívinfarktus tünete is lehet a bal karba sugárzó fájdalom, zsibbadás, így minden mellkasi fájdalom esetén érdemes a panaszokat haladéktalanul kivizsgálni.

 

A porckorongsérv kialakulásának okai

A porckorongsérv kialakulhat szokatlan vagy megerőltető fizikai terhelésre – ez akár egy rossz mozdulat, nagyobb súly megemelése vagy túl intenzív testedzés is lehet. Ezért sportoláskor mindig fontos ügyelni a bemelegítésre, illetve az edzetlen személyeknek a fokozatosság elvének betartására. Nemcsak a nagyobb fizikai terhelés, hanem a tartós ülő munkavégzés is kockázatot jelent a porckorongsérv szempontjából.

 

A porckorongsérv lehetséges szövődményei

A porckorongsérv nyomás alá helyezheti a gerincvelő végén túlnyúló, lófarokhoz hasonlító idegnyalábokat (cauda equina). Ezt a jelenséget cauda equina szindrómának nevezzük. Ebben az esetben a fájdalom mindkét alsó végtagba kisugárzik, csökkennek a bokareflexek, csökken az érzékelés a húgyhólyagban és a végbélben, vizelési és/vagy székelési zavar alakul ki.

 

A porckorongsérv diagnosztikája

A porckorongsérv diagnózisának felállítása a kórelőzmény felvételével, majd fizikális vizsgálattal kezdődik. Fontos támpontot ad a beteg fájdalomelkerülő – vagyis az ép oldalt terhelő – testtartása, valamint az izomerő, a reflexek és az érzőműködés különböző tesztekkel történő megfigyelése. A csigolyák közötti rések szűkülete kétirányú gerincröntgennel mutatható ki. Az ideggyöki érintettség megítélésére a modern képalkotó vizsgálatok – a komputertomográfia (CT) és a mágneses rezonancia vizsgálat (MR) – alkalmasak. Az egyéb vizsgálatok – laboratóriumi vizsgálat, a gerincfolyadék vizsgálata, csontizotópos vizsgálat (szcintigráfia) – a porckorongsérv egyéb betegségektől történő elkülönítését segítik.

 

A porckorongsérv kezelése

A porckorongsérv ellátása az esetek döntő hányadában konzervatív (nem műtéti) kezeléssel kezdődik, ami pihentetésből és gyógyszeres fájdalomcsillapításból áll. A fájdalom csökkenését követően – általában 7-10 nap elteltével – megkezdődhet a gyógytornász vezetésével végzett speciális gerinctorna. Súlyosabb esetben, amennyiben a fájdalmat mozgáskorlátozottság kíséri, kórházi kezelésre is szükség lehet, amely során a beteg különböző gyógyszereket kaphat injekció, illetve infúzió formájában.

 

Műtéti kezelés akkor mérlegelhető, ha a fájdalom a fentebb leírt konzervatív kezelés ellenére sem szűnik meg 4-6 hét elteltével, vagy ha idegrendszeri tünetek is megjelennek. A sebészeti beavatkozás – amelyre az esetek mindössze egytizedében kerül sor – a kiboltosult porckorong (sérv) műtéti úton történő eltávolítását jelenti.

 

A porckorongsérv megelőzése

A porckorongsérv megelőzésében legfontosabb a gerinc melletti tartóizmok erejének, működésének megtartása rendszeres mozgással, gyógytornával. Emellett fontos a gerinc túlerőltetésének elkerülése is.

KULCSSZAVAK
porckorong  |   porckorongszakadás  |   porckorongsérv  |   diszkuszhernia  |   kopás  |   meszesedés  |   cauda equina szindróma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít