egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az aorta aneurizma az aortán megjelenő tágulat, amelynek maximális átmérője az ép ér 150%-át meghaladja. Az aorta aneurizma bárhol előfordulhat az aortán, de leggyakrabban az alsó, hasi szakaszán jön létre – ez a hasi aorta aneurizma. Az aorta felső, mellkasi szakaszán létrejövő tágulatot mellkasi aorta aneurizmának nevezik.  

 

Az aorta aneurizma alakja lehet orsó alakú (fusiform), illetve zsákszerű (saccularis).

 

Az aorta aneurizma tünetei

Az aneurizma általában nem okoz tüneteket, amíg meg nem reped. Legtöbbször véletlenül, rutinvizsgálat során veszik észre az eltérést. Amennyiben mégis jelentkezik valamilyen tünet, az elsősorban attól függ, hogy az elváltozás melyik érszakaszon helyezkedik el, illetve milyen mértékű.

 

A hasi aneurizma tünetei:

 

  • hátfájdalom;
  • mély, hasi fájdalom;
  • lüktető érzés a köldök közelében (főként sovány beteg esetén).

 

A mellkasi aneurizma tünetei:

 

  • mellkasi (hátba is sugárzó) fájdalom;
  • nyelési nehézség;
  • nehézlégzés
  • köhögés vagy rekedtség.

 

Ha az aneurizma fala meghasad, az erős, heveny (akut) fájdalmat és vérnyomásesést okozhat, illetve a belső vérzés miatt a betegnél keringési elégtelenség (sokkos állapot) léphet fel.

 

Lásd még: Aneurizmarepedés

  

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha az aorta aneurizma tüneteit észleli, keresse fel mihamarabb háziorvosát.

 

Amennyiben az aorta aneurizma repedésének tüneteit észleli, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt! Az érfal megrepedése életveszélyes állapot, ami sürgős műtétet igényel.

 

Az aorta aneurizma kialakulásának okai

Az aorta kidudorodása az erek gyengesége miatt következik be. Az aneurizmák kezdetben kis elváltozások, melyek a nyomás növekedésével tágulnak. Az érfal az életkor előrehaladtával gyengülhet, az aorta aneurizma kialakulásában szerepet játszik még az érelmeszesedés, dohányzás, illetve a hosszú távon fennálló, kezeletlen magas vérnyomás. Az érfal gyengeségét befolyásolhatja többek között veleszületett betegség, sérülés, gyulladás vagy fertőzés is.

 

Lásd még: Aneurizma

 

Az aorta aneurizma diagnosztizálása

A kórképre legtöbbször véletlenül derül fény rutin vizsgálatok (mellkasröntgen, UH-, CT-, MR-vizsgálat) alkalmával. Az aorta aneurizma szűrésére a magas kockázatú (pl. idős, dohányzó férfiak, veleszületett kötőszöveti betegséggel élők) betegek esetén kerül sor.

 

Az aneurizma diagnózisának felállításában az anamnézis (kórtörténet) felvételét és a tünetek átbeszélését követően számos képalkotó vizsgálat segíti: UH, CT-angiográfia, MR-angiográfia.

 

Az aorta aneurizma kezelése

A terápiát elsősorban az aorta aneurizma méretének és elhelyezkedésének pontos ismerete határozza meg, de az orvos figyelembe veszi a beteg életkorát és általános egészségi állapotát is.

 

A kisebb méretű, tünetmentes hasi aneurizmák esetén nem kerül sor beavatkozásra, de nagyon fontos a rendszeres orvosi kontroll – a beteg állapotát akár 6-12 havonta ultrahangvizsgálattal ellenőrzik.

 

A nagy méretű – 5-5,5 cm-es vagy annál nagyobb –, illetve a gyorsan növő vagy szivárgó hasi aneurizmák esetében indokolt a műtét elvégzése. Korábban az aorta aneurizma egyetlen kezelése a nyitott hasi műtét volt, melynek során az aorta hibás részét mesterséges erekkel helyettesítették. Ma már egyre gyakoribb, hogy sztentet helyeznek az aneurizmába az ágyék apró vágásain keresztül, hogy megerősítsék az aorta falát. Ez az endovaszkuláris (éren belül végrehajtott) műtét nem alkalmazható az aorta aneurizma minden típusánál.

 

A gyógyszeres kezelés a magas vérnyomás csökkentésére és a fájdalom csillapítására irányul, illetve az aneurizma felszakadásának kockázatának csökkentésére.

 

Az aorta aneurizma szövődményei

Az aneurizma veszélye, hogy a kitágult érszakaszban a vér áramlásának lassulása miatt könnyebben képződik vérrög, ami az érfalról leszakadva trombózist, embóliát okozhat. Megjelenésük esetén fontos a rendszeres kontrollvizsgálat.

 

Az aorta aneurizma megjelenése megnöveli az esélyét az aortadisszekció kialakulásának, mely során az ér különböző rétegei elválnak egymástól.

 

Az aneurizma szakadása, elhelyezkedéstől függően vérzést eredményez, mely keringési elégtelenséghez (sokk) és akár halálhoz is vezethet.

 

Az aorta aneurizma megelőzése

Az aorta aneurizmát teljes mértékben nem lehet megelőzni, de kialakulásának esélye csökkenthető, illetve a növekedése megakadályozható a vérnyomás normalizálásával, az érelmeszesedés megelőzésével és romlásának lassításával. Ez elsősorban életmódváltoztatással érhető el.

 

KULCSSZAVAK
aneurizma  |   értágulat  |   magas vérnyomás  |   érelmeszesedés  |   vérrög  |   trombózis  |   embólia  |   sokk
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít