egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az orvostudomány mai állása szerint optimálisnak tekinthető a vérnyomás, amennyiben nem haladja meg a 120/80 Hgmm-es értéket. Alacsony a vérnyomás, ha az érték 90/60 Hgmm alá esik.

 

Az életvitel, a gyakori stresszhelyzetek, hajszoltság, túlsúly, alkoholfogyasztás és dohányzás következtében inkább a magas vérnyomás jellemző a népesség nagy százalékára, mintsem az alacsony. Ennek következtében az emberek kifejezetten örvendetesnek, kívánatosnak, hasznosnak tartják az alacsony vérnyomást. Az alacsony vérnyomásnak azonban lehet komoly oka, például vérveszteség, szepszis, mellékvesekéreg-elégtelenség, pajzsmirigy-alulműködés vagy kiszáradás, melyek akár életet veszélyeztető állapotok is lehetnek, ezért minden esetben szükséges kivizsgálni az alacsony vérnyomás okát.

 

Az alacsony vérnyomás tünetei

Az alacsony vérnyomásnak sok esetben semmiféle tünete nincs, azonban a következők utalhatnak rá:

 

 

Sokk

Amennyiben extrém alacsony vérnyomásértéket mér, hideg, nedves, sápadt bőrt, szapora légzést, gyenge, könnyen elnyomható gyors pulzust tapasztal, sokk esete állhat fenn. A sokk életveszélyes állapot, azonnali sürgősségi beavatkozást igényel – hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

Az alacsony vérnyomás lehetséges okai

 

 

Az alacsony vérnyomás speciális formája a hirtelen felálláskor tapasztalható vérnyomásesés, valamint a nyaki verőerekben található nyomásérzékelő receptorok túlérzékenysége. Utóbbinál típusos ájulás (vérnyomás leesése) fordulhat elő, például borotválkozás közben, amikor a borotva a bőrön keresztül nyomást fejt ki az ütőérre; de enyhébb esetben akár a fej hirtelen elfordításakor is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Az alacsony vérnyomás minden esetben részletes kivizsgálást igényel, hiszen hátterében megannyi életet veszélyeztető kórkép állhat. Amennyiben a sokk tüneteit is tapasztalja az alacsony vérnyomás mellett, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A sokk tünetei lehetnek:

 

A hirtelen fellépő, avagy kórosnak tekinthető vérnyomás(-esés) súlyos, sokkos, életveszélyes állapotot idézhet elő. A túl alacsony vérnyomás komolyabb problémákat okozhat idős embereknél, akikre nézve komoly veszélyt jelent a megszédülés következtében egy esetleges elesés, illetve az ebből fakadó sérülés, törések.

 

Az alacsony vérnyomás kezelése

Az alacsony vérnyomás kezelése a kiváltó októl függ. Banális folyadékhiány esetében a folyadékpótló terápia hatásos lehet. Amennyiben az alacsony vérnyomás oka valamilyen fertőzés, a fertőzést megfelelő antimikrobiális terápiával kell kezelni. Ha a gyógyszerek okozták a vérnyomáscsökkenést, ezek orvos általi dózismódosítása vagy elhagyása szükséges lehet. Vérvesztés esetén az elvesztett volument folyadékterápiával lehet pótolni. Amennyiben az egyén vérnyomása nem normalizálódik folyadékterápiára, bizonyos esetekben szükség lehet keringéstámogató kezelésre.

KULCSSZAVAK
sokk  |   hypotensio  |   alacsony vérnyomás  |   vérnyomásesés  |   szédülés  |   szepszis  |   vérveszteség  |   keringéstámogatás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít