egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Mélyvénás trombózisról, akkor beszélünk, ha vérrög (trombus) alakul ki a mélyvénákban. A mély vénák a felszínes vénákkal ellentétben nem láthatóak, mélyen a bőr alatt futnak. Általában az alsó végtagban alakul ki, de előfordulhat a felső végtagokon is. 

 

Vérrög alakulhat ki, ha valaki sokáig nem mozog, például ágyban kell feküdnie műtét/betegség után vagy hosszú repülő/vonat/autóútra indul. A mélyvénás trombózis a végtag fájdalmával, duzzadásával jár, néha azonban tünetmentes is lehet.

 

Tumoros alapbetegségben szenvedőknél, valamint várandósság alatt gyakrabban fordul elő.

 

A mélyvénás trombózis főbb tünetei

A mélyvénás trombózis néha teljesen tünetmentes, de trombózisra utalhatnak a következő tünetek:

 

  • az érintett végtag duzzadt, körfogata megnő, a betegek gyakran feszülésre panaszkodnak (a másik oldali végtagon duzzanat nem jelentkezik);
  • a mélyvénás trombózisra jellemző, hogy a beteg panaszai vízszintes testhelyzetben csökkennek;
  • a sípcsont élénél figyelmeztető kollaterális (oldalági) vénák válnak láthatóvá;
  • a mélyvénák lefutásuk mentén fájdalom jelentkezik;
  • a végtag fájdalmas, az alsó végtag esetén a fájdalom gyakran a vádliban kezdődik és hasonlíthat az izomgörcsre, izomlázra;
  • a végtag bőre cianotikus (kékes), fénylő, meleg.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a lábak valamelyike, esetleg a karja duzzadt, a végtag elszíneződött, vagy meleg, fájdalmas – mielőbbi orvosi segítségre van szükség. Ha általános állapota lehetővé teszi, keresse fel a területileg illetékes sürgősségi ügyeletet.

 

Ha hirtelen jelentkező

 

  • fulladást tapasztal, vagy
  • mellkasi fájdalom lép fel, mely belégzésre vagy köhögésre fokozódik,
  • amit gyors pulzus és szapora légzés kísérhet,
  • szédül, elájul vagy ájulásközeli állapot tapasztalható,

 

azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

Ezek a tünetek tüdőembóliára utalhatnak, mely egy potenciálisan életveszélyes állapot.

 

A mélyvénás trombózis kiváltó okai

A vénában kialakuló vérrög elsősorban a pangó keringés, a sérült érfal és a megváltozott vérösszetétel következtében alakul ki. A pangó keringés a végtag egészségtelen helyzetben való hosszadalmas mozdulatlanságának a következménye (órákon át tartó hosszú repülő, vonat, autóút; hosszadalmas ülőmunka, ágyhoz kötöttség, például bénulás, műtét esetén stb.).

 

Az ér fala megsérülhet gyulladásos kórképek következtében vagy akár intravénás droghasználat miatt is. Mindemellett növekedhet a vérrögképződésre való hajlam genetikai okokból (pl. Leiden mutáció), vagy ösztrogén tartalmú gyógyszerek, fogamzásgátlók mellékhatásaként is.

 

Egyes betegségek, mint a szívelégtelenség, veseelégtelenség, gyulladásos bélbetegségek (pl. Crohn betegség, colitis ulcerosa), krónikus vénás betegség, szepszis, daganatos betegség, autoimmun betegségek is emelik a trombózis kockázatát, de törések, vagy a vénák sérülése következtében is kialakulhatnak vérrögök.

 

A túlsúly, magas vérnyomás szintén rizikófaktora a mélyvénás trombózisnak, miként a terhes nők és szoptatós anyák is nagyobb kockázattal számolhatnak.

 

A mélyvénás trombózis lehetséges szövődményei

A mélyvénás trombózis lehetséges szövődménye a tüdőembólia. A végtag vénájában kialakult vérrögből leváló darabok a szíven át a tüdőbe juthatnak és ott kisebb vagy nagyobb ereket zárhatnak el. Tekintettel arra, hogy az alsó végtagokban kifejezetten nagy vérrögök is létrejöhetnek – melyekből szintén jelentős méretű darabok válhatnak le –, a tüdőembólia így akár végzetes kimenetelű is lehet.

 

Nem megfelelő utókezelés esetén trombózis után poszttrombotikus szindróma is kialakulhat. Ezt az állapotot romló vénás keringés, pangás jellemzi, mely gyulladás vagy fekély kialakulásához vezethet.

 

A mélyvénás trombózis diagnosztizálása

Az orvos kikérdezi a beteget különös tekintettel a családi anamnézisre, a tünetekre és fizikális vizsgálatot végez. Vérvizsgálatokra, képalkotó vizsgálatokra is szükség van a diagnózishoz, illetve tüdőembólia gyanúja esetén mellkasi angio-CT vizsgálattal mutatható ki a vérrög.

 

A mélyvénás trombózis kezelése

A kezelés célja annak megakadályozása, hogy a vérrög nagyobbra nőjön, illetve, hogy részben vagy egészben a tüdőbe jusson. Később a fókusz átkerül az újabb vérrög kialakulásának megakadályozására.

 

Mélyvénás trombózis esetén véralvadásgátlót kap a beteg, mellyel megakadályozható a vérrög növekedése, illetve csökken az újabb vérrög kialakulásának valószínűsége. A véralvadásgátlót általában hónapokig kell szedni, erről kezelőorvos ad tájékoztatást. Bizonyos véralvadásgátlók esetében fontos a rendszeres háziorvosi kontroll.

 

Ha más gyógyszerek nem hatásosak – esetleg súlyos mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia áll fenn –, vérrögoldó kezelés jön szóba. A gyógyszert a vénába adják be, ami feloldja a vérrögöt. Mellékhatásként súlyos vérzés jelentkezhet.

 

Ha a beteg valamilyen ok miatt nem szedhet véralvadásgátlót, érsebészeti beavatkozással egy szűrő helyezhető be az alsó visszérbe, amivel megakadályozható, hogy a leszakadó vérrögdarabok eljussanak a tüdőbe.

 

A mélyvénás trombózis megelőzése

Annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki vérrögök, kerülendő a végtagok mozdulatlansága, különösen olyan pozícióban, ami nehezíti a keringést (pl. helytelen lótusz ülés). Hosszú utazás alatt kompressziós gumiharisnya viselése ajánlott, ami megakadályozza a vér pangását és megalvadását a lábakban. Autóút során néha álljon meg és mozgassa át végtagjait. Hosszabb repülőúton szintén ajánlott a rendszeres felállás, kisebb séta megtétele a folyóson.

 

Bizonyított hajlam, illetve műtét után a vérrögképződés megakadályozását szolgáló gyógyszerek alkalmazása is szóba jön. Ezeket a gyógyszereket mindig orvosi előírás alapján kell szedni.

 

Véralvadásgátlók szedése esetén kerülje a K-vitaminban gazdag ételek fogyasztását, ilyen a karfiol, kelbimbó, káposzta, máj, tojás, spenót, paradicsom, paprika, brokkoli.

 

Az aktív életmód, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel és a túlsúly leadása szintén nagyban csökkenti a mélyvénás trombózis kockázatát.

 

Ha a családban előfordult mélyvénás trombózis, illetve a tüdőembólia, érdemes szűrővizsgálaton részt venni, amivel a fokozott trombózis hajlam (trombofília) szűrhető. Fogamzásgátló szedésének elkezdése előtt is ajánlott a szűrővizsgálat!

KULCSSZAVAK
vérrög  |   krónikus vénás betegség  |   tüdőembólia  |   Leiden mutáció  |   poszttrombotikus szindróma  |   trombofília  |   thrombosis
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít