egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A koronavírus járvány követésére hétről-hétre megjelennek a sajtóban az aktuális szennyvízvizsgálatok eredményei. A tesztek azonban nem 2020-ban kezdődtek, és sok más információ is kiderülhet belőlük. Kérdéseinkre dr. Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiénés vezető tanácsadója válaszolt.

 

Mióta végeznek szennyvízvizsgálatokat betegségek jelenlétének követésére?

 

A gyermekbénulást okozó poliovírus vizsgálatokat már a XX. században megkezdték. Ennek a vírusnak a végleges eltűnéséhez már elég közel állunk, és annak igazolására, hogy egy terület mentes tőle, már kiterjedten használták ezt a vizsgálatot. Szerencsés helyzet volt, hogy a székletben nagy mennyiségben jelen van a kórokozó, így az volt az alapvetés, hogy ha a szennyvízből nem mutatható ki, akkor igazolhatjuk, hogy a szennyvíztisztító telep mintája által reprezentált közösség tényleg mentes a vírustól. A WHO polioeradikációs (vagyis a vírus teljes felszámolására irányuló) kezdeményezésének is fontos eszköze lett a szennyvízvizsgálat. Mivel az utóbbi időben sajnos Nagy-Britanniából és New Yorkból is érkeztek hírek esetekről, mi is elkezdtük a vizsgálatokat, bár tudni kell, hogy itthon a magas átoltottság miatt gyakorlatilag nincs esélye egy ilyen járvány kialakulásának. A vizsgálatokból nem is a hazai népességben, hanem a külföldről érkezők között előforduló fertőző gócok lennének kimutathatók.

 

De nem csak betegségek követhetők a szennyvízből.

 

Nem, a 2000-es évek eleje óta használják a módszert a droghasználatok nyomon követésére is. Ott különösen nehéz valós adatokhoz jutni a fogyasztásról, de az egyes szerek használata, mennyisége kimutatható a szennyvízvizsgálatokkal. Ezek a témák korábban inkább csak a szakterülettel foglalkozók számára voltak ismertek, ezt változtatta meg a koronavírus járvány, ahol a szennyvíz alapú epidemiológia univerzálisan elfogadott, a WHO és az Európai Bizottság által is elismert járványkövetési eszköz lett.

 

Mennyire gyorsan vált ilyen fontos eszközzé?

 

Magyarországon már a COVID-19 járvány legelejétől, 2020 áprilisától elkezdtük a módszer fejlesztését, és 2020 júliusától működik is az országos lefedettségű rendszer. A vizsgálat nagy előnye, hogy viszonylag kevés mintával viszonylag nagy népességet tudunk reprezentálni. A három budapesti, 18 megyeszékhelyi és egy kompozit minta, ami öt főváros környéki agglomerációs települést fed le, a lakosság 40%-át tudja heti rendszerességgel vagy még gyakrabban monitorozni, ami más módszerekkel nem lenne kivitelezhető. Az adataink a döntéshozókhoz is eljutnak, és ők az egyéb rendelkezésre álló információk mellett ezt is mérlegelik a járványügyi döntések meghozatalakor. Mivel a sajtóban hetente megjelennek a hírek, az egyéni védekezésünket is igazíthatjuk hozzájuk. Az egyébként, hogy a sajtó ennyire követi ezt az információt, nagyon hasznos, és a nemzetközi szakmai körökben példaként hivatkoznak is ránk ezzel kapcsolatban.

 

Mennyire naprakész a megjelenő információ a járványhelyzetről?

 

Fontos tudni, hogy a szennyvízben nincs fertőző anyag, mert nem a vírusrészecske ürül, hanem az örökítőanyaga, és mi ennek a mennyiségét vizsgáljuk. Ezt a tünetes és tünetmentes fertőzöttek is ürítik, és az ürítés már a tünetek megjelenése előtt megkezdődik. Ez azt jelenti, hogy van pár nap előrejelző képességünk, így a megjelenő információ valós idejű. Érdekes azt is megfigyelni, hogy a különböző hullámok nem egyformák, más az ürített örökítőanyag mennyisége. Ez egyébként egyénenként is eltérő, azt tehát nem tudjuk megmondani, hogy éppen hány ember beteg, viszont a variánsok kimutatására alkalmas a vizsgálat, azt meg tudjuk mondani, éppen melyik változat fertőz a közösségben.

 

Minden vírus, akár az influenza is kimutatható lenne a szennyvízből?

 

Minden olyan anyag vagy kórokozó kimutatható, amely vizelettel vagy széklettel ürül, vagy a mosdóvízzel a bőrfelületről bekerülhet a szennyvízbe. A koronavírus, bár légúti vírus, de bizonyos mértékben a bélhámban is szaporodik, tehát a széklettel is ürül. Ahogy egyébként az influenza is ürül széklettel, és folyamatban is vannak azok a vizsgálatok, hogy a hazai szennyvízmonitoringot annak vizsgálatával is kiegészítsük, és az influenzajárvány alakulását is előre tudjuk jelezni.

 

A szennyvízből nem lehet elkapni ezeket a betegségeket?

 

A szennyvíz fertőző, veszélyes anyag, de a koronavírust nem lehet elkapni belőle, mivel már az ürített örökítőanyag sem fertőző, és a szennyvíztisztítás során ennek is nagyságrendekkel csökken a mennyisége.

 

Mi mindenre lehet még jó a szennyvízvizsgálat a jövőben?

 

Úgy tűnik, hogy úgy fogunk erre a módszerre a következő évtizedekben tekinteni, mint a közegészségügy egyik legfontosabb eszközére. A szennyvíz gyakorlatilag a lakosság egészségének lenyomata, és ez nem csak a fertőző betegségekre igaz. Újabb kórokozók vizsgálatára is ki fogjuk terjeszteni, akár újabb betegségek megjelenése is előrejelezhető lesz általa. Olyan, nem fertőző betegségek nyomonkövetésére is alkalmas lesz, mint a magas vérnyomás, például a gyógyszerek maradványainak mérésével, ahogy például stresszmarkerek is kimutathatók a szennyvízből.

 

Sokan az ivóvízről gondolják, hogy gyógyszermaradványok vannak benne, de ez inkább a szennyvízre igaz?

 

Igen, és a jelenlegi technológiák csak korlátozottan tudják őket eltávolítani, bár a világ egyes területein már használnak olyan módszereket, amelyek erre is hatékonyak. De a maradványok jelenléte miatt inkább ökológiai szempontból kell aggódni, nem magunk miatt. És azt se feledjük, hogy amikor például a fogamzásgátlókból származó hormonmaradványok miatt aggódunk, az nem is jut eszünkbe, hogy egy várandós nő vizeletéből sokszorosa ürül a hormonoknak, mint egy tablettát szedő nőéből. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell megakadályozni a nyersvizeinkbe való bejutást, és ez mindenki felelőssége. Ha például a lejárt gyógyszereket a patikába visszük vissza és nem a wc-n húzzuk le vagy a szemétbe dobjuk ki, máris jelentősen csökkentjük a természetbe jutó gyógyszermaradványok mennyiségét.

 

Az COVID-19 járvány alakulásáról az aktuális szennyvízvizsgálatok eredménye itt tekinthető meg

KULCSSZAVAK
szennyvíz  |   COVID  |   járvány  |   polio  |   influenza  |   gyógyszermaradvány  |   járványkövetés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít