egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fiatal felnőttkori halláscsökkenések többségét a középfül egy öröklött betegsége, az otosclerosis okozza, amely mindkét fülben okozhat enyhe vagy súlyos halláscsökkenést.

 

Az otosclerosis hátterében a középfülben lévő kengyelcsont kóros meszesedése áll, amely következtében a csontocska „összeolvad” a környező csontokkal, majd rögzül, ezért akadályozottá válik a hangrezgések belső fülbe jutása.

 

Az otosclerosis főbb tünetei

Az otosclerosis leggyakoribb tünete a halláscsökkenés, amely fokozatosan, évek során alakul ki. A betegek először az alacsony frekvenciájú szavakat nem értik, majd a suttogó beszéddel van gondjuk. Az otosclerosis további jellemző tünete, hogy az érintettek gyakran jobban hallanak a zajban (ez más típusú halláskárosodásokra nem jellemző), de fülzúgás, szédülés, enyhe egyensúlyi zavarok is jelentkezhetnek.

 

Az otosclerosis jellemző tünetei:

 

  • fokozatosan romló hallás;
  • a mély hangok, a halk beszéd, a suttogás meghallásának nehézsége;
  • fülzúgás;
  • szédülés (ritkán).

 

Általában a folyamat az egyik oldalon indul, a betegség előrehaladtával azonban a másik fülre is kiterjedhet. Bár a teljes megsiketülés nem következik be, a halláscsökkenés olyan súlyos is lehet, ami már jelentősen rontja az érintett életminőségét.

 

A betegség többnyire 20-40 éves életkorban jelentkezik, és gyakoribb a nőknél – náluk jellemzően pubertáskorban vagy várandósság idején alakul ki.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha halláscsökkenésre utaló jeleket tapasztal, például nehezen érti a halkabb vagy a mélyebb tónusú hangokat, illetve halláspanaszához fülzúgás is társul, forduljon mielőbb háziorvosához, aki az otosclerosis gyanúja esetén fül-orr-gégészeti szakrendelésre vagy audiológushoz irányítja. A hallás csökkenése különböző betegségek jele lehet, ezért mindig ki kell vizsgáltatni az okát.

 

Az otosclerosis kiváltó okai

Az otosclerosis pontos kiváltó oka tisztázatlan. A feltételezések szerint egy hibás gén öröklődése állhat a hátterében, illetve környezeti tényezőknek is szerepük lehet. Nőknél várandósság idején súlyosbodhat a betegség, ezért a betegség kialakulása, súlyossága a hormonszintek változásával is kapcsolatba hozható.

 

Az otosclerosis lehetséges szövődményei

A betegség átterjedhet a belső fülre, ami nagyfokú, műtéttel sem javítható halláscsökkenést okozhat.

 

Az otosclerosis diagnosztizálása

Az otosclerosist általában fül-orr-gégész szakorvos diagnosztizálja azt követően, hogy különféle vizsgálatokkal – hangvillás hallásvizsgálat, audiometria, fülben lévő csontok mozgásának vizsgálata – megállapítja a halláskárosodás típusát és mértékét.

 

Az otosclerosis kezelése

Az otosclerosis enyhe változatai nem igényelnek kezelést, a betegek bizonyos szabályok betartásával nyugodtan úszhatnak, búvárkodhatnak vagy utazhatnak repülővel, de javasolt kerülni az erőteljes hangokat (hangos zene, zajos környezet), illetve középfülgyulladás esetén nagyobb odafigyelésre van szükség.

 

A súlyosabb otosclerosis kétféle módon kezelhető: hallókészülék viselésével vagy műtéttel.

 

A hallókészülékeknek létezik csontvezetéses és csontba rögzített típusuk is, melyek már elég aprók, hogy a fülben elférjenek, így nem feltűnők. A hallókészülék előnye, hogy elkerülhető a műtét és a vele járó kockázatok, viszont a csontosodás fokozódását nem állítja meg, így rendszeresen ellenőrizni kell a hallást.

 

A műtéti eljárás legfőbb előnye, hogy segítségével a hallás visszanyerhető (a betegek több mint 90 százalékának javul a hallása a műtét után), illetve megállítható a betegség súlyosbodása, azonban – mint minden orvosi beavatkozásnál – felléphetnek szövődmények (további hallásromlás, ízérzékelés megváltozása, fülzúgás rosszabbodása, szédülés).

 

A műtét kétféle módon történhet:

 

  • stapedectomia: a kengyelt teljesen, a kengyel talpának pedig egy részét eltávolítják, és protézissel helyettesítik;
  • stapedotomia: a kengyel felső részét távolítják el, az érintetlen talpba pedig lézersugárral vagy apró tűvel kis lyukat fúrnak, amelybe protézist helyeznek.

 

Manapság a két műtéti eljárás közül a stapedotomia a gyakoribb, mivel kevesebb komplikációval jár.

 

KULCSSZAVAK
halláscsökkenés  |   hallókészülék  |   stapedotomia  |   stapedectomia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít