egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az ödéma – népies nevén vizenyő, vízkór – a szövetekben felhalmozódó folyadék, ami különböző okokból létrejött folyadék-visszatartás következménye. Megkülönböztethetünk helyi (lokális) ödémát és a test nagyobb tájain (pl. lábak), illetve testszerte kialakuló ödémát.

 

Biztosan ödémáról van szó, ha a felpüffedt testtájon láthatóan megmaradnak a fizikai behatások, benyomódások jelei (például az ujj lenyomatának helye kifehéredik, lassan nyeri vissza eredeti színét).

 

Vízvisszatartás nemcsak lokálisan vagy a végtagok szöveteiben fordulhat elő. A tüdőben és a hasüregben szintén megjelenhet különféle betegségek, kóros állapotok folytán. A relatíve hirtelen súlygyarapodás is a fokozott vízvisszatartás jele lehet.

 

Ödéma kialakulásának lehetséges okai

A helyi ödéma kialakulása leggyakrabban valamilyen sérülés (pl. szúnyogcsípés) vagy túlérzékenységi reakció (pl. allergia) következménye. Fennállása ennek megfelelően, általában nem tart hosszú ideig, megjelenése átmeneti. Ritka esetben az allergiás eredetű anafilaxia tüneteként életveszélyes is lehet (fulladást okozó gégeödéma).

 

A folyamatosan tapasztalható, krónikussá váló ödéma már komolyabb kivizsgálást igényel. Különösen azért, mert akár súlyos betegségek tünete is lehet (pl. szívelégtelenség, veseproblémák, májzsugor). Míg szívelégtelenség esetén főleg az alsó végtagok, lábszárak, illetve a bokák környékének vizesedése a jellemző, addig veseelégtelenségnél leginkább szem környéki ödémák mutatkoznak meg. Májzsugor következtében a hasüreg telhet meg vízzel (ascites). Vízvisszatartást, ezáltal ödémát okozhat továbbá a pajzsmirigy alulműködése és néhány krónikus tüdőbetegség is.

 

Nemcsak betegségek, de különféle gyógyszerek mellékhatásai is vízvisszatartást, ödémát idézhetnek elő: például a kalciumblokkoló vérnyomáscsökkentők, a szteroidok, illetve a különféle gyulladáscsökkentők. Ezen kívül néhány antidepresszáns és hormonpótló készítmény alkalmazása is vizenyős tüneteket eredményezhet.

 

Ödéma kialakulására hajlamosít a várandósság is – egyrészt a hormonális változások miatti fokozott vízvisszatartás, a kötőszövetek fellazulása, másrészt a magzat hasi vénára kifejtett direkt nyomása következtében.

 

Lásd még: Élettani változások várandósság során

 

Mindezeken túl az ülő életmód, a túl kevés testmozgás és a túlsúly kombinációja szintúgy előidézhet vizenyőt, főként az alsó végtagokban.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha környezetében valakinél ödémás tünetek mellett nehézlégzés jelentkezik, és mellkasi fájdalom, szorítás lép fel vagy vélhetően súlyos allergiás reakciója van, hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

Amennyiben az ödéma:

 

  • napokon keresztül nem múlik vagy éppen súlyosbodik;
  • hirtelen alakul ki;
  • csak egyik bokán, lábszáron jelentkezik, és nincs sérülés, amely az oka lehetne;
  • az ödémás testrész fájdalmas,
  • láz jelentkezik,
  • cukorbetegség mellett jelentkezik,

 

keresse fel háziorvosát!

 

Az ödéma megelőzése és kezelése

Elsősorban a kiváltó okok a kezelendők. Mindazonáltal – feltéve, hogy nem „alkalmi” helyi ödémáról van szó – a rendszeres és kellő mennyiségű testmozgás, az egészséges táplálkozás és az „alkoholdiéta” (az alkoholfogyasztás mérséklése vagy teljes elhagyása) is segíthet a megelőzésben és a kezelésben.

 

Szíveredetű ödéma esetében az ödémás végtag felpolcolása, gumiharisnya viselése sokat tehet a tünetek enyhítéséért. Emellett szükség lehet vízhajtók alkalmazására is, de ennek elrendelése és a gyógyszeres terápia beállítása szakorvosi segítséget igényel.

 

Ismer anafilaxiára való hajlam esetén a kezelőorvos által előírt adrenalin autoinjektor készenlétben tartására, súlyos allergiás reakció esetén pedig annak használatára lehet szükség.

KULCSSZAVAK
oedema  |   vizenyő  |   vízkór  |   szöveti folyadék  |   allergia  |   szívelégtelenség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít