egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A sportpszichológia a pszichológiának az a területe, amely a fizikai aktivitás lélektani hatásával foglalkozik. Leggyakrabban a versenysportolók felkészítésében kap szerepet, de a hobbisportolók számára is segítséget nyújthat.

 

A sportpszichológia főként két kérdéskörrel foglalkozik. Egyrészt vizsgálja, hogy a testmozgás milyen hatással van az azt végzők lelki egészségére, személyiségére; másrészt azt tanulmányozza, hogy a lélektani tényezők hogyan befolyásolják a sportteljesítményt – itt a hangsúly a versenysportolók támogatásán, a teljesítmény fokozásán, a minél jobb eredmény elérésén van. A mindennapi használatban az utóbbi megközelítés a gyakoribb.

 

A sportpszichológia feladata

A sportpszichológia a pszichológia eszközeit és tudását használja arra, hogy a sportoló teljesítményén túl a jóllétéről is gondoskodjon. A sportteljesítményt külső tényezők is befolyásolják, ezért a sportpszichológia nemcsak a versenyzőkkel, hanem a környezetükkel – az edzőkkel, a stáb más tagjaival, a szülőkkel és a családtagokkal – is foglalkozik. A sportpszichológusok a sportegyesületek rendszerszintű problémáira is rálátnak, így gondoskodhatnak a megszüntetésükről is. A szakemberek mindig a csapat többi tagjával, például edzőkkel, orvosokkal dolgoznak együtt.

 

A sportpszichológia hosszú távú munka, a szakemberek a felkészülés ideje alatt folyamatosan támogatást nyújtanak a sportolóknak, nemcsak a versenyek előtti időszakban. Különösen fontos a munkájuk, ha elmaradnak az eredmények, ha romlik vagy stagnál a teljesítmény.

 

A sportpszichológusoknak már a gyermekkori sportágválasztásban is komoly szerepe lehet, hiszen a személyiség megismerése során megállapítható, milyen sportot érdemes választani (például egyéni- vagy csapatsportot).

 

Magyarországon sportpszichológusként az dolgozhat, aki az egyetemi pszichológia mesterképzés után elvégzi a speciális sportpszichológiai szakpszichológusi továbbképzést is. Ez a képzettség hazánkban 2007 óta elérhető.

 

A sportpszichológia módszerei

A sportpszichológia a pszichológia speciális ága, hiszen a más életterületeken is megjelenő tünetek a sport területén egészen másként jelentkezhetnek. Ilyen például a szorongás, ami a versenyen nyújtott teljesítmény kárára lehet, mégis egészen más, mint a hétköznapi életben előforduló szorongásos problémák vagy zavarok.

 

A sportpszichológia speciális tudásanyagának része:

 

  • a sportpszichológia elméletének, kutatásainak ismerete,
  • a pszichológiai értékelés sportspecifikus technikáinak ismerete,
  • sportolókkal szerzett tanácsadási tapasztalat,
  • a sport fiziológiájának ismerete,
  • a sporttal kapcsolatos viselkedési minták ismerete.

 

A sportpszichológia szakemberei többféle technikát is használnak a sportolók teljesítményének javítására vagy problémáik megoldására:

 

  • kognitív viselkedésterápia (célok kitűzése, tervezés, a koncentráció kontrollja, önbizalomfejlesztés, önregulációs technikák, érzelemkezelési gyakorlatok, vezetői képességek fejlesztése);
  • konzultációk (csapatépítés, gyermekeknél és fiatal sportolóknál a családi környezet bevonása, az edzők oktatása a motiváció, vezetői képességek, tehetséggondozás, pszichológiai problémák időben való észrevétele területén).

 

KULCSSZAVAK
sport  |   teljesítménynövelés  |   sportolók lelki egészsége
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít