egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fogak környéke, az íny, a nyelv, az ajkak vérzését több ok kiválthatja: például sérülés, fogászati beavatkozás, műtét vagy ínybetegség. Az enyhe vérzések könnyen és gyorsan gyógyulnak, súlyosabb esetben azonban mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

 

A nyelv és az ajkak vérzését legyakrabban a fogak okozzák. Ezek a területek gyakran sérülnek baleset következtében, de evés közben is könnyű a nyelvet vagy az ajkakat elharapni. Habár jellemzően fájdalmas, vérző sérülésről van szó, ez a legtöbb esetben nagyon gyorsan gyógyul, és a vérzés hamar megszűnik.

 

A legtöbb esetben, amikor fogvérzést tapasztalunk, valójában a fogat körülvevő szövet, az íny vérzik. A fog belsejéből való vérszivárgás a fog mély repedése vagy törése esetén fordulhat elő. Ez általában erős fájdalommal jár. Ilyen esetben azonnal fogorvoshoz kell fordulni!

 

A fogíny kisebb-nagyobb vérzése rendkívül gyakori, sokan fogmosás közben is tapasztalják. Ennek oka a fogíny gyulladásos megbetegedése, ami lehet egészen enyhe, azonban súlyos formája is előfordul.

 

Enyhe fogínygyulladás

Enyhe fogínygyulladás esetén az íny egy-egy fog mellett piros, érzékeny, és a fogmosás során könnyű megsérteni. A vérzés azonban hamar eláll, és nem is különösebben fájdalmas a fogtisztítás.

 

Enyhe fogínygyulladást kiválthat éles darabokat tartalmazó vagy forró étel, lehet fogászati kezelés velejárója, de kialakulhat egy adott terület tisztításának rövid távú elhanyagolása miatt is.

 

Amennyiben a szájhigiéné jó, és a beteg ügyesen tisztítja a fogait, az enyhe fogínygyulladás jellemzően csak rövid ideig áll fent és hamar meggyógyul, különösebb orvosi beavatkozás nélkül is.

 

Súlyos fogínygyulladás - fogágybetegség

Elsősorban a fogmosás, a megfelelő szájápolás elhanyagolása mellett jöhet létre súlyos fogínygyulladás. Ennek során ugyanis egyre vastagabb lepedék alakul ki a fogakon, amely egy baktériumokat is tartalmazó, puha réteg. (Nem összetévesztendő a fogkővel, ami már egy szilárdabb lerakódás és fogmosással nem távolítható el.) Amennyiben a lepedék a fogakon marad, a benne lévő baktériumok az ínyt irritálva gyulladást okoznak.

 

A fogíny gyulladásának valószínűségét tovább emelik a következő állapotok:

 

 • dohányzás,
 • stressz,
 • cukorbetegség,
 • várandósság,
 • bizonyos gyógyszerek szedése,
 • kiegyensúlyozatlan táplálkozás.

 

Amennyiben a súlyos fogínygyulladás kezeletlen marad, a fertőzés ráhúzódhat az alatta lévő csontra is, fogágybetegséget okozva. Az íny és a csont ennek következtében annyira visszahúzódhat, hogy a fogak mozogni kezdenek, majd kiesnek. A fogtasakokban lévő baktériumok pedig a test más pontjaira eljutva különböző tüneteket okozhatnak (például foltos kopaszodást vagy ízületi fájdalmakat). Ezt gócbetegségnek nevezzük.

 

A fogíny előrehaladott, súlyos gyulladásának tünetei a következők:

 

 • duzzadt, piros, vérző íny,
 • kellemetlen lehelet,
 • kellemetlen szájíz,
 • fogérzékenység,
 • ínyfájdalom,
 • ínyvisszahúzódás,
 • fogmozgás,
 • fogak kiesése.

 

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja, mindenképpen fogorvoshoz kell fordulni, ugyanis ez az állapot házi praktikákkal már nem orvosolható, hanem hosszabb kezelést és professzionális segítséget igényel. A fogorvos feladata, hogy megtisztítsa és fertőtlenítse a gyulladt területet, valamint megtanítsa a betegnek a helyes szájápolás módszerét.

 

Ez utóbbi nélkül ugyanis semmiképpen sem érhető el hosszú távú siker. Nagyon fontos továbbá, hogy rendszeresen látogassa a beteg a fogorvost, aki a kontrollokon figyelemmel tudja kísérni a fogágybetegség alakulását, esetleg kiújulását.

 

Fogászati beavatkozást követő vérzés

Fogászati beavatkozás során előfordul, hogy megsérül és vérzik az íny. Ezek azonban gyorsan, néhány óra alatt csillapodó vérzések, a sérülés pedig hamar gyógyul. Fogászati beavatkozást követően vérezhet az íny akkor is, ha a fogpótlás vagy a fogtömés széle éles marad és irritálja a mellette lévő szöveteket. Ezt akár egészen apró érdesség is kiválthatja az elkészült tömés felszínén, és a megfelelő szájápolás sem enyhít rajta.

 

Ha kezelést követően hosszabb távon is ínyvérzést, gyulladást tapasztal, azt mindenképp jelezze kezelőorvosának.

 

Foghúzást, szájüregi műtétet követően vérezhet, enyhén szivároghat a műtéti terület, ez néhány napig teljesen normális. Gézlapra való harapással csillapítható a vérzés, a terület jegelése pedig enyhíti az egyéb kellemetlen tüneteket. Érdemes kerülni a forró, darabos ételek fogyasztását, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a terület piszkos kézzel való érintését vagy szívogatását, valamint az erőteljes öblögetést.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A kisebb száj- és nyelvsebek otthon könnyedén elláthatók; azonban súlyos vérzés, fertőzésre utaló tünetek vagy hajlamosító alapbetegségek esetén orvoshoz kell fordulni. Erős fájdalom, nem csillapodó vérzés vagy láz esetén mindenképpen fel kell keresni a kezelőorvost.

KULCSSZAVAK
szájüregi vérzés  |   ínybetegség  |   fogvérzés  |   ínygyulladás  |   fogágybetegség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít