egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fogkorona egy sapkaszerű, de a fog formáját utánzó külső burok, amelyet fogtechnikus készít el, és a fogorvos ragasztja rá az előkészített fogra.

 

A fogkorona megoldást jelent olyan esetekben, amikor a fog baleset vagy szuvasodás következtében olyan mértékben károsodott, hogy az egyszerű töméssel vagy betéttel már nem állítható helyre. Gyökérkezelést követően is gyakran ezt a megoldást ajánlja a fogorvos. A fémből, porcelánból, vagy akár cirkonból készült fogkorona megvédi a megmaradt foganyagot, megerősíti, összetartja azt. Mivel a fogkorona kinézetre és érzésre is szépen utánozza a természetes fogakat, segítségével a szép mosoly és a rágásélmény is tökéletesen helyreállítható.

 

A fogkorona olyan esetben is megoldás lehet, amikor valaki nem elégedett a fogai formájával vagy színével. Az esztétikus, fogszínű koronák segítségével szinte minden ilyen jellegű problémát korrigálni lehet.

 

A fogkorona elkészítése

A fogkorona elkészítése több fogorvosi látogatás alatt készül el. Az előkészítő vizsgálat során a fogorvos alaposan megvizsgálja a fogakat, a harapást, szükség esetén röntgenfelvételt készít.

 

A korona készítésének első lépése a fog előkészítése, preparálása. Ennek során a fogorvos kialakítja azt a megfelelő formát, amire a koronát biztonságosan rá tudja ragasztani. A precíz, alapos preparálást követően a fogorvos lenyomatot vesz a fogakról. Ennek során egy gyurmaszerű, vagy folyékony anyagot juttat a fogakra, amely megkeményedve megőrzi a fogak „negatívját”. A fogorvos a harapást, vagyis az alsó-felső fogak egymáshoz való pontos viszonyát is rögzíti, s a lenyomattal együtt elküldi a fogtechnikai laboratóriumba. Ezek alapján készíti el ugyanis a koronát a fogtechnikus. Mivel azonban a korona csak a következő alkalomra készül el, az előkészített fogat addig ideiglenes koronával látják el.

 

A következő alkalommal történik a ragasztás, az elkészült korona végleges rögzítése az előkészített fogon. A korona tehát a fix pótlások közé tartozik, a páciens azt nem tudja eltávolítani a szájából. A korona színét a körülötte lévő fogak színéhez igazítja a fogtechnikus, így az a valódi fogaktól gyakorlatilag megkülönböztethetetlen.

 

Nagyon lényeges, hogy habár a korona elkészül ezen az alkalmon, a kezelés maga nem ér véget: a fogorvos rendelése szerint féléves vagy éves kontrollvizsgálatokon mindenképpen meg kell jelennie a betegnek. A legtöbb magánintézmény a garanciát is ehhez köti, mivel ezeken az ellenőrzéseken tudja követni a fogorvos a korona megfelelő tisztítását, és a szájban való megfelelő működését.

 

A fogkorona tisztítása

A megfelelő fogápolási szokások kialakítása elsődleges fontosságú, ugyanis az elkészült korona megfelelő tisztítása nagyban meghatározza azt, hogy milyen hosszú életű lesz a pótlás. Habár a korona maga nem képes szuvasodni, megfelelő tisztítás híján alájuthatnak baktériumok, s károsíthatják a fogat, ami akár az egész fog elvesztéséhez is vezethet. A fogselyem, a fogköztisztító kiskefe és a szájzuhany használata mind hozzájárul, hogy a korona hosszú ideig tudja ellátni a feladatát.

 

A dohányzás a fogászati koronák életét megrövidítheti, így a cigaretta elhagyása is ajánlott a pótlást viselők számára.

 

Mikor forduljak fogorvoshoz?

A korona beragasztását követően a legtöbb páciens számára 1-2 napig szokatlan lehet az új pótlás. Ez teljesen normális jelenség.

 

A következő helyzetekben azonban mielőbb fel kell keresni a fogorvost:

 • a korona emel, vagyis előbb ér össze a szemben lévő fogakkal, mint a többi fog;
 • a korona alatt érzékeny vagy rendszeresen megfájdul a fog;
 • ínyvérzést, ínyfájdalmat, gyulladást tapasztal;
 • kellemetlen ízű vagy szagú a korona környéke;
 • genny ürül a fogkorona mellől;
 • a korona valamely része éles, szúrós, bántja a nyelvet;
 • afták, gyulladásos elváltozások alakulnak ki a szájban;
 • nem rögzül stabilan a korona, megmozdul vagy kiesik;
 • a korona megrepedt, vagy letört belőle egy darab.

 

Megoldások fogkorona helyett

Habár a fogkorona hosszú távú, esztétikus megoldást jelenthet, hátránya, hogy az előkészítés során legtöbbször sok foganyagot el kell távolítania a fogorvosnak. Így amennyiben esztétikai (szín vagy formai) problémák kapcsán merül fel a korona, mint lehetőség, vagy csak kis mértékben szuvas a fog, érdemes a kevesebb foganyagveszteséggel járó megoldásokat is mérlegelni.

 

Ezek a megoldások a következők lehetnek:

 • fogtömés,
 • fogbetét,
 • foghéj.

 

A kezelések finanszírozása

Közfinanszírozott rendelőben 18 év alatt, 62 év fölött, várandósság, üzemi baleset vagy súlyos betegség esetén a fogkorona elkészítésére orvosi munkadíjat nem számolnak fel, a fogtechnikai költségeket pedig a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) oldalán a gyógyászati segédeszközöket kihirdető közlemény határozza meg.

 

További kedvezményekről, ezek pontos mértékéről, illetve a mindenkor hatályos jogszabályokról az ezen az oldalon tájékozódhat.

 

KULCSSZAVAK
esztétikai fogászat  |   fogpótlás  |   fogkorona  |   fogászati korona  |   korona
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít