egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Egy terhesség megszakítása mindig krízis helyzet, akármilyen okból történik. Sok esetben nem csak fizikailag érinti a nőt, hanem hatással lehet mentális, pszichés és érzelmi szinten is az életére. Nehézséget jelent az is, hogy az érintetteknek nem szívesen osztják meg, hogy abortuszuk volt, így a feldolgozás is nehezebb.

 

Törvényi szabályozás lehetővé teszi, hogy súlyos válsághelyzet esetén az állapotos nő a Családvédelmi Szolgálat (CSVSZ) tanácsadásán keresztül - súlyos válsághelyzetre hivatkozva - kérelmezze a terhesség megszakítását. Súlyos válsághelyzet az, ami testi vagy lelki megrendülést, vagy társadalmi ellehetetlenülést okoz.

 

Saját életét és helyzetét csak az érintett nő ismerheti megfelelő mélységgel, ezért a súlyos válsághelyzet fennállását nem kell igazolnia. A CSVSZ tanácsadásán információkkal segítik a nőt, a párt a magzati élet védelme és a súlyos válsághelyzet feloldása érdekében. A terhességmegszakításnak sokféle oka lehet, a jogszabályok által elismert életkörülményekről, határidőkről és eljárásrendről külön cikkekben olvashat.

 

Bármilyen helyzet miatt kerül sor a terhesség megszakítására, ez a hatással lehet a nő lelkiállapotára, pszichés egészségére. Azért is mert a nők számára a terhesség “kívánt volta” nem végleges struktúraként jelentkezik, hanem egy folyamatosan képlékeny, az idő múlásával változó jelenség. A művi terhességmegszakítás nemcsak akkor megterhelő folyamat, ha egy tervezett, várt magzat betegsége miatt vagy az anya egészségének megőrzése érdekében történik.

 

Ha a gyermek bűncselekmény következtében fogant, a nőnek annak következményeivel is meg kell birkóznia, ilyenkor nem ritka a szorongás, depresszió, PTSD megjelenése.

 

Ha az élethelyzet nem teszi lehetővé a gyermek megszülését, a nő akkor is komoly lelki traumán megy keresztül.

 

Természetesen mindezeket a hatásokat befolyásolhatják, felerősíthetik a terhességgel járó hormonális változások is – ezek néhány hét alatt múlnak el.

 

Fontos! Több kutatás is bizonyította, hogy az átgondolt döntésen alapuló terhességmegszakítás nem növeli a depresszió vagy más hasonló betegségek kockázatát. Az orvosi okok miatt szükségessé váló terhességmegszakítás után azonban növekedett a depresszió gyakorisága, de ez inkább a vetéléseknél megfigyelt mértékű volt.

 

Ugyanakkor vannak olyan kockázati faktorok is, amelyek megléte esetén az abortusz negatív mentális hatást eredményezhet, ilyen például a bizonytalanság, társas támogatottság hiánya, előzetes pszichés problémák, depresszió.

 

Gyakori érzelmi hatások

Ebben az élethelyzetben a nők többféle érzéssel szembesülnek, melyek közül mindegyik jogos és elfogadható. Néhány jellemző érzelem, amelyek egyszerre is megjelenhetnek az alábbiak.

 

Megkönnyebbülés és szomorúság: a két érzelem egyszerre is jelentkezhet, akár hetekkel az esemény után, váratlanul is. A fejben meghozott döntést érzelmileg nehéz lehet elfogadni, kezelni.

 

Bűntudat: azok a nők is érezhetnek bűntudatot, akik saját hibájukon kívül estek teherbe, vagy akik egészségét veszélyeztette volna a terhesség kihordása. A bűntudatot továbbá növelheti a megkönnyebbülés érzése is.

 

Megbánás: vannak, akik megbánást éreznek a terhesség megszakítása után, s utólag gondolnak arra, hogy talán mégis jobb lett volna megszülni a gyermeket.

 

Düh: irányulhat saját magára vagy olyanra, akit a nő a helyzetért hibáztat.

 

Gyász: különösen egy tervezett, várt terhesség megszakítása után jelentkezik gyász, de akkor is gyakori, ha az anya az élethelyzete miatt, saját döntés alapján nem tudta vállalni a gyermeket.

 

Poszttraumás stressz: a rémálmokkal, feltörő emlékekkel járó poszttraumás stresszállapot a beavatkozás képeit hozhatja elő, ami az emlékezés kerüléséhez, ingerültséghez is vezethet.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha úgy érzi, hogy súlyos válsághelyzetbe került a terhességmegszakítás után, forduljon pszichológushoz vagy pszichiáterhez. A területileg illetékes pszichiátriai gondozót közvetlenül is felkeresheti, a szakrendelés beutaló nélkül igénybe vehető.

 

Mit tehet érzelmi egyensúlya helyreállítása érdekében?

 

  • Beszéljen, próbálja megfogalmazni érzéseit, ne fojtsa őket magába.
  • Keressen támogató személyeket, akik meghallgatják és támogatják érzéseiben.
  • Az írás is lehet terápiás hatású, akár szabadon, akár a meg nem született gyermekhez írt levél formájában. A megírt szöveget meg is semmisítheti – csak akkor mutassa meg másnak, ha úgy érzi, hogy az segítene.
  • Támaszt nyújthat, ha listát ír az okokról, melyek a döntésre késztették.
  • Próbáljon megbocsátó, gondoskodó lenni önmagával szemben.
  • Alkalmazzon relaxációs, meditációs, stresszoldó technikákat.

 

KULCSSZAVAK
terhességmegszakítás  |   abortusz  |   lelki egészség  |   gyász
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít