egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fehérvérsejtek (leukociták) a vér változatos alakú és méretű alkotórészei, amelyek a vörös csontvelőben és a nyirokszervekben képződnek. Az egészséges felnőttek vére átlagosan körülbelül 7000 fehérvérsejtet tartalmaz mikroliterenként. Legfontosabb feladatuk az immunrendszer részeként a szervezet kórokozók elleni védelme, amiben a különböző típusú fehérvérsejtek más-más szerepet töltenek be.

 

Valamennyi vérsejt, így a fehérvérsejtek is a vörös csontvelőben található őssejtekből (haematopoetic stem cell, HSC) származnak. Az őssejtek önreprodukálódó omnipotens sejtek, de elkülönülésre is képesek, azaz különböző sejtek – pl. például fehérvérsejtek – is képződhetnek belőlük.

 

A fehérvérsejtek át tudnak hatolni a hajszálerek falán, ezért csaknem az egész szervezetben jelen vannak, így eljutnak többek között a nyirokerekbe is, majd onnan a nyirokcsomókba, amelyek az immunválaszt kiváltó molekulák (antigének) felismerésének és az immunrendszer aktiválódásának helyszínei.

 

A fehérvérsejtek magot tartalmazó sejtek. Két fő csoportjuk a szemcsés fehérvérsejtek (granulociták) és a szemcse nélküli fehérvérsejtek (agranulociták), mely elnevezések a mikrószkópikus megjelenésükre utalnak. Ez utóbbiak két további sejttípusra, a limfocitákra és a monocitákra oszlanak.

 

Granulociták

A granulociták különböző festődésű szemcséket (granulumokat) tartalmaznak. A granulumokban olyan enzimek és anyagcseretermékek találhatók, amelyek képesek elpusztítani vagy semlegesíteni a baktériumokat, vírusokat és gombákat. A granulociták három fő típusát különböztetjük meg: a neutrofil, az eozinofil és a bazofil granulocitákat.

 

Neutrofil granulociták: a fehérvérsejtek 60-70 százalékát kitevő sejtek, amelyek a gyulladásos reakciók során képesek az érfalon átlépve a szövetekbe jutni.

 

Eozinofil granulociták: a fehérvérsejtek 2-5 százalékát adják, de számuk megnövekszik, ha allergiás vagy paraziták okozta megbetegedés áll fenn. Elpusztítják a parazitákat és a daganatsejteket, és részt vesznek a szervezet allergiás válaszreakcióiban.

 

Bazofil granulociták: a fehérvérsejtek 0,5-1 százalékát teszik ki. Szintén az allergiás válaszok kialakításában vesznek részt.

 

Agranulociták

Olyan fehérvérsejtek, amelyeknek a sejtplazmájában nincsenek szemcsék. Ezek közé tartoznak a nyiroksejtek (limfociták), az egymagvú fehérvérsejtek (monociták) és a nagy falósejtek (makrofágok).

 

Limfociták: A fehérvérsejtek 20-30 százalékát a limfociták teszik ki, amelyek a legkisebb fehérvérsejtek közé tartoznak. Két fő típusuk a sejtek által közvetített (celluláris) immunválaszért felelős T-limfociták és az ellenanyagos (humorális) immunválaszt biztosító B-limfociták.

 

B-limfociták: speciális fehérjéket, ellenanyagot (antitest) termelnek, amelyek az immunválaszt kiváltó molekulával (antigénnel) kölcsönhatásba tudnak lépni. A felszínükön található ún. immunglobulin-receptorok révén aktiválódnak, majd ellenanyagot termelő sejtekké alakulnak. Részt vesznek az antigének felvételében, feldolgozásában és a T-sejtek számára való bemutatásában is.

 

Antigénbemutatás az a folyamat, amikor bizonyos immunsejtek megmutatják az immunrendszer más sejtjeinek, hogy pontosan mivel is kell felvenni a harcot. Ennek köszönhetően a szervezetben kezdetben beinduló általános védelmi reakció idővel sokkal fajlagosabb és hatékonyabb lesz.

 

T-limfociták: részt vesznek a vírusok elleni küzdelemben, valamint képesek felismerni és elpusztítani bizonyos daganatsejteket is.

 

Monociták: a legnagyobb méretű (15-20 mikrométer átmérőjű) vérsejtek közé tartoznak. Bab alakú maggal rendelkeznek, és az összes fehérvérsejt 3-8 százalékát adják. Az érpályát elhagyva szöveti falósejtekké (makrofág) alakulnak és fontos szerepet játszanak a különböző antigének feldolgozásában és a limfociták felé történő bemutatásában, illetve felfalják az elpusztult és károsodott sejteket (fagocitózis). Feladatuk továbbá bizonyos biológiailag aktív közvetítőanyagok és az immunválaszt szabályozó fehérjék (komplement-faktorok) termelése.

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Immunrendszer

Nyirokrendszer

KULCSSZAVAK
leukocita  |   őssejt  |   HSC  |   omnipotens  |   granulocita  |   agranulocita  |   limfocita  |   monocita  |   makrofág  |   antigén  |   ellenanyag
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít