egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A nyirokrendszert a nyirokerek és a nyirokcsomók alkotják, melyeknek fontos szerepe van a baktériumok, vírusok és gombák elleni küzdelemben, illetve a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában is fontos szerepet játszik.  

 

Az emberi szervezet főbb nyirokszervei a mandulák, lép, csecsemőmirigy és a nyirokcsomók, melyek közül a legfontosabbak az állcsonti, fül előtti, bordaközti, gerinc előtti, hónalji, csípőtáji, illetve lágyéki nyirokcsomók (kb. 600 db). A nyirokkeringés egyben kiegészíti a vénás keringést (lásd még: Vér és erek), valamint fontos része az immunrendszernek.

 

A szervezetbe jutott kórokozók a nyirokereken keresztül eljutnak a nyirokcsomókig, ahol a fehérvérsejtek egy csoportja, az ún. limfociták elpusztítják őket. Ezzel párhuzamosan a limfociták egy másik csoportja ellenanyagokat termel, amelyek segítik elpusztítani a szervezet egyéb pontjain található kórokozókat.  A limfociták emlékezetből is képesek antitesteket termelni, ha a múltban már találkoztak egy adott kórokozóval (memóriasejtek).

 

A nyirok és a nyirokerek

A nyirokerekben keringő víztiszta vagy szalmasárga színű folyadék a nyirok, mely naponta kb. 2-3 liter mennyiségben termelődik.

 

A nyirokrendszer három fő funkciója:

 

  • fenntartja a folyadék egyensúlyát a vér és a szövetek között, amit folyadék homeosztázisnak nevezünk;
  • a szervezet immunrendszerének részét képezi, és segít megvédeni a szervezetet a kórokozóktól;
  • elősegíti a zsírok és zsírban oldódó tápanyagok felszívódását az emésztőrendszerben.

 

A nyirok többek között limfocitákat tartalmaz, amelyek a nyirokszervekben termelődnek. A gyöngyfüzérszerűen elhelyezkedő, babnyi méretű nyirokcsomók szűrik meg ezt a folyadékot, és ha a szűrés során kórokozót találnak, arra a nyirokcsomóban található limfociták reagálnak. A megszűrt nyirok végül visszakerül a keringésbe. A nyirok áramlása egyirányú, melyet kettős billentyűk biztosítanak a nyirokérhálózatban.

 

A nyirokrendszer főbb betegségei

A nyirokcsomók megnagyobbodását okozhatja fertőzés, gyulladás vagy daganat. A nyirokcsomók megnagyobbodása történhet csak az érintett szerv környezetében, de egyes esetekben a nyirokcsomók testszerte is megnagyobbodhatnak, pl. HIV-fertőzés esetén.

 

Lásd még: Nyirokcsomók duzzanata

 

Amennyiben a nyirokcsomók gyorsan és jelentősen kezdenek nőni, az súlyosabb betegséget is jelezhet. Szintén kórjelző lehet, ha a nyirokcsomók megnagyobbodása tartós. Ilyenkor mihamarabb fel kell keresni a háziorvost, mert akár daganatos betegséget is jelezhet a tartós elváltozás. 

 

Nyirokrendszert érintő kórképek a nyiroködéma, a nyirokérgyulladás, valamint a nyirokrendszer daganatos betegségei.

 

Nyiroködéma (vizenyő) esetében megnő a szövetközti folyadék mennyisége, melynek oka lehet többek között a nyirokerek fejlődési rendellenességei, sérülései, fertőzései, daganatai stb.

 

A nyirokcsomó daganatos betegségét limfómának nevezzük. Két fő formája a Hodgkin-limfóma és a non-Hodgkin limfóma. Ilyenkor az immunsejtek féktelen osztódásba kezdenek, és kiszoríthatnak más sejteket. Ennek következtében egyes sejttípusok száma megnő a vérben, másoké viszont csökken. A betegség tünetei lehetnek a nyirokcsomó fájdalmatlan duzzanata, a hullámokban jelentkező magas láz, illetve a mással nem magyarázható fogyás. Kezelése egyénre szabott formában történik, amely lehet kemoterápia vagy célzott onkológiai terápia, esetleg csontvelő-transzplantáció.

 

Kapcsolódó tartalom:

Éjszakai izzadás

KULCSSZAVAK
nyirok  |   nyirokcsomó  |   nyirokér  |   nyiroködéma  |   nyirokrák  |   limfóma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít