egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A nyirokérgyulladás (lymphangitis) egy vagy több nyirokér gyulladása, amely bármely életkorban előfordulhat. A nyirokerek kis méretű csatornák, amelyek a szövetekből a nyirokcsomókba, majd a vérkeringésbe szállítják a nyirkot.

 

A nyirok víztiszta folyadék, mely vízből, zsírokból, sókból, fehérjékből áll. Immunsejtek és fertőzés esetén kórokozók is megtalálhatók benne. Lásd még: Nyirokrendszer

 

A nyirokérgyulladás főbb tünetei

Az érintett testrészen, főként a karon vagy a lábon éles szélű bőrduzzanat, bőrpír, fájdalmas, érzékeny vörös csík jelenik meg. A csíkok többnyire a fertőzött területről az ágyék vagy a hónalj környéki nyirokcsomókhoz húzódnak.

 

A nyirokérgyulladás általános tünetei lehetnek:

 

  • hidegrázás;
  • elhúzódó hőemelkedés (37-37,5 Co);
  • hirtelen emelkedő, illetve visszatérő láz (37,6-40 Co);
  • szapora pulzus;
  • rossz közérzet;
  • fejfájás;
  • izomfájdalom;
  • fogyás.

 

 A nyirokcsomók régióiban duzzanatok tapinthatók.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fentebb felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalja magán, illetve észleli gyermekénél, mihamarabb forduljon háziorvosához vagy a házi gyermekorvoshoz!

 

Azonnal jelentkezzen a lakhelye szerint illetékes sürgősségi betegellátó osztályon, amennyiben erősödő fájdalmat tapasztal az érintett bőrterületen, a vörös csík növekedni kezd, valamint két napnál tovább fennálló magas láz esetén!

 

A nyirokérgyulladás kiváltó okai

A nyirokérgyulladást rendszerint a bőrön ejtett karcolásból, vágásból vagy sebből a nyirokcsatornákba bejutó kórokozó (vírus vagy baktérium) váltja ki, de kialakulhat korábbi bőrfertőzés talaján is. Az állati (kutya, macska) harapás elfertőződése is nyirokérgyulladáshoz vezethet. Leggyakrabban a Streptococcus, illetve a Staphylococcus baktériumok okozzák a fertőzést.

 

Lásd még: Állatharapások

 

Nyirokérgyulladáshoz vezethet egy gombás fertőzés, a sporotrichosis (rózsakertbetegség) is. A gomba kis sebeken keresztül jut be a bőrbe. A mezőgazdasági dolgozók, kertészek különösen veszélyeztetettek.

 

A nyirokérgyulladás lehet nem fertőzéses eredetű is. Ilyenkor általában valamilyen daganat (pl. mell-, tüdő-, prosztata-, hasnyálmirigy-, végbél-, gyomordaganat) vezet a gyulladáshoz.

 

Nyirokérgyulladás kialakulására hajlamosíthatnak az alábbi betegségek, illetve állapotok:

 

 

A nyirokérgyulladás lehetséges szövődményei

A kezeletlen nyirokérgyulladás az élő baktérium vérben történő kóros elszaporodásához (bacteraemia), a bőr és a bőr alatti szövetek súlyos betegségeihez (cellulitis), valamint elefantiázis kialakulásához vezethet. A gyulladt nyirokerek felett kifekélyesedhet a bőr, vagy tályog keletkezhet.

 

Ha a fertőzéses eredetű nyirokérgyulladás eléri a vérkeringést, az egész szervezetre kiterjedő súlyos, akár életveszélyes fertőzés (szepszis) is kialakulhat.

 

A nyirokérgyulladás diagnosztizálása

A nyirokérgyulladás kórisméjének felállítása a fizikális vizsgálaton (kültakaró megtekintése, nyirokcsomók tapintásos vizsgálata), valamint a vér és vizelet laboratóriumi vizsgálatán alapszik. A kórokozó a sebből nyert váladékminta tenyésztéses vizsgálatával mutatható ki.

 

Esetenként képalkotó vizsgálatokra (ultrahang, mellkasröntgen, szükség esetén CT) is sor kerülhet.

 

A nyirokérgyulladás kezelése

Az időben felismert nyirokérgyulladás szájon át vagy infúzióval a gyűjtőérbe (véna) adott antibiotikummal eredményesen gyógyítható. Szükség esetén fájdalom- és lázcsillapító szerek adása javasolt.

 

Bizonyos esetekben sebészi beavatkozás válik szükségessé, amelynek során a bakteriális fertőzés okozta gennygyülem (tályog) megnyitása és ürítése, vagy a fertőzött, elhalt szövet eltávolítása történik a gyorsabb gyógyulás érdekében.

 

Mit tehet nyirokérgyulladás esetén?

Amennyiben nyirokérgyulladásban szenved, fontos, hogy a kezelőorvosa által felírt antibiotikumot az előírás szerinti ideig szedje, ne hagyjon ki egy adagot sem, akkor sem, ha a tünetek már javulnak! Különben a korán felfüggesztett gyógyszerszedés hatására a fertőzés ismét fellángolhat. 

 

Ügyeljen a bőséges folyadékbevitelre. Szükség esetén gyógyszertárban vény nélkül kapható fájdalomcsillapító szerekkel enyhítheti fájdalmát. Amennyiben lehetséges, tartsa a fertőzött területet felpolcolva.

 

A nyirokérgyulladás megelőzése

A baktériumok bejutási kapuja sok esetben a lábujjak között elhelyezkedő gombás felmaródás vagy a helytelen sebkezelés, így a lábgomba, illetve a sérülések kezelésével megelőzhető a nyirokérgyulladás kialakulása.

 

Lásd még: Sebkezelés otthon

 

Tetoválások készítése során is kialakulhat nyirokérgyulladás, ezért tetoválás készítése során fontos a megfelelő higiéniai előírások betartása.

 

A nyirokérgyulladás korai szakaszban történő felismerésével és azonnali kezelésével megakadályozható a súlyos szövődmények kialakulása.

KULCSSZAVAK
lymphangitis  |   nyirokér  |   nyirokcsomó  |   Streptococcus  |   Staphylococcus  |   gomba  |   daganat  |   tályog  |   antibiotikum-kezelés  |   sporotrichosis  |   rózsakertbetegség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít