egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Abban az esetben, ha az ondózsinór a hossztengelye mentén megcsavarodik, herecsavarodásról beszélünk. Az ondózsinórt az ondóvezeték, a heréket ellátó artériák és vénák, valamint idegek alkotják. A herecsavarodás főként újszülött- és serdülőkorban fordul elő, de bármely életkorban kialakulhat.

 

A megcsavarodás oldalán lévő here vérellátása veszélybe kerül, ami – tartós fennmaradás esetén – akár az érintett here elhalásához is vezethet. A herecsavarodás hirtelen fellépő herezacskótáji vagy hasi fájdalmat, gyulladást okoz. A betegség az életminőség romlásával jár. A herecsavarodás nem gyakori, 25 éves kor alatt az előfordulása 1:4000.

 

A herecsavarodás tünetei

 • hirtelen megjelenő erős heretáji fájdalom (az érintett oldalon),
 • a fájdalom hirtelen megjelenés mellett múló jellegű is lehet (ebben az esetben a here spontán visszacsavarodik),
 • éjjel, hajnalban jelentkező ébresztő fájdalom,
 • gyulladt, duzzadt here,
 • álló testhelyzetben az érintett here magasabban vagy nem a megszokott szögben (pl. vízszintesen) helyezkedik el,
 • a here kifejezetten nyomásérzékeny,
 • a herezacskó kékes, lilás elszíneződése,
 • hasi fájdalom,
 • hányinger, hányás,
 • gyakori vizelési inger,
 • járási nehezítettség.

 

A herecsavarodás lehetséges okai

A herecsavarodás kialakulásában két fő hajlamosító tényező játszhat szerepet. Egyfelől anatómiai eltérések – például a hereburkok záródási/fejlődési rendellenessége, a here és mellékhere, illetve a here és herezacskó közötti laza kapcsolat – vezethetnek herecsavarodáshoz, másfelől külső erőbehatás, például sérülés, túlzásba vitt sporttevékenység vagy akár egy rossz mozdulat.

 

A herecsavarodás lehetséges szövődményei

A herecsavarodás a here vérellátásának károsodásához vezethet. Ha néhány órán belül nem történik meg a here visszafordítása, szinte teljesen biztos, hogy az érintett here elhal. Hosszú távú következmény lehet a nemzőképesség erőteljes csökkenése.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A herecsavarodás sürgősségi ellátást igénylő megbetegedés. Aki észleli a herecsavarodás tüneteit, azonnal keresse fel – lehetőség szerint – az urológiai ambulanciát, ha ez nem elérhető, akkor a sürgősségi ambulanciát.

 

A herecsavarodás diagnosztizálása

Az urológus (sürgősségi osztály orvosa) megtekinti, megtapintja a heréket, és ultrahangvizsgálatra küldi a beteget, ahol a herék vérkeringését is ellenőrzik. Laborvizsgálatot (gyulladásos paraméterek), illetve vizeletvizsgálatot is elrendelhetnek.

 

A herecsavarodás kezelése

A herét megpróbálhatják manuálisan visszacsavarni, de ennek sikere esetén is szükség van sebészeti beavatkozásra. Ilyenkor a herét a herezacskó bőréhez öltik, hogy megelőzzék a csavarodás ismétlődését. A herecsavarodás egyetlen végleges kezelési módja az időben elvégzett műtéti beavatkozás. Minél több idő telik el a felismerés és a kezelés között, annál nagyobb eséllyel károsodik a here.

 

A beavatkozást a csavarodást követő 4-6 órán belül kell elvégezni. Ennek során az urológus apró metszést ejt a herezacskón, majd visszacsavarja a herét a normál helyzetébe, illetve az ellenoldali herét is rögzíti a herecsavarodás megelőzése céljából. Az időben elvégzett műtét és az egyoldali herecsavarodás jó eséllyel nem jár meddősséggel, azonban a nemzőképesség csökkenhet. Abban az esetben, ha a here helyzetének visszaállítását, visszacsavarását követően a here elhalt, akkor eltávolítják, az ellenoldalit pedig rögzítik. Az eltávolított herét hereprotézissel pótolhatják. A beteg a műtét után kb. 4-6 héttel térhet vissza a fizikai aktivitáshoz, így a nemi élethez is.

 

Herecsavarodás gyermekkorban

A herecsavarodás leggyakrabban újszülött-, illetve serdülőkorban (12-18 év) fordul elő. A legelső panasz általában a fájdalom: a csecsemőkben a vigasztalhatatlan, keserves sírás kelthet gyanút a szülőkben. A heretáji fájdalom sokszor éjjel vagy hajnalban ébreszti a gyermeket. Gyermekek esetében gyakran a hasi fájdalom a vezető tünet, de szégyenlősség miatt a pubertáskorú gyermekek gyakran hasi fájdalomként nevezik meg a panaszt. A szülő a gyermek herezacskóját megtekintve az aszimmetriára, a duzzanatra és a lilás-kékes elszíneződésre figyelhet fel. A here kifejezetten nyomásérzékeny, a tüneteket hányás kísérheti.

 

A herecsavarodás tüneteinek gyanúja esetén azonnal orvoshoz kell fordulni vagy fel kell keresni a sürgősségi ambulanciát. A gyermekgyógyász/gyermeksebész/gyermekurológus megtekinti, megtapintja a heréket, illetve ultrahangvizsgálatot rendel el. A herecsavarodás kezelése altatásban végzett műtét, melynek során a herét visszafordítják és rögzítik a további csavarodás megelőzése céljából.

KULCSSZAVAK
herecsavarodás  |   heretorzió  |   hasi fájdalom  |   herefájdalom  |   here-elhalás  |   heretáji fájdalom
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít