egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A köldöksérv gyermekeknél a legtöbb esetben 4-5 éves korig magától elmúlhat, ezért a műtéttel érdemes várni. Ha 4-5 éves korig a köldökgyűrű nem záródik teljesen, akkor műtéti úton ajánlott zárni a későbbi problémák elkerülése érdekében.

 

Felnőtteknél a műtét minden esetben ajánlott, mert az életkor előrehaladtával nem várható javulás; ráadásul a köldöksérv különböző okokból növekedhet is. Idővel a szövődmények kialakulásának esélye szintén növekszik, ami a következőkhöz vezethet:

 

  • sérv kizáródása: a sérvtartalom a sérvkapun keresztül nem helyezhető vissza a hasüregbe (a köldökgyűrű „szorítja”), ezáltal károsodik a bélfal vérellátása, ami akár a bélszakasz elhalásához is vezethet. Ennek korrekciójához sürgős műtét szükséges;
  • elzáródás (obstrukció): a sérv gátolhatja a béltartalom továbbhaladását a bélrendszerben, hányingert, hányást, erős fájdalmat okozva a betegnek. Ismét csak sürgős műtéttől várható megoldás.

 

Köldöksérvműtét előtt

A műtét előtt az orvos utasítást ad a betegnek arra vonatkozóan, hogy a műtétet megelőző időszakban meddig szabad ennie-innia. A kórházban a beteg találkozik az altatóorvossal (aneszteziológussal), a sebésszel, valamint az ápolókkal – ekkor felteheti a műtéttel kapcsolatos kérdéseit is.

 

A műtét többnyire általános érzéstelenítés mellett (altatásban) történik, így a beteg semmilyen fájdalmat nem érez, és emlékei sem lesznek a műtétről.

 

Felnőtteknél – amennyiben kis sérvről van szó – végezhető a műtét helyi érzéstelenítésben is. Ilyenkor a beteg nem alszik, de semmilyen fájdalmat nem érez.

 

Köldöksérvműtét menete

A beavatkozás hozzávetőleg 20-30 percet vesz igénybe. A műtét során egy kis méretű bemetszést ejtenek a köldök mellett, majd a sérvtartalmat visszahelyezik a hasüregbe, és a hasfal rétegeit zárják. Felnőttek esetében szükség lehet háló beültetésére is a hasfal megerősítésére. A háló plusz hasfali réteget jelent, amely abban az esetben is megakadályozza az újabb sérv kialakulását, ha arra a gyengébb hasizomzat egyébként hajlamos lenne.

 

A műtétet követően további két órán keresztül megfigyelés alatt tartják a pácienst, aki az esetek többségében még a műtét napján elhagyhatja a kórházat.

 

A felépülés ideje alatt óvakodni kell a nehéz fizikai terheléstől (sport, súlyok emelése), emellett javasolt 1-2 hét betegszabadság igénylése, illetve az iskola alóli felmentés. A betegek többsége egy hónappal a műtét után visszatérhet normál életmódjához.

 

Köldöksérvműtét lehetséges szövődményei

A köldöksérvműtétek általában szövődménymentesek. Ritka esetben előfordulhat sebfertőzés (a seb vörös, duzzadt és fájdalmas), sebszétválás, vérzés, bélsérülés vagy a sérv kiújulása.

KULCSSZAVAK
köldöksérv  |   sérvműtét  |   köldöksérvműtét  |   hernia umbilicalis  |   sérvkizáródás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít