egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Lágyéksérv, amikor a hasfal rendellenes nyílásán keresztül hasi szervek vagy szövetek lágyéktájékra kerülnek át. A lágyéksérv a leggyakoribb sérvtípus, mely bármely életkorban, az esetek többségében férfiaknál fordul elő. Eredete szerint a sérvet okozhatja a hasfal veleszületett gyengesége, hiányossága vagy szerzett, egyéb okokból kialakuló gyengeség is.

 

A kitüremkedés kezdetben kisméretű, és csak bizonyos esetekben – például köhögés, préselés (székrekedés) hatására – észlelhető. Idővel, ha a sérvkapu kitágul, spontán is előesik, és jól tapinthatóvá válik – az esetek többségében csak ebben a fázisban veszik észre a sérvet. Gyermekkorban nagyrészt fél éves kor előtt jelentkezik, és a koraszülöttek esetében gyakoribb. A lágyéksérv gyakorisága a lakosság körében 1,7%, mely a korral növekszik – 45 év felett elérheti akár a 4%-ot is.

 

Anatómiai megjelenése szerint a lágyéksérv az alábbi csoportokba osztható:

 • direkt, egyenes;
 • indirekt, ferde;
 • kombinált, csuszamlásos.

 

A sérvtartalom visszahelyezhetősége szerint a lágyéksérv az alábbi formákban jelenhet meg:

 • a sérvtartalom a sérvkapun keresztül visszahelyezhető a hasüregbe;
 • a sérvtartalom összenövések és hegesedések miatt nem, vagy csak részben helyezhető vissza, de életképessége nincs veszélyben;
 • a hasfal elé préselt szerveket a szűk sérvkapun keresztül visszahelyezni nem lehet, a sérvtartalom az erek összenyomódása, megtöretése következtében elhalhat (kizárt sérv).

 

A lágyéksérv főbb tünetei

A sérv keletkezésekor a beteg húzó, égő, nyilalló, feszülő vagy nyomó fájdalmat tapasztalhat. Ezzel egyidejűleg, vagy kis idő elteltével kidudorodást észlel a lágyékán, amely megnagyobbodhat állás közben illetve hasprés hatására, és megkisebbedhet visszahúzódik fekvő helyzetben. Férfiaknál a lágyéksérv első jele általában a tartós állás vagy nehéz fizikai munka esetén a herezacskók irányába sugárzó, tompa fájdalom. A nem tapintható lágyéksérv csak bizonytalan alhasi panaszokat okoz, a fájdalom mértéke függ az elhelyezkedésétől is.

 

A panaszok intenzitása nem arányos a sérv méretével: egyeseknél a nagy sérvek sem okoznak jelentős panaszt, másoknál a kisebb kitüremkedés is komoly fájdalmat okoz.

 

Lágyéksérvre jellemző tünetek felnőtteknél:

 • lágyékhajlatban megjelenő dudor, gyulladt, fájdalmas kiboltosulás;
 • megnagyobbodott herezacskó;
 • nők esetében duzzadt nagyajak;
 • fájdalom hirtelen vagy rúgó mozdulatra, köhögéskor, tüsszentéskor.

 

A gyermekkori lágyéksérvek általában tünetmentesek, legtöbbször a szülők észlelik a gyermek fürdetésekor a lágyékterület fájdalmatlan duzzanatát.

 

A lágyéksérv igazi veszélye – a viszonylag szűk sérvkapu miatt – a kizáródás lehetősége. Ilyenkor a sérvkapu gyűrűszerű leszorítása miatt a sérvtartalom vérellátása megszűnik, mely rövid időn belül kritikus állapotba sodorhatja a beteget. A kizáródás bekövetkezhet gyorsan, hirtelen jelentkező fájdalommal, vagy lassan, fokozatosan kialakuló fájdalommal is (lásd lentebb).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha lágyéksérvnek megfelelő tüneteket észlel, minden esetben forduljon a háziorvosához, aki megvizsgálja, és szükség esetén a megfelelő sebészetre irányítja! A lágyéksérv csak műtéti úton szüntethető meg, kezelés nélkül tovább növekszik, illetve veszélyes szövődmények alakulhatnak ki. Ezért érdemes már az észlelés korai szakaszában megkezdeni a vizsgálatokat. Ilyenkor előre tervezett (elektív) műtéttel teljes gyógyulás érhető el.

 

Abban az esetben, ha a lágyéksérv kizáródására jellemző tüneteket észlel – láz, hirtelen megjelenő, kifejezetten erős lágyéktáji fájdalom, hányás, székelési képtelenség, vöröses-lilás lágyéktáji elszíneződés –, mielőbb keresse fel a területileg illetékes sebészeti sürgősségi ügyeletet, vagy hívha a 112-t és kérjen mentőt!

 

A lágyéksérv lehetséges okai

A veleszületett, gyerekkorban jelentkező sérvek az esetek döntő hányadában fejlődés rendellenesség miatt keletkeznek. A későbbi életkorban jelentkező szerzett sérvek kialakulása azzal magyarázható, hogy a hasfal nem képes ellenállni a hasűri nyomásnak. Ennek oka lehet a megnövekedett hasűri nyomás vagy, hogy a hasfal valamilyen okból meggyengül. A szerzett sérv kialakulásának leggyakoribb okai: tartósan nehéz fizikai munka, krónikus köhögéssel járó betegségek, vizeletürítési zavarok, székrekedés, elhízás, hasvíz, terhesség, a hasfal időskori gyengülése és baleseti sérülés.

 

A lágyéksérv kialakulását hajlamosító további tényezők:

 • koraszülöttség,
 • férfi nem (nőknél ritkábban fordul elő),
 • dohányzás,
 • vastagbéldaganat.

 

Ha fennáll a lágyéksérv gyanúja, kerülje a nehéz tárgyak emelgetését és a gyakori álldogálást. Minden olyan tevékenységet kerülni kell, mely növeli a hasűri nyomást (pl. köhögés miatt a dohányzás). A műtéti kezelés előtt javasolt lágyéksérvkötő használata, mely komfortérzetet nyújthat a mindennapokban, azonban fontos megjegyezni, hogy a sérvet nem gyógyítja, tehát a műtétet nem helyettesíti.

 

A lágyéksérv lehetséges szövődményei

A lágyéksérv szabadon tud közlekedni a hasfal nyílásán a lágyék és a hasüreg között, azonban előfordulhat, hogy a sérvtartalom nem képes már visszahúzódni vagy nem helyezhető vissza a hasűrbe. A lágyéksérv súlyos szövődménye a kizáródás, melynek tünetei – többek között – a hirtelen fellépő lágyéktáji fájdalom, hányás, székelési képtelenség, láz, a lágyéktájék vöröses elszíneződése. A kizáródás során elzáródhat a sérvtartalom érellátása, amely akár az életet veszélyeztető állapothoz vezethet, ezért szükséges az azonnali ellátás.

 

Azonnal hívja a mentőket, ha lágyéksérve van, és az alábbi tüneteket észleli:

 • kifejezett, hirtelen megjelenő lágyéktáji fájdalom;
 • hányinger, hányás;
 • kifejezett puffadás, székelési képtelenség;
 • lázas rosszullét jelentkezik;
 • köhögés vagy sírás befejezése után sem csökkenő dudor;
 • vörösség, szürkés-kék elszíneződés a lágyéktájékon.

 

A lágyéksérv diagnosztizálása

A fizikális vizsgálat az esetek döntő többségében elegendő a diagnózis felállításához. A kezelőorvos ilyenkor megtapintja a sérvet, álló és fekvő helyzetben is megvizsgálja, hogy a tartalma (bél/zsírszövet/cseplesz) enyhe nyomással visszahelyezhető-e a sérvkapun keresztül a hasüregbe. 

 

Bizonytalan lágyéktáji duzzanat, vagy duzzanat nélküli lágyéktáji fájdalom további vizsgálatokat tehet szükségessé. Az ultrahangvizsgálat hasznos kiegészítője a fizikális vizsgálatnak.  

 

A lágyéksérv kezelése

A lágyéksérv oki terápiája a hasfal sebészi rekonstrukciója. Műtéti kezelése során a lágyéktájékon kitüremkedő bélrészletet vagy zsírszövetet nyílt vagy zárt (laparoszkópos) műtéti technikával visszahelyezik a hasűrbe. A hasfalat háló beültetésével vagy speciális varrással erősíthetik meg. 

 

A lágyéksérv műtétekről külön cikkben olvashat:

 • Lágyéksérv műtét férfiaknál
 • Lágyéksérv műtét nőknél

 

A műtétet követően a beteg fokozatosan visszatérhet a fizikai aktivitáshoz, általában 4-6 hét elteltével teljesen regenerálódik. 

 

Lágyéksérv gyermekkorban

A gyermekkorban előforduló lágyéksérv hátterében általában a lágyékcsatorna fejlődésének tökéletlensége áll. Koraszülötteknél és fejlődési rendellenességek esetén gyakoribb az előfordulása.

 

A lágyéksérv a fiúgyermekek között gyakoribb, aminek anatómiai, fejlődéstani oka van. A herék a magzati élet során a vesékkel egy telepből fejlődnek, majd a születés előtt a hasfalon keresztül szállnak le a lágyéktájra, majd a herezacskókba. Mindeközben a herék az ondóvezetéket, az ereket és a hashártyát, mint egy zsákot húzzák magukkal. Ha a here vándorlása, a hasfal záródása nem tökéletes, sérvtömlő alakulhat ki. Ha sérvtömlő járatot képez és a sérv egészen a herezacskóig tart, akkor heresérv alakul ki – ilyenkor a lágyéktájék és a herezacskó együttes duzzanata látható. Ha ez a járat részlegesen záródott, a sérvtartalom nem, de a hasűri folyadék képes áthaladni rajta, ilyen esetben ez vízsérvet (hidrokelét) eredményezhet.

 

Lányok esetén is előfordulhat lágyéksérv, melynek tartalma lehet petevezeték vagy petefészek is. A lágyéksérv általában fájdalommentes. Erőlködéskor, síráskor, köhögéskor, székeléskor előre domborodó lágyéktáji duzzanatot észlelhet a szülő, nyugalmi állapotban a rugalmas dudor visszahúzódik. Ha gyermekén lágyéksérv tüneteit észleli, keresse fel a gyermekorvosát. Hirtelen erős hányás, puffadás, véres széklet, székelési képtelenség, sok bukás, nyugtalanság jelezheti a problémát. Ilyen esetben azonnal keresse fel a gyermek sürgősségi betegellátó osztályt vagy hívja a mentőszolgálatot!

KULCSSZAVAK
ágyéktáji fájdalom  |   lágyéksérv  |   kizáródott sérv  |   akut has  |   sérvkötő  |   sérvműtét
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít