egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az angina (koszorúérgörcs) szorító jellegű mellkasi fájdalmat jelent, amely típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A kellemetlen, nyomó, szorító jellegű fájdalom az esetek többségében kisugárzik a bal vállba, karba, de akár a nyakba, állkapocsba, ritkább esetben pedig a gyomorszáj tájékára is. Ezen túlmenően, a mellkasi szorításhoz csatlakozhat légszomj, gyengeség és hányinger is.

 

A tünet a szívinfarktushoz hasonló, de pár percen belül spontán (pihenéssel) vagy gyógyszer (nyelv alá helyezett nitroglicerin tartalmú tabletta) hatására megszűnik. Ezzel elkülöníthető a szívinfarktustól.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a mellkasi fájdalom először jelentkezik, vagy erősödnek a korábbi anginás panaszok, mielőbb háziorvoshoz kell fordulni. Az orvos az anginás panaszokra gyógyszert ír fel, illetve szükség esetén beutalja a beteget kardiológiai kivizsgálásra.

 

Anginás rosszullét esetén először ajánlott leülni, nyugalomba helyezkedni. Ha a mellkasi szorítás ennek hatására nem enyhül, vegye be a nyelv alá helyezhető nitroglicerin tablettát. Ha a tünetek a gyógyszer hatására 5 percen belül nem múlnak el, ismételje meg a tabletta bevételét, és jelezze valakinek a környezetében, hogy nincs jól. Amennyiben a tünetek a kezdettől számított több mint 10 perce fennállnak, vagy a tünetek romlását tapasztalja, hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

Az angina lehetséges okai

Az angina önmagában tünet és nem betegség, ami a szív vérellátásának elégtelensége miatt jelentkezik. Gyakori oka a szívizmot ellátó erek beszűkülése, meszesedése (koszorúér-betegség). Ilyenkor, ha a szív oxigénigénye megnövekszik (például fizikai terheléskor), és az erek nem képesek elég oxigéndús vért a szívizomba juttatni, fájdalom jelentkezhet (hasonlóan a végtagokban jelentkező izomlázhoz). Ritkább esetekben kisebb kiterjedésű szívizominfarktus tünete is lehet.

 

Az angina diagnosztizálása

A diagnózis felállításához a kezelőorvos először alaposan kikérdezi a beteget a fájdalom megjelenésének körülményeiről, jellegéről, időtartamáról, a megelőzően végzett tevékenységről. A kivizsgálás során szükség lehet EKG készítésére, laborvizsgálatokra, szívultrahangra, terheléses tesztekre. Koszorúér-betegség gyanúja mellett sor kerülhet CT-vizsgálatra, de szívkatéterezésre, koszorúér-festésre is.

 

Az angina kezelése

Az anginás fájdalom csökkentésére értágító szereket alkalmaznak (pl. nyelv alatt oldódó tabletta). Amennyiben az ismétlődő anginás panaszok hátterében testi ok (pl. koszorúér-betegség) igazolódik, a kiváltó okot is kezelni kell.

 

KULCSSZAVAK
angina  |   angina pectoris  |   mellkasi fájdalom  |   infarktus  |   koszorúérgörcs  |   koszorúér-betegség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít