egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az okostelefonok térhódítását követően számos, a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezelését megkönnyítő mobilalkalmazást (applikációt) fejlesztettek ki. A diabétesz kezelése többféle módon történhet, de mindegyik alapja a vércukorszint rendszeres mérése és változásainak nyomon követése.

 

A mobilalkalmazások funkciói

A cukorbetegek számára nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzék vércukorszintjüket, és hogy eredményeiket vissza tudják keresni, ellenőrizni. Számukra egy-egy mérés önmagában nem elég, mert a vér glükózkoncentrációja napi ritmus szerint is ingadozik, illetve befolyásolja az elfogyasztott étel és ital, az aktuális tevékenység, és a lelkiállapot is. A vércukorszint-kilengés felismerése és mielőbbi kezelése a túl magas és a túl alacsony vércukorértékek (hipoglikémia, hiperglikémia) elkerülése érdekében szükséges.

 

A cukorbetegség kezelésében, a jobb életminőség elérésében és fenntartásában sokat segíthetnek az okostelefonokra letölthető, diabétesszel foglalkozó applikációk. A korszerű vércukornapló mobilalkalmazások alapvető funkciója, hogy egyszerűen lehessen rögzíteni az adatokat, segítsék az állapotkövetést, az egyéni tervezést. A mért adatokat egyszerűen meg lehet mutatni vagy elküldeni a kezelőorvosnak pdf-ben vagy Excelben, melyben jobban áttekinthetők. Egyes applikációk egyéb intelligens funkciókkal is rendelkezhetnek, pl. különféle előrejelzéseket adnak a vércukorszint várható alakulásáról, görbéket rajzolnak a vércukorszint múltbeli alakulásáról, és be lehet állítani különféle figyelmeztetéseket is.

 

Az applikációk alkalmazása a betegek részéről is aktív részvételt, elköteleződést igényel, mert elengedhetetlen az élet több területére – diéta, gyógyszerszedés, fizikai aktivitás – kiterjedő megfelelő hozzáállás az egészségkárosító szövődmények megelőzése érdekében. Fontos, hogy a betegek ne keseredjenek el, ha az első próbálkozások után nem tökéletesek az eredmények: a cukorbetegség gyógyszeres kezelésének beállításához sok adat, idő és türelem szükséges.

 

Cukorbetegek részére kifejlesztett mobilalkalmazások

Cukorbetegség – glükóz napló

Angol nyelvű, ingyenes Android alkalmazás felnőttek részére. Az alkalmazás nyomon követi és elemzi a vércukorszinttel kapcsolatos kulcsfontosságú adatokat, amelyeket azután lehet szerkeszteni, interaktív grafikonokkal ábrázolni, illetve az adatokat e-mailben elküldeni az orvosnak.

 

Dcont

Magyar nyelvű, ingyenes Android/IOS alkalmazás felnőttek részére. A magyar fejlesztésű alkalmazás segít a cukorbetegeknek ellenőrzés alatt tartani vércukorszintjüket, szénhidrátbevitelüket és inzulinterápiájukat, illetve bluetooth kapcsolaton keresztül az okos vércukormérővel azonnal és automatikusan rögzíthetők az adatok. Beírható az elfogyasztott szénhidrát mennyisége, az inzulinegységek száma, a fizikai aktivitás végzése; a bevitt adatokból diagramokat és táblázatokat generál a program, ami segíti a trendek megállapítását a betegnek és a kezelőorvosnak is.

 

Diabetes:M.

Magyar nyelvű, ingyenes Android/IOS alkalmazás felnőttek részére. Az alkalmazás rendelkezik minden, a cukorbetegség menedzseléséhez szükséges funkcióval, valamint tápanyagtáblázat található benne. A naplózási lehetőség segít a vércukorérték, a szénhidrátmennyiség, az inzulin, a beadás helyének rögzítésében, a bevitt adatokból statisztikai elemzés készíthető, és különböző emlékeztetők is beállíthatók.

 

Diabétesz Kliens Program

Magyar nyelvű, ingyenes Android/IOS alkalmazás felnőttek részére. A program elsősorban a frissen diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegeknek és családtagjaiknak nyújt segítséget. A felhasználó bluetooth kapcsolattal tudja csatlakoztatni mobiltelefonját az Accu-Chek Instant vércukormérő készülékéhez, ezt követően a vércukormérő automatikusan átküldi a mért értékeket az alkalmazásba, mely az eredményeket könnyen értelmezhető, grafikonos vagy táblázatos formában ábrázolja. Az adatok megoszthatók a hozzátartozókkal vagy a kezelőorvossal sms-ben, e-mailben vagy egyéb üzenetküldő segítségével. A program tartalmaz gyógyszer-, recept- és szűrővizsgálat funkciót is, valamint havonta frissülő cikkeket, hasznos tanácsokat kínál.

 

DiabTrend

Magyar nyelvű, ingyenes Android/IOS alkalmazás felnőttek részére. A magyar fejlesztésű applikáció főbb funkciói: vércukorszint napló, vércukorszint előrejelzés, ételfelismerés fotó alapján, ételadatbázis, emlékeztetők a vércukormérésre vagy az inzulin beadására. Többféle vércukormérőt lehet hozzá csatlakoztatni. Az alkalmazás erőssége, hogy a magyar hangfelismerésnek köszönhetően magyarul lehet vele beszélni.

 

Fitpuli

Magyar nyelvű Android/IOS alkalmazás felnőttek részére. Egyéni regisztráció nem lehetséges, a munkáltatók számára érhető el a Fitpuli szolgáltatás keretében. A mobilalkalmazás nem specifikusan a cukorbetegek számára készült, de lefedi a számukra fontos területeket:

 

  • gyógyszerek, gyógyszerszedési sémák kezelése;
  • vércukorszint monitorozása, naplózása;
  • fizikai aktivitás követése;
  • súly regisztrálása;
  • étrend követése.

 

Glooko

Angol nyelvű, ingyenes Android/IOS alkalmazás felnőttek részére. A beteg az elfogyasztott szénhidrátmennyiségről, a vércukorértékről, az inzulinról, a testmozgással töltött időtartamról tudja megadni az adatokat, melyekhez megjegyzéseket is fűzhet. Az alkalmazás grafikonokat készít, amelynek részletes elemzése is kérhető, így fény deríthető a vércukortrendekre. Az apphoz csatlakoztatható az Accu-Chek és a One Touch vércukormérő; az adatok a kezelőorvossal is megoszthatók.

 

Glucose Buddy

Angol nyelvű, ingyenes Android/IOS alkalmazás felnőttek részére. A felhasználó megadhatja a vércukorértékeit, amelyből a program átlagot számol, valamint megadja a minimum-maximum értékeket. Feljegyezhetők konkrét ételek és mennyiségük is, melyek alapján az app megbecsüli a CH-értéket. Ezen kívül számon tartja a fizikai aktivitást, és azt, hogy mennyi kalória égett el. A bevitt adatok alapján az applikáció grafikonokat is készít: a vércukortendenciákról (evés előtt és után), az átlagos inzulinadagokról, az aktív percekről, a szénhidrátmennyiségekről. A program készítői létrehoztak egy Instagramhoz hasonló hálózatot is, melyen keresztül a beteg a közösségi médián barátokat (Glucose Buddy-kat) találhat, megoszthat képeket (pl. az elfogyasztott szénhidrátokról), illetve bejegyzéseket is írhat, melyekre online reakció adható.

 

Health2Sync

Angol nyelvű, ingyenes Android/IOS alkalmazás felnőttek részére. Az applikáció alapvetően a vércukorszint, a testsúly, a pulzus és a vérnyomás összefüggéseit vizsgálja, mellyel megnézhetők a minimum és maximum értékek, átlag számítható, grafikonok generálhatók. A program köré közösségi hálót is kiépítettek, ahová barátok, családtagok is meghívhatók. Az adatok alapján az alkalmazás tippeket ad arról, hogy milyen módosításokat érdemes bevezetni, valamint személyes emlékeztetők is beállíthatók.

 

mySugr

Angol nyelvű, ingyenes alkalmazás Android és IOS operációs rendszerekre. Az applikáció vidám, színes felülete elsősorban gyerekek számára lehet szórakoztató. Az alapkoncepciója szinte ugyanaz, mint a többi alkalmazásé: vércukorértékek, inzulin- és CH-mennyiségek, sporttal töltött óraszámok adhatók meg, melyek alapján a program átlagokat számol, grafikont készít, HbA1c-t becsül, tendenciákra mutat rá, valamint lépésszámlálót is tartalmaz. A beteg ezekkel az adatokkal egy Sugar Monstert, vagyis egy Cukor Szörnyet tart életben: jó pontot, a szörny számára pedig élelmet jelentenek a gyakori mérések, a jó mérési eredmények, viszont ha a felhasználó elhanyagolja a mérést, vagy tartósan rossz a vércukoreredménye, akkor a szörny éhezni kezd – erről az app értesítést is küld. A Cukor Szörny tanácsokat is ad, hogy mennyi inzulint kellene adni, mikor kell legközelebb mérni.

 

Vércukor Napló

Magyar nyelvű, ingyenes Android alkalmazás felnőttek részére. A program segítségével egyszerűen rögzíthető naponta több mért érték is, az adatok tetszőleges időszakban grafikonon is lekérhetők. A vércukoradatok kereshető formában nyilvántarthatók a programmal. Készíthető időszakra lebontható statisztika, az adatok diagramon is megjeleníthetők jól értelmezhető, áttekinthető formában.

 

KULCSSZAVAK
mobilalkalmazás  |   applikáció  |   cukorbetegség  |   vércukorszint  |   inzulinrezisztencia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít