egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A másodlagos vagy szekunder parkinsonismus a Parkinson-kór tüneteinek megjelenését foglalja magában, amelyek egyéb okból, vagyis nem a Parkinson-kór miatt alakultak ki.

 

A másodlagos parkonsonismust központi idegrendszeri megbetegedések, traumák, egyes gyógyszerek és bizonyos méreganyagok is kiválthatják. A kiváltó októl függően oki terápia vagy tüneti kezelés lehetséges.

 

A másodlagos parkinsonismus tünetei

Másodlagos parkonsonismus esetén a Parkinson-kór tünetei dominálnak, azaz remegés (tremor), izommerevség (rigor), meglassult mozgás, egyensúly- és járászavar.

 

Ezek mellett egyéb, a Parkinson-kórra kevésbé jellemző tünetek is jelentkezhetnek:

 

 

A másodlagos parkinsonismus okai

A parkinsonismus leggyakoribb oka a központi idegrendszerben a dopamin hatását blokkoló vagy annak hatásával interferáló gyógyszerek használata. A dopamin a basalis ganglionok (törzsdúcok) egyik legfontosabb ingerületátvivő anyaga (neurotranszmittere), amely többek között a megfelelő izomtónusért és a mozgások szabályozásáért felelős.

 

Egyes gyógyszerek és toxinok (méreganyagok) gátolhatják a dopamin és egyéb neurotranszmitterek hatását az idegrendszerben – ilyenek pl. a paranoia és a skizofrénia kezelésében használatos antipszichotikumok.

 

A másodlagos parkinsonismus egyéb okai lehetnek:

 

 

A másodlagos parkinsonismus kialakulását olyan intravénás kábítószer-használók körében is leírták, akik egy MPTP nevű anyagot használtak, amely a heroin egy formájának előállítása során keletkezhet.

 

A másodlagos parkonsinosmus diagnosztizálása

A diagnózis részletes neurológiai betegvizsgálaton, képalkotó vizsgálaton és levodopa-terápia alkalmazásán alapszik.

 

A másodlagos parkonsinosmus kezelése

Amennyiben lehetséges, oki kezelés szükséges, azonban gyógyszeres terápia és gyógytorna is segíthet enyhíteni a tüneteket.

 

Az alapbetegségek, például a stroke vagy a fertőzések kezelése csökkentheti a tüneteket vagy megakadályozhatja az állapot súlyosbodását. Ha az állapotot gyógyszer okozza, orvosa javasolhatja a jelenlegi gyógyszer szedésének abbahagyását és új gyógyszer kipróbálását.

 

Ha a tünetek megnehezítik a mindennapi tevékenységek végzését, orvosa különböző gyógyszereket javasolhat. A másodlagos parkinsonismus általában kevésbé reagál a gyógyszeres kezelésre a Parkinson-kórhoz képest.

 

A Parkinson-kórral ellentétben a másodlagos parkinsonismus egyes típusai stabilizálódhatnak vagy akár javulhatnak is, ha a kiváltó okot kezelik. Egyes agyi problémák, mint például a Lewy-testes betegség, nem visszafordíthatók.

 

Végül nem lehet eléggé hangsúlyozni az egészséges életmód (fizikai aktivitás és egészséges táplálkozás) fontosságát.

 

KULCSSZAVAK
törzsdúcok  |   basalis ganglionok  |   bazális ganglionok  |   Parkinson-kór  |   parkinsonismus  |   parkinzonizmus
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít