egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az amerikai egyesült államokbeli Johns Hopkins (Baltimore) és Virginia (Charlottesville) Egyetemek kutatói 2017 és 2020 között felmérést végeztek a 18-55 év közötti nők menstruáció előtti tüneteinek előfordulásáról, gyakoriságáról és az életminőségre gyakorolt hatásáról. A 140 országon átívelő vizsgálat eredményeit az Archives of Women’s Mental Health szaklap 2022. augusztusi számában ismertették.

 

Nemcsak a menstruáció járhat a nők számára kellemetlen tünetekkel, hanem már a havi vérzést megelőző időszak is. Az ún. premenstruációs szindróma (PMS) a menstruáció előtti napokban, a peteérést követően jelentkezik, és a menstruáció kezdetével ér véget. A premenstruációs tünetegyüttest egyénenként és akár havi szinten is más-más tünetek kísérhetik.

 

Premenstruációs Szindróma Kérdőív

A tanulmány bevezetőjében a szerzők egy több mint 42 ezer nő bevonásával végzett kérdőíves felmérés eredményeire hivatkozva felhívják a figyelmet arra, hogy a nők 80 százaléka megtapasztalja élete során a menstruációt megelőző testi vagy hangulati tünetek legalább egyikét.

 

A kutatók abból a célból indították el 2017 májusában a szóban forgó vizsgálatot, hogy keresztmetszeti képet kapjanak a nők premenstruációs tüneteiről és azok mindennapi életre gyakorolt hatásairól. A tíz nyelven olvasható Premenstruációs Szindróma Kérdőív a Flo Health mobil applikáción keresztül volt elérhető. A kérdőíven feltüntetett testi- és lelki tünetek – hangulati ingadozás vagy szorongás, feledékenység, alvászavarok, fejfájás, hőhullám vagy izzadás, fáradtságérzés, emlőérzékenység vagy -fájdalom, vizenyő, túlérzékenység, székrekedés vagy hasmenés, étel iránti sóvárgás, súlygyarapodás, fokozott étvágy, hasi görcsök, csökkent nemi vágy, hajelváltozások, kiütések – mellett az „igen, minden ciklus során”, „igen, de nem mindegyik ciklusban”, „nem”, „inkább nem válaszolnék” feleletek valamelyikét jelölhették meg a résztvevők.

 

A kérdőíves felmérés eredménye

2020 júniusáig 140 országból több mint 238 ezer nő töltötte ki és küldte be a kérdőívet. Az anonim válaszadók több mint fele a fiatal generáció tagja volt: 68,14 százaléka a 18-27 éves, 25,69 százaléka a 28-37 éves, 5,74 százaléka a 38-47 és 0,43 százaléka a 48-55 éves korosztályt képviselte. A fentebb felsorolt tünetek közül legtöbben (85,28 százalék) az étel utáni sóvárgást említették meg minden egyes ciklus során észlelt jelenségként. A második leggyakoribb tünet a hangulati ingadozás vagy szorongás (64,18 százalék), a harmadik pedig a fáradtságérzés (64,18 százalék) volt. Az összes többi tünetet a válaszadók kevesebb mint fele tapasztalta.

 

A kérdőívet visszaküldő nők 28,61 százaléka jelezte, hogy a menstruáció előtti tünetek minden egyes ciklusban befolyásolják a mindennapi tevékenységét. Ennél valamivel nagyobb, 34,84 százalékos arányt képviseltek azok, akiknek életvitelét ezek a tünetek csak időnként zavarják meg.

 

A földrajzi megoszlást tekintve jelentős különbség mutatkozott a tünetek előfordulása között. A hangulati ingadozásról és szorongásos tünetekről beszámoló nők aránya Egyiptomban, Libanonban, Brazíliában, Iránban és Jordániában volt a legmagasabb (64 százalék); az érzelmi-hangulati tüneteket legritkábban Afrika országaiban (Kamerun, Kongó, Mali, Gabon és Togo) tapasztalták a válaszadók (28 százalék). Az eredményekből kitűnt továbbá, hogy a feledékenység, a csökkent nemi vágy, az alvászavarok, az emésztési zavarok, a súlygyarapodás, a fejfájás, a vizenyő, a hőhullámok vagy az izzadás megjelenésének gyakorisága az életkor előrehaladásával növekvő tendenciát mutat. A hasi görcsök előfordulása viszont kifejezetten gyakoribb volt a 18-27 éves korosztályban, mint a 28 évnél idősebb nők esetében.

 

A kutatók következtetései

A bemutatott vizsgálat céljaként a kutatók azt tűzték ki, hogy széles körű nemzetközi adatbázist gyűjtsenek össze a premenstruációs tünetek előfordulásáról. A beérkezett kérdőívek feldolgozását követően megállapították, hogy a menstruációt megelőző hangulati tünetek az összes korcsoportban hasonló arányban jelentek meg. Ugyanakkor növekvő gyakorisággal tapasztaltak testi tüneteket az idősebb korosztályt képviselő válaszadók, ami összefügghet a változókor előtti és alatti időszak (perimenopauza) során végbemenő hormonális változásokkal. A szerzők további vizsgálatok elvégzését szorgalmazzák annak megértése érdekében, hogy miért mutatkozott jelentős eltérés a felmérésben résztvevő egyes országok között a hangulati ingadozást és szorongást illetően. Továbbá felhívják a háziorvos, nőgyógyász és mentálhigiénés szakemberek figyelmét arra, hogy jelen tanulmány eredményei fontos támpontot jelenthetnek a mindennapi orvoslásban a páciensek ilyen jellegű tüneteinek megítélése során.

KULCSSZAVAK
nő  |   menstruáció  |   ciklus  |   premenstruációs szindróma  |   PMS  |   hangulati ingadozás  |   szorongás  |   fáradtság
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít