egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

 

A narancsbőr, latin nevén cellulit, ártalmatlan bőrelváltozás, amely a narancs héjához hasonló felülettel jelentkezik a bőrfelszínen. A probléma ellen sokan sokféleképpen próbálnak tenni, a megoldások nagy része azonban nem hatékony vagy nem tartós.

 

A narancsbőr jellegzetes, egyenetlen, dudoros bőrfelszínt hoz létre, leggyakrabban a combokon, fenéken és hason jelenik meg. Előfordulása nőknél gyakoribb, de férfiaknál is megfigyelhető.

 

A narancsbőr nagyon gyakori jelenség, a kamaszkor utáni életszakaszokban a nők 80-90%-ánál kialakul. Megjelenését és a tünetek erősségét – az örökletes tényezők mellett – az életkor, a bőr alatti zsírszövet mennyisége és a bőr vastagsága is befolyásolja. Ahogy a korral a bőr veszít feszességéből, a narancsbőr is láthatóbbá válik, és a túlsúly is rontja az állapotát, de megjelenhet a normál testsúlyú embereknél is.

 

Enyhe állapotban a narancshéjhoz hasonló bőrfelszín csak a bőr összenyomásakor látható. Ahogy az állapot romlik, a bőrfelszín már normál állapotban sem sima.

 

A cellulit nem keverendő össze a cellulitisszel, amely a bőrt és az alatta lévő szöveteket érintő bakteriális fertőzés okozta gyulladás, amely komoly következményekkel járhat, ha nem kezelik antibiotikummal.

 

Mikor forduljak orvoshoz?

A narancsbőr könnyen felismerhető, azonosításához nem szükséges orvosi szakértelem. A bőrelváltozás ártalmatlan, így orvosi kezelést sem igényel.

 

A narancsbőr kiváltó okai

Az állapot pontos kiváltó oka nem ismert, de több tényező is szerepet játszik megjelenésében és erősségében. A bőrt a zsírszöveten áthatoló rugalmas rostok kötik össze a mélyebb rétegben lévő izmokkal. Ezek a rostok a narancsbőrös szövetben összehúzódnak, a zsírsejtek kiemelkednek; ez és a bőr alatti rétegben felgyűlő nyirok rajzolja ki a kollagénrostok közötti teret, és alkotja az egyenetlen bőrfelszíni képet.

 

A hajlamosító tényezők között genetikai és hormonális okok is vannak. Az állapotot a túlsúly és az izomszövet tónusa is befolyásolja.

 

Többféle magyarázat is létezik arra, hogy a nők miért érintettebbek. Az állapot kialakulásához hozzájárulhat a magasabb ösztrogénszint is, illetve a kollagénrostok eltérése is okozhatja a különbséget. A kollagénrostok a férfiak esetében egymást keresztezve átszövik a zsírszövetet, míg a nőknél egymással párhuzamosan haladnak, és ez valószínűleg hajlamosabbá teszi a szövetet az egyenetlenség létrejöttére.

 

A narancsbőr lehetséges szövődményei

A narancsbőr ártalmatlan állapot, szövődményei, veszélyei nincsenek. Ha azonban az érintettet nagyon zavarja, az pszichés következményekkel járhat, különös tekintettel a testkép alakulására.

 

A narancsbőr kezelése

A narancsbőr eltüntetésére számtalan tipp és javaslat elérhető, de tudni kell, hogy ezek alapvetően nem hoznak komoly és főként tartós eredményt, bár javíthatják az állapotot.

 

A rendszeres testmozgás, különösen az érintett terület izmainak erősítésére szolgáló tornagyakorlatok, a testsúly normalizálása az izmok feszességének növelésével és a zsírszövet mennyiségének csökkentésével javíthat az állapoton, vagy akár el is tüntetheti a narancsbőrt. Utóbbi azonban időigényes, hosszú folyamat.

 

A magas kalóriatartalmú, sok szénhidrátot, zsírt és tartósítószereket, alkoholt, koffeint tartalmazó étrend rontja a narancsbőr állapotát, ezért kerülésük javíthat a helyzeten.

 

A koffeint vagy retinolt tartalmazó narancsbőr elleni krémek átmeneti javulást eredményezhetnek, illetve plasztikai sebészeti-, kozmetológiai- és kozmetikai beavatkozások (testtekercselés, speciális masszázsok, rádiófrekvenciás- és egyéb kezelések) is elérhetők. Ezek általában szintén ideiglenes eredményt hoznak.

 

Mit tehet otthon?

Tartsa testsúlyát normál tartományban, fogyasszon rostokban, fehérjében gazdag ételeket, és lehetőleg kerülje az alkoholfogyasztást. Figyeljen a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére. Mozogjon rendszeresen, és ha zavarja a narancsbőr, erősítse az érintett terület izmait otthon is könnyen elvégezhető tornagyakorlatokkal!

 

Az életmódbeli tanácsok betartásával csökkenthető a narancsbőr kialakulásának esélye vagy javítható az állapota, de az örökletes tényezők és a bőr öregedése miatt nem garantált, hogy teljesen megelőzhető a probléma.

 

Kapcsolódó tartalom: Bőrápolás

KULCSSZAVAK
cellulit  |   bőr  |   esztétika  |   hormonok  |   bőrprobléma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít