egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az osteoblastoma a jóindulatú csontdaganatok egyik típusa. Az osteoblastoma sejtjei növekedésük során átveszik az egészséges osteoblast (csontot felépítő) sejtek helyét, és egy osteoid nevű szövetet termelnek. Az osteoid gyengébb, mint a normál csontszövet, ezért törésekre hajlamosíthat.

 

Az osteoblastoma bármelyik csonton kialakulhat, de általában a végtagok csontjain, illetve a csigolyákon fordul elő. Leggyakrabban 5-45 éves életkor között (az esetek 80%-a 10-35 év között) alakul ki, a férfiak és nők aránya 3:1. Az USA-ban előforduló elsődleges csonttumorok mintegy 1%-át teszi ki.

 

Az osteoblastoma kiváltó oka nem ismert, megelőzésére jelenleg nincs mód.

 

Az osteoblastoma főbb tünetei

Az osteoblastoma tünetei a kialakulásának helyétől függhetnek:

 

 • a végtagok csontjait érintő osteoblastoma esetében a legjellemzőbb tünet a végtag helyi duzzanata és fájdalma, ami gyakrabban jelentkezik éjszaka, illetve kevésbé reagál fájdalomcsillapítóra;
 • a csigolyákat érintő osteoblastoma esetén hátfájdalom, izomgörcs, zsibbadás (idegösszenyomás esetén), gerincferdülés, gyengeség jellemző.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben éjszaka erősödő fájdalom jelentkezik, mely az alvásból is felébreszti, és a fájdalomcsillapító hatására sem szűnik a fájdalom, illetve a fent említett egyéb tüneteket tapasztalja önmagán vagy gyermekén, keresse fel háziorvosát vagy gyermeke házi gyermekorvosát!

 

Az osteoblastoma diagnosztizálása

Az osteoblastoma diagnosztizálása meglehetősen nehéz, mert a tünetek nagyon hasonlók a többi jóindulatú csontdaganatéhoz (pl. osteoid osteoma, óriássejtes csonttumor, fibrosus displasia).

 

A kezelőorvos felveszi a kórtörténetet és kikérdezi a beteget a tünetekről, valamint fizikális vizsgálatot végez, majd ezután dönt a további vizsgálatok szükségességéről:

 

 • vérvétel – az osteoblastoma vérből nem mutatható ki, de a vérvétel fontos információt ad a belső szervek állapotáról, esetleges működési zavaráról;
 • röntgenvizsgálat – kimutatja a csontok szerkezeti eltéréseit;
 • CT-vizsgálat – kiemelten fontos a röntgennel nem kellően megítélhető területek (pl. csigolyák) vizsgálatában;
 • MR-vizsgálat – a magas kontrasztfelbontású képalkotó eljárással jól elkülöníthetők az egyes szövetek és határaik;
 • csontszcintigráfia – kevés radioaktív izotóp beadásával detektálni lehet az esetleges csonteltéréseket;
 • biopszia – a tumorszövetből mintát vesznek további specifikus laboratóriumi feldolgozás céljából; leggyakrabban a szövettan adja meg a végső diagnózist.

 

A vizsgálatok segítenek kideríteni a tumor pontos méretét, kiterjedését és stádiumát is.

 

Az osteoblastoma kezelése

Az osteoblastoma kezelése leggyakrabban sebészi úton történik, speciális esetekben azonban szükség lehet egyéb kiegészítő (kemoterápia, sugárterápia) eljárásokra is.

 

A sebészi kezelés leggyakoribb típusai:

 

 • curettage és csontgraft – az adott csontból eltávolítják az osteoblastomát, majd a helyét csontgrafttal töltik fel, mely származhat a beteg egy másik csontjából (autograft) vagy egy másik személy csontjából (allograft) is;
 • en bloc rezekció – amennyiben indokolt, a teljes csontot eltávolíthatják;
 • intraoperatív adjuváns terápia – műtét közben idegen anyagot (pl. fenol, folyékony nitrogén) fecskendeznek az érintett területre, így a mikroszkopikus tumorsejtek elhalnak;
 • a csigolyát érintő osteoblastoma esetén szükség lehet a környező csigolyák egymáshoz rögzítésére a gerinc stabilitása érdekében.

 

Az osteoblastoma lehetséges szövődményei

Az osteoblastomának és kezelésének számos szövődménye lehet:

 

 • patológiás törés – az érintett csont törése (a megváltozott csontszerkezet miatt) egy törést nem indokló trauma következtében;
 • a kemo- vagy sugárterápia miatt számos korai és késői szövődmény is kialakulhat, ezért a terápia után fontos a beteg utánkövetése.
KULCSSZAVAK
benignus  |   végtagi duzzanat  |   patológiás törés  |   csont
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít