egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A vérköpés (hemoptízis) a légutakból származó vér felköhögését jelenti. A mennyisége változó lehet: előfordulhat csupán a köpet kisebb véres elszíneződése, de akár nagyobb mennyiségű habos-véres köpet is.

 

A vérköpés hátterében leggyakrabban hörgőgyulladás (bronchitis) vagy hörgőtágulat (bronchiektázia) áll, de számtalan egyéb oka is lehet. A vérköpést időnként nehéz elkülöníteni azoktól az esetektől, amikor a száj, a nyelv vagy a garat sérülése, esetleg ínyvérzés miatt keveredik vér a nyálhoz. 

 

Lehetséges kiváltó okok az alábbiak:

 

 

Az esetek egy részében nem találják meg a vérköpés okát. Ilyenkor a tünetek általában maguktól megszűnnek, és nem térnek vissza.

 

A vérköpéshez hasonlíthat a vérhányás is, amely nyelőcsővérzés vagy gyomorvérzés jele lehet, és sürgős ellátást igényel.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a köpetében vért lát, minden esetben keresse fel háziorvosát, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat!

 

Nagyobb mennyiségű vérköpés, mellkasi fájdalom és légszomj esetén azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A vérköpés diagnózisa

Az orvosnak fontos kiderítenie a vérzés mennyiségét és a vérköpés gyakoriságát, illetve hogy a tünetek milyen régóta állnak fenn, és milyen egyéb tünetekkel társulnak. Az orvos továbbá rá fog kérdezni a beteg dohányzási szokásaira és a szedett gyógyszerekre is.

 

Mivel a vérköpés hátterében komolyabb beetgségek is állhatnak, a vérköpés jellegétől függően ki kell vizsgálni, honnan vérzik a beteg, ezért mihamarabb szükség lehet valamilyen képalkotó vizsgálatra (mellkasröntgen, mellkas-CT). Fontos információt nyújt emellett a laborvizsgálat is.

 

Amennyiben szükséges, pulmonológus hörgőtükrözéssel keresi meg a vérzés forrását.

 

A vérköpés kezelése

A vérköpés kezelése elsősorban a kiváltó ok ellátásától függ. Az alapbetegség kezelése mellett fontos a vérzés csillapítása is. Eszközös vérzéscsillapítás kivitelezhető hörgőtükrözéssel.

 

Kisebb vérzés gyógyszerrel is csillapítható, azonban nagyobb vérzés esetén további beavatkozások szükségesek. Ilyenkor valamilyen vérkészítményt (transzfúzió), infúziót és oxigént is adnak a betegnek.

KULCSSZAVAK
vérköpés  |   hemoptízis  |   véres köpet  |   véres nyál  |   felköhögött vér  |   hörgők
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít