egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az alternatív dohánytermékek a dohányfogyasztás és a nikotinbevitel alternatív eszközei. Fontos kiemelni, hogy az alternatív dohánytermékek is károsak az egészségre, és használatuk a hagyományos cigarettához hasonlóan függőséget okozhat.

 

Az alternatív termékek közül az új típusú nikotintartalmú és dohánytermékek, így az elektronikus cigaretták (e-cigaretta), a nikotinos tasakok, illetve a hevített dohánytermékek az elmúlt években kerültek a fogyasztók látókörébe.

 

Ekkor több olyan új típusú nikotintartalmú és dohánytermék került forgalomba, amelyeket a gyártó cégek úgy tüntetnek fel, mint amelyek rendszeres használata csökkenti a dohányzás ártalmait. Bár ezek a termékek a cigarettafüstben mérthez képest kisebb mennyiségben tartalmaznak egyes káros vegyületeket, egyelőre nem bizonyított, hogy az e-cigaretta vagy a hevített dohánytermékek használata hosszabb távon csökkentheti az egészségkárosodás kockázatát a hagyományos cigarettához képest. Ilyen jellegű következtetések levonásához hosszú távú vizsgálatokra, utánkövetésre van szükség.

 

Jelenlegi tudásunk szerint a dohányzás okozta ártalmak csökkentésének egyedüli  biztos módja a dohányzás mellőzése vagy a leszokás.

 

Az e-cigaretta veszélyei

Az e-cigaretta elemmel vagy tölthető akkumulátorral működik. A készülékben lévő folyékony állagú nikotint fűtőszál melegíti fel, és aeroszollá porlasztja. Az e-cigaretta folyadékában lévő és a melegítés során képződő további vegyületek közül számos egészségkárosító hatású: hozzájárulnak a tüdőszövet és az egész szervezet gyulladásos folyamataihoz, ezáltal növelhetik a szív- és érrendszert, a tüdőt, a csontvelőt, a lépet és a központi idegrendszert érintő betegségek előfordulását. A használók légzését vizsgálva látható, hogy a kilélegzett levegő formaldehidtartalma (rákkeltő hatású vegyület) magas.

 

Használata duplájára növeli a szívroham kockázatát, növeli a légutak gyulladásos megbetegedéseinek kockázatát és a kötőszövetes (fibrotikus) átalakulást, valamint gyengíti az immunrendszer kórokozókkal szembeni védekezőképességét.

 

Az e-cigarettázó fiatalok, serdülők fokozott veszélynek vannak kitéve, mivel a felmérések szerint nem a hagyományos cigarettáról térnek át az e-cigarettára, hanem elsőként e-cigarettát használnak (vonzó számukra a különböző ízesítés és forma is), és gyorsan erős nikotinfüggőség alakulhat ki náluk.

 

Az e-cigaretta folyadékában és a képződő párában található vegyületek:

 

  • propilén-glikol,
  • glicerin,
  • nikotin,
  • aldehidek, ketonok (formaldehid, acetaldehid, aceton),
  • illékony szerves vegyületek,
  • aromásító anyagok,
  • nitrózaminok,
  • fémek,
  • policiklusos aromás szénhidrogének.

 

Előfordult, hogy az e-cigaretta használat közben felrobbant vagy kigyulladt, arcsérülést, a fogak és az arccsont törését okozva. Ismertek továbbá a nadrágban vagy mellzsebben tárolt e-cigaretta felrobbanása miatti égési sérülések, amelyek egyes esetekben műtétet és bőrátültetést is igényeltek.

 

Nikotintartalma révén az e-cigaretta káros az egészségre, a termékenységre, veszélyt jelent a fejlődő magzatra és a passzív dohányosokra is. A nikotin növeli az érelmeszesedés, valamint a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát, károsítja az idegrendszer és az immunrendszer működését, továbbá a magzati és kora gyermekkorban elszenvedett nikotin növeli az obstruktív tüdőbetegségek (lásd: COPD) kialakulásának kockázatát gyermek- és felnőttkorban.

 

A lenyelt vagy a bőrön keresztül felszívódó nikotin mérgezést okozhat, ez akár életet veszélyeztető is lehet. A közelmúltban megnövekedett a nikotin okozta véletlen mérgezések száma, amelyek több mint fele 5 évesnél fiatalabb gyermeknél fordult elő.

 

Az e-cigaretta és a nikotinfüggőség

Az e-cigaretta nem leszokást támogató eszköz.

 

Sok felnőtt a leszokás reményében használja a termékeket, azonban nem bizonyított, hogy az e-cigaretta képes lenne a dohányzás okozta nikotin- és a viselkedési függőség kezelésére.

 

Az e-cigaretta leszokást támogató hatékonysága nem éri el a gyógyszertárban kapható és szakemberi javallat mellett alkalmazott nikotinpótló készítményekét. Az e-cigaretta használatával a bevitt nikotinmennyiség kevésbé kontrollálható. Bár a folyadék nikotintartalmától függően a naponta elszívott cigarettaszám csökkenhet, nagy azon személyek aránya, akik áttérnek a hosszú távú használatára, vagy kialakul a kettős használat gyakorlata. Mindkettő fenntartja a nikotinfüggőséget.

 

A rendszeres e-cigaretta-használat növeli a hagyományos cigarettára való rászokás valószínűségét is. Kialakulhat kettős használat is, amikor valaki e-cigaretta mellett hagyományos cigarettát is szív. Ez a gyakorlat hátráltatja a leszokást, és fokozott egészségkárosító hatással jár.

 

A WHO állásfoglalása szerint sincsenek meggyőző adatok a tekintetben, hogy az e-cigaretta segítene a dohányosoknak a leszokásban. Számos más hatékony és biztonságos lehetőség kínálkozik a nikotinfüggőség kezelésére, amelyeknek nincsenek káros egészségügyi következményeik, mellékhatásaik.

 

Az e-cigarettázás törvényi szabályozása

2016. május 20-án lépett hatályba az e-cigaretta használatát korlátozó rendelet, amely kimondja, hogy nem lehet e-cigarettázni pl. munkahelyen, közforgalmú intézményben, közösségi közlekedési eszközön, közterületeken, játszótéren és azok 5 méteres körzetében. A szabályt megszegők magas összegű pénzbírságra számíthatnak.

 

Magyarországon kívül más országok is szabályozták az e-cigaretta használatát: pl. Ausztriában is tilos zárt légterű közterületen használni, Norvégiában, Törökországban pedig betiltották az e-cigaretta forgalmazását is.

 

A hevített dohánytermékek veszélyei

A hevített dohánytermékek működési elve a dohánylevelek égésénél alacsonyabb hőfokra való hevítésén alapul. A melegítést elektromos eszköz végzi. A felhasználók a dohánylevelek melegítése során nyert nikotintartalmú aeroszolt lélegzik be.

 

A hevített dohánytermékek dohányipar általi népszerűsítésének legfontosabb eszköze az ártalomcsökkentés hangsúlyozása, egyelőre azonban nem bizonyított, hogy használata hosszabb távon csökkentheti az egészségkárosodás kockázatát a hagyományos cigarettához képest. Egyes úgynevezett káros és esetlegesen káros vegyületek ugyan kisebb mennyiségben vannak jelen, mint a hagyományos cigaretta égésekor keletkező füstben, ugyanakkor mások – amelyek között számos mérgező és rákkeltő is van – nagyobb mennyiségben találhatók meg az aeroszolban. Több olyan vegyület is előfordul továbbá a képződő aeroszolban, amely a hagyományos cigaretta füstjében nem. Ezek – az e-cigarettához hasonlóan – az ízesítő adalékanyagokból és az oldószerből származnak, és hevítés hatására mérgező vegyületekké alakulhatnak (pl. formaldehid, acetaldehid, akrolein).

 

Az eddigi laboratóriumi és klinikai vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy a hagyományos cigarettához hasonlóan károsítják a tüdőt, az immunrendszert és az érrendszert. Összefüggést mutattak ki továbbá a hevített dohánytermékek használata és az allergiás megbetegedések (asztma, szénanátha, atópiás ekcéma) előfordulási gyakorisága között.

 

A nikotinos tasak veszélyei

A nikotinos tasakok (nikotinpárnák) az ajak és az íny közé helyezve, a száj nyálkahártyáján keresztül juttatják a nikotint a szervezetbe. A nikotinos rágógumikkal, szopogatótablettákkal és lapkákkal ellentétben a nikotin tasakok számos közkedvelt ízben kaphatók. Az ízesítés és a magas nikotintartalom miatt rendszeres használattal fenntartható, illetve kialakulhat a nikotinfüggőség. (A nikotin egészségkárosító hatásait lásd Az e-cigaretta veszélyei részben.)

 

Alternatív dohánytermékek

A dohányfogyasztásnak számos, ma már klasszikusnak számító alternatív formája van a hagyományos cigarettán túl. Ezek különböző szervrendszerekre jelentenek egészségügyi kockázatot.

 

Snüssz: a tasakos őrölt dohányt az íny és a száj nyálkahártyája közé helyezik. Légzőszervi betegséget nem okoz, azonban a gége, szájüreg, valamint az emésztőrendszer betegségeihez vezethet.

 

Pipa: a legősibb dohányzási forma, az indiánoktól ered. A gondosan kevert dohánykeverék füstjét általában nem tüdőzik le, azt a szájban tartják, majd kifújják. A pipa felszerelhető füstszűrővel is. Szintén a nyelv, a szájüreg, az emésztőszervek betegségeit okozhatja.

 

Tubák: olyan dohánypor, amelyet orron keresztül szippantanak fel. Különféle növényekkel is illatosíthatják. Függőséghez, valamint felső légúti betegségekhez vezethet a nikotin- és dohánytartalma miatt.

 

Szivar: szárított dohányból készült hengerelt köteg. Füstjét nem tüdőzik le, csak a szájba szívják be. Füstje erősen ingerlő: 1 darab szivar kb. egy egész doboz hagyományos cigaretta dohánytartalmával ér fel. Egészségügyi hatásai hasonlók a hagyományos cigarettáéhoz.

 

Bagó: a dohánylevél rágása a tüdőt, valamint a légutakat nem károsítja, és nincs passzív dohányzás hatása sem. Sokkal nagyobb eséllyel alakulhat ki azonban szájüregi rák vagy egyéb emésztőrendszeri betegség.

 

Sodort cigaretta: népszerű termék Európában, a fogyasztó maga készíti el a külön kapható dohány és cigarettapapír felhasználásával. Az így elkészített cigaretta olcsóbb a kész cigarettánál, azonban egészségtelenebb, főleg a füstszűrő nélküli formája.

 

Vízipipa: a dohányfüstöt vízen át szívják be a tüdőbe. A vízipipadohányból és az izzó szénből származó vegyületek a cigarettázáshoz hasonlóan hozzájárulnak a tüdőrák, a légzőszervi betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, az alacsony születési súly és a fogágybetegségek kialakulásához, és valószínűsíthető az összefüggés a hólyag-, az orr-garat üregi, a nyelőcsődaganatokkal és a terméketlenséggel. A vízipipázás hatására a légzésfunkció a cigarettázókéhoz hasonló vagy azt meghaladó mértékű eltérést mutat.

 

Kapcsolódó tartalom: Egy pillanat alatt terjedt el az Elf Bar

 

Érdemi kockázatcsökkentés a rá sem szokással, a passzív dohányzás kerülésével, valamint a leszokással érhető el. A leszokás már rövid távon is jelentős egészségnyereséggel jár.


Leszokás támogatás: www.leszokastamogatas.hu, ZÖLD SZÁM: 06-80-44-20-44


KULCSSZAVAK
cigaretta  |   e-cigaretta  |   alternatív dohánytermékek  |   dohányzás imitálása  |   propilén-glikol  |   nikotin  |   nikotinmérgezés  |   formaldehid  |   pipa  |   vízipipa  |   szivar  |   snüssz  |   tubák  |   bagó
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít