egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A játszóterek látogatása a kisgyermekes családok mindennapjainak szerves részét képezi, ahol a számos játszótéri eszköz mellett a homokozók is lehetőséget nyújtanak a gyermeki kreativitás kiélésére, fejlesztésére. A homokozók általába megtalálhatóak a bölcsődék, óvodák, oktatási intézmények udvarain is.

 

A fertőzések és a sérülések elkerülése érdekében a közterületi homokozók higiéniáját karbantartással kell fenntartani; ezt jogszabályi előírások és közegészségügyi ajánlások szabályozzák. 

 

Közegészségügyi ajánlások

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlásai alapján a magyarországi játszótereknek az Európai Unió szabványosított előírásainak kell megfelelniük. Ezek közül közegészségügyileg kiemelten fontos, hogy a játszóterek körülkerítése és zárása biztosított legyen, valamint a kutyákat és egyéb háziállatokat tilos bevinni a játszótér területére. Az elkerítés mellett javasolt a homokozók éjszakai takarása a melegvérűek, többek között a macskák, illetve a madarak bélsarából származó fekális (széklet) szennyezések megakadályozására.

 

A kisgyermekek által használt homokozók karbantartása és védelme közegészségügyi szempontból lényeges követelmény. A gyermekhomokozók rendszeres karbantartásával megóvhatók a gyermekek a bennük lévő idegen tárgyak okozta fizikai sérülésektől, valamint a szennyezett homok által közvetített, kórokozók által okozott fertőzésektől (például a bélféregpeték gyermekek szervezetébe kerülésétől). A karbantartás a gyermekek viselkedési szokásai – a náluk gyakran előforduló „földevés” – miatt is kiemelt fontosságú.

 

A homok, illetve a játszótéri eszközök (mászókák, csúszdák), kinti játékok (kismotorok, homokozó vödrök, kislapátok stb.) mindennap szennyeződhetnek orrváladékkal, nyállal és egyéb emberi és állati testnedvekkel, melyek baktériumokat, vírusokat, bélféregpetéket és egyéb kórokozókat tartalmazhatnak.

 

A homokozók fertőtlenítésének és karbantartásának több módja lehetséges. Szükséges a homokozó használat előtti karbantartása, amelynek része bizonyos esetekben a játszóhomok fertőtlenítése; továbbá a napi szintű karbantartás, amely a homokozó higiénés állapotának a fenntartását, illetve javítását segíti.

 

Ajánlások a közterületi homokozók fertőtlenítésére és karbantartására

Higiénés szempontból szükséges évente legalább egyszer –, lehetőleg kora tavasszal, a homokozók használatának megkezdése előtt – a közterületi homokozók teljes mértékű homokcseréjét elvégezni az EU-előírásoknak megfelelő, azaz CE jelzéssel ellátott, 0,1-1 mm szemcseméretű mosott folyami homokkal.

 

A homokozók fertőtlenítésére az egyik lehetséges mód a 2%-os hypo oldat használata, ami viszont nem pusztítja el megfelelő mértékben a kórokozókat és a parazitákat, valamint a gyermekek homokkal való érintkezése, valamint földevése miatt a vegyszermaradvány veszélyes lehet a gyerekekre, továbbá rontja a homok textúráját, szellőzését.

 

A másik lehetőség a lángszórózás, amely viszont csak a felső 10-12 cm-es rétegre fejti ki csírátlanító hatását. A homokozó nem megfelelő előkészítése esetén a bent maradt műanyag játékok károsodása, homokkal történő összeolvadása is lehetséges, így az egészségre esetlegesen káros végtermékek, pl. karcinogén égéstermékek keletkezhetnek.

 

Fontos! Sem a homokcsere, sem az egyszeri fertőtlenítés nem váltja ki a homokozók napi karbantartását!

 

Ajánlások a közterületi homokozók napi karbantartására

A gyermekhomokozók teljes felületét a játszótér napi bezárásakor le kell takarni olyan fedővel vagy ponyvával, amely alkalmas a rágcsálók, macskák és madarak távoltartására.

 

Meg kell akadályozni, hogy a gyermekhomokozók fizikailag elszennyeződjenek idegen tárgyaktól, illetve hulladékoktól (pl. kövek, faágak, eldobott italos palackok, csikkek stb.), amelyek fizikai sérülést és/vagy fertőzést okozhatnak az ott játszó gyermekeknek. A homokozót rendszeresen átforgatva, gereblyézve a mechanikai szennyeződések eltávolíthatók és a homok szellőztethető, ami segíti a penészesedés elkerülését is.

 

Célszerű a homokozót naponta benapoztatni. A nap UV-sugárzása, szárító hatása és a besugárzott felszín magas hőmérséklete a felszínen lévő kórokozókat viszonylag rövid idő alatt képes elpusztítani (a baktériumokat 20-30 perc elteltével, vírusokat ennél kevesebb idő alatt), de a felszín alattiakat nem, ezért szükséges a gyakori átforgatás.

 

A gyermekek nap elleni védelmére emiatt célszerű könnyen mobilizálható árnyékolókat, napvitorlákat használni, amelyek könnyen eltávolíthatók, illetve a gyermekek jelenlétekor visszahelyezhetők.

 

A játszótéri játékok, homokozójátékok rendszeres fertőtlenítő tisztítása szintén ajánlott. A járványveszély elkerülésére még enyhe légúti vagy bélrendszeri fertőzésre utaló tünetekkel sem szabad a gyermekeket a játszóterére, illetve annak homokozójába engedni.

 

Fontos! Fertőzésgyanú esetén a játszótér ideiglenes lezárására is szükség lehet!

 

Kapcsolódó tartalom: Tudnivalók hőség idején

 


 

Jogszabályi háttér

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 44. §-a (2) bekezdése szerint: „(2) A köz- és magánterületeket a közegészségügyi követelményeknek megfelelő állapotban kell tartani. Erről a tulajdonos, illetőleg a használó gondoskodik.”

 

A játszótéri eszközök biztonságosságáról szóló 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet szabályozza a játszótéri eszközök forgalomba hozatalát, használatba vételét, a meglevő játszótéri eszközök ellenőrzését, üzemeltetését és karbantartását.

 

Az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvény 4. §-a (1) bekezdése f) n) és r) pontja szerint:

 

„4. § (1) Az egészségügyi államigazgatási szerv környezet- és településegészségügyi feladata

f) a talajjal, a közszolgáltatás körébe tartozó hulladékokkal, szennyvizekkel és szennyvíziszapokkal, valamint a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos közegészségügyi követelmények, normák érvényesülésének ellenőrzése,

n) az építmények tervezése, létesítése és üzemeltetése közegészségügyi és egészségvédelmi követelményeinek érvényesülésének ellenőrzése,

r) a környezeti eredetű kórokozók által okozott fertőzési kockázat csökkentésére, illetve megelőzésére irányuló előírások érvényesülésének ellenőrzése.”

 

A fővárosi és megyei kormányhivatal, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivatal népegészségügyi feladatai ellátásáról, továbbá az egészségügyi államigazgatási szerv kijelöléséről szóló 385/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 7. § (1) bekezdése alapján:

 

„7. § (1) A Kormány egészségügyi államigazgatási szervként – ha kormányrendelet ettől eltérően nem rendelkezik – a járási hivatalt jelöli ki.”

KULCSSZAVAK
egészségmegőrzés  |   prevenció  |   játszótér  |   gyermekkor  |   homokozó  |   szennyeződés  |   összetétel  |   fertőzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít