egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Korszakov-szindróma – más néven amnesztikus tünetcsoport – többnyire alkoholbetegeknél megjelenő memóriazavar, amely olykor az alkoholbetegségtől függetlenül is kialakulhat.

 

Alkoholbetegnek tekintendők azok az egészségügyi ellátásra szoruló, rendszeres italfogyasztók, akik italfogyasztásuk következtében személyiségi, magatartási, társadalmi, életviteli formában súlyosan sérültek, az alkohollal pszichés függőségbe kerültek és/vagy testi vonatkozásban károsodottak. Amnesztikus tünetcsoport áll fenn, ha a megőrző emlékezés (rövid és hosszú távú memória) kifejezetten károsodik, miközben az azonnal felidézés megtartott lehet, és általában tájékozatlanság is kíséri. Az alkoholos Korszakov-szindróma súlyos, az esetek döntő többségében visszafordíthatatlan állapot.

 

A Korszakov-szindróma főbb tünetei

A Korszakov-szindróma lassan, fokozatosan alakul ki. A megjegyző emlékezés súlyos károsodása, az előidéző esemény előtt megtörtént dolgok elfelejtése (retrográd amnézia), az előidéző esemény után történtek megjegyzésének képtelensége (anterográd amnézia), a tér- és időbeli tájékozódási képesség hiánya (dezorientáció), kóros meseszövés (konfabuláció) jellemzi.

 

A tünetcsoport része továbbá az új ismeretek elsajátítási képességének jelentős csökkenése. A memóriazavar mellett a többi kognitív funkció (gondolkodás, intellektus) hosszú ideig ép maradhat. A beteg rendszerint éber, beszédzavara nincs, együttműködik, konvencionálisan viselkedik, egyszerű feladatokat végrehajt. Ugyanakkor korábbi életmódját egyre nehezebben vagy egyáltalán nem képes folytatni, munkáját csak nehézségek árán vagy egyáltalán nem látja el, és tanulási nehézségei jelentkezhetnek. A tünetegyüttest a betegségbelátás hiánya kíséri.

 

A Korszakov-szindróma az esetek 80%-ában társul a Wernicke-féle encephalopathiával. Ha a Korszakov-szindróma a Wernicke-féle encephalopathia tüneteivel társul, Wernicke-Korszakov-szindrómáról beszélünk.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Emlékezetkiesésre utaló jelek esetén mielőbb forduljon háziorvosához az alapbetegség felismerése és kezelése érdekében.

 

A Korszakov-szindróma kiváltó okai

A Korszakov-szindróma a másodlagos demenciák körébe tartozik. A szervi eredetű amnesztikus szindróma tünetei általában hosszú ideje súlyos fokban alkoholizáló személyeknél észlelhetők. Ez esetben az idült alkoholbetegséghez társuló felszívódási zavar és az annak következtében kialakuló tiamin- (B1-vitamin-) hiány okozza az agy határkérgi (limbikus) rendszerének károsodását.  

 

A tiamin a szénhidrátok, zsírok és alkohol lebontásához és energiává alakításához, valamint a szív, az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez szükséges. Hiánya elsősorban alultáplált, alkoholizmussal küzdő, felszívódási zavarban vagy egyéb emésztési rendellenességben (például lisztérzékenységben) szenvedő betegeknél és az idősek körében alakul ki. Néha más krónikus betegségekhez társultan, daganatos megbetegedés, illetve annak kezelése, túlzásba vitt fogyókúra vagy elhúzódó hasmenés kapcsán fordul elő.

 

Súlyos fejsérülés, szívmegállás vagy heveny agyvelőgyulladás (encephalitits) szintén vezethet Korszakov-szindróma kialakulásához.

 

A Korszakov-szindróma diagnosztizálása

A Korszakov-szindróma kórismézésének első lépése a kórelőzmény felvétele, amelynek során a pszichiáter vagy neurológus szakorvos tájékozódik a beteg családjában előforduló neuropszichiátriai betegségekről is. Ezt követi a belgyógyászati, ideggyógyászati és pszichiátriai vizsgálat, különböző neuropszichiátriai (memória-) tesztek elvégzése. A laboratóriumi vizsgálatok (szérum B1-vitamin-szint, májenzimek mérése), valamint a képalkotó eljárások (CT- és MR-vizsgálat) is segíthetik a kórismét.

 

A Korszakov-szindróma kezelése

A Korszakov-szindróma kezelésének sarokköve a B1-vitamin azonnali pótlása, valamint – alultápláltság megléte esetén – a megfelelő tápanyagbevitel. Az alkoholelvonó kezelés enyhítheti a tüneteket vagy lassíthatja a betegség súlyosbodását. Teljes absztinencia és nem súlyos károsodások esetén javulás várható.

 

A nem alkoholos eredetű, egyéb okból – például fejsérülés vagy egyéb betegség következtében – kialakuló Korszakov-szindróma esetén fokozatos, részleges gyógyulás várható a kezeléstől.

 

Mit tehet Korszakov-szindróma esetén?

Amennyiben valamely családtagja Korszakov-szindrómában szenved, hívja fel figyelmét a rendszeres étkezésre és folyadékpótlásra, és ezt gyakran ellenőrizze. A leromlott általános állapot, a gyakori táplálkozási és felszívódási zavar miatt könnyű, pépes, májkímélő, vitamindús étrend, és a túl savas, fűszeres ételek kerülése javasolt. Készüljön fel rá, hogy hozzátartozója állapota hosszabb (több hónapos) gyógykezelést, gondozást, esetlegesen tartós elhelyezést is igényelhet.

 

A Korszakov-szindróma megelőzése

A Korszakov-szindróma megelőzése az alkoholfogyasztás mellőzése és egészséges étrend révén lehetséges. A már kialakult alkoholbetegség esetében minél hamarabb javasolt megkezdeni a beteg kezelését az ideggyógyászati és egyéb szövődmények kialakulásának megakadályozása érdekében.

KULCSSZAVAK
amnesztikus tünetcsoport  |   memóriazavar  |   amnézia  |   emlékezés  |   demencia  |   konfabuláció  |   alkoholbeteg  |   B1-vitamin  |   tiamin  |   retrográd amnézia  |   anterográd amnézia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít