egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hormonmentes fogamzásgátlók egyik fő csoportját a férfi- és női ivarsejtek találkozását mechanikus vagy kémiai módszerrel megakadályozó ún. barrier eszközök képezik. A barrier típusú fogamzásgátló eszközök fizikai vagy kémiai gátat képezve akadályozzák meg a spermiumok női méhbe való jutását, erre utal a francia eredetű ’barrière’ szó, amely akadályt, gátat jelent.

 

Ezek az eszközök a családtervezés részét képezhetik abban az időszakban, amikor a gyermekvállalás még nem esedékes. A fogamzásgátlás így elősegíti, hogy a majdan megszületendő gyermek a család szempontjából optimális időpontban érkezzen.

 

Mechanikus fogamzásgátlás

A mechanikus barrierek csoportjába a gumióvszer, a hüvelyi pesszárium és a méhszájsapka tartozik.

 

Gumióvszer

A mechanikai barrierek közül a latexből vagy műanyagból készült férfi óvszer (kondom) használata a legelterjedtebb. Helyes alkalmazás esetén a hatékonysága kielégítő, és fontos szerepe van a nemi úton terjedő fertőzések átvitelének csökkentésében is.

 

Kevésbé ismert, hogy az 1990-es évek óta léteznek hüvelybe helyezhető női óvszerek is, amelyek hatékonysága és praktikussága azonban alacsonyabb, mint a férfi óvszereké.

 

Hüvelyi pesszárium

A hüvelyi pesszárium a legelterjedtebb női barrier eszköz. A rugalmas peremű, vékony gumi félgömb felhelyezése a perem összenyomása után könnyen elvégezhető. A kellő hatékonyság elérése érdekében a közösülés után 6-8 óráig a hüvelyben kell hagyni az eszközt.

 

A pesszárium önmagában történő használata nem nyújt maximális védelmet, ezért egyéb módszerekkel, például kémiai (spermicid) védekezéssel tehető hatékonyabbá (ld. lentebb). A pesszárium viselése nem kellemetlen, felhelyezése nem bonyolult, nem zavarja a nemi érintkezést, és nem költséges.

 

Méhszájsapka

A méhszájsapka (cervixsapka) gumiból készült mechanikus eszköz, amely a spermiumok méhbe jutását akadályozza meg. A méhszájsapka hasonlít a pesszáriumra, de mérete kisebb és anyaga merevebb. Többféle méretben kapható, mivel pontosan illeszkedik a méhszájhoz; a megfelelő méret kiválasztását célszerű nőgyógyász szakorvosra bízni.

 

Az eszközt közösülés előtt kell felhelyezni, és a szexuális együttlétet követően legfeljebb 48 óráig maradhat bent. A nem kívánt terhesség hatékony megelőzése érdekében a méhszájsapkát spermiciddel együtt ajánlott alkalmazni (ld. lejjebb). Ahogy a hüvelyi pesszáriumot, úgy a méhszájsapkát sem szabad eltávolítani a nemi aktust követően legalább további 6 óráig. 

 

Kémiai módszerek

A krém, hab, zselé vagy kúp formájában is kapható, hüvelybe helyezhető, spermaölő (spermicid) hatású készítmények megbénítják vagy elpusztítják a hímivarsejteket, mielőtt a petesejthez érnének. Felhelyezésük a várható közösülés előtt körülbelül fél órával célszerű. A közösülést követően 6-8 órán keresztül kerülendő a hüvelyöblítés. A spermicidek önmagukban történő használata nem elég megbízható fogamzásgátló módszer, ezért javasolt egyéb módszerekkel – például pesszáriummal vagy óvszerrel – együtt használni.

 

Annak ellenére, hogy a spermicidek a hüvelybe juttatást követően akár több órán keresztül is kifejtik hatásukat, csak egy nemi aktusra nyújtanak védelmet, ezért ismételt nemi együttlétet megelőzően újabb adag spermicid anyagot kell a hüvelybe juttatni. Használatuk kellő odafigyelést igényel: amennyiben a behatási idő előtt történik meg a közösülés, vagy ismételt nemi aktus esetén nem történik meg az újabb adag spermicid hüvelybe juttatása, az általuk nyújtott védelem hatékonysága nagymértékben csökken.

 

A barrier módszerek előnyei és hátrányai

A fogamzásgátlás módjának megválasztásához az adott módszer/eszköz előnyeinek és hátrányainak mérlegelése szükséges.

 

A barrier fogamzásgátló eszközök előnyei az alábbiak:

 

  • a mechanikus és kémiai fogamzásgátló eszközök nem tartalmaznak hormont;
  • az óvszer bármikor alkalmazható, és bárki használhatja hormonszinttől, kortól és egészségi állapottól függetlenül, védelmet nyújt a nem kívánt terhesség mellett a nemi úton terjedő betegségek ellen is, illetve könnyen beszerezhető;
  • az óvszerrel ellentétben a pesszárium és a méhszájsapka használatának nem előfeltétele a pénisz merevsége, ezért már a közösülés előtt is felhelyezhető a hüvelybe, kortól függetlenül alkalmazható, és – leszámítva bizonyos állapotokat és betegségeket (ld. lejjebb) – bármikor használható;
  • a spermicid készítmények síkosító hatást is kifejtenek, már a közösülés előtti egy-két órában is bejuttathatók a hüvelybe, így az együttlét örömét nem zavarja meg a felhelyezés. Mechanikus barrierrel (pesszáriummal, méhszájsapkával, vagy óvszerrel) kombinálva hatékony védekezési módszert jelentenek.

 

A barrier fogamzásgátló eszközök hátrányai az alábbiak:

 

  • a gumióvszert merev péniszre kell felhelyezni, ami megzavarhatja a szexuális együttlétet. Használata során hibák fordulhatnak elő (zajló közösülés közben történő felhúzás, az óvszer szakadása vagy lecsúszása stb.), ami nagymértékben rontja a fogamzásgátlás hatékonyságát;
  • a pesszárium és a méhszájsapka használata nagy odafigyelést igényel, a női partner kevésbé érzékeli, ám a férfi partnert zavarhatja a nemi együttlét során. Beszerzése körülményesebb, mint az óvszeré;
  • a spermicidek körültekintő alkalmazást igényelnek, mivel helytelen használat esetén nagymértékben csökken a hatékonyságuk, egyes összetevőik helyi allergiás reakciót okozhatnak, valamint hatékonyságuk önmagában nem nyújt maximálisan kielégítő védelmet.

 

A barrier módszerek ellenjavallatai

A pesszárium és a méhszájsapka használata nem javasolt a szülést követő első hat hétben (a gyermekágy időszakában amúgy is érdemes mellőzni a szexuális együttlétet az anya mielőbbi regenerációja érdekében, lásd még: Pihenés baba mellett). Az eszköz használata ellenjavallt a méh süllyedése vagy hátrahajlott helyzete, jelentős mértékű hólyagsérv és végbélsérv esetén, mivel ezek az állapotok akadályozzák a tökéletes illeszkedést.

 

További ellenjavallatot képeznek a női nemi szervek és a húgyhólyag gyulladásos megbetegedései (ld. még hüvelygyulladás, húgyúti fertőzések).

 

A spermicidek alkalmazásának gátat szabhat az egyes összetevők iránti túlérzékenység (allergia).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Bár a barrier típusú fogamzásgátló eszközök használata viszonylag egyszerű, a méhszájsapka és a pesszárium esetében az első felhelyezés előtt érdemes nőgyógyász szakorvos útmutatását kérni.

 

Amennyiben a használat során elszakad, megsérül a gumióvszer, illetve elmozdul a hüvelyi pesszárium vagy a méhszájsapka, vagy alkalmazásuk nem az előírás szerint történik, és nem tervez gyermekvállalást, a lehető leghamarabb forduljon nőgyógyász szakorvoshoz vagy a háziorvosához, és kérje az esemény utáni tabletta felírását!

 

Kezelőorvosa akár telefonos konzultációt követően, személyes megjelenést nem igénylő módon is felírhatja a receptet.

 

Lásd még: Sürgősségi fogamzásgátlás

KULCSSZAVAK
barrier  |   gumióvszer  |   pesszárium  |   méhszájsapka  |   spermium  |   spermicid  |   terhesség  |   közösülés  |   hüvely
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít