egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Sürgősségi fogamzásgátlásnak nevezzük a védekezés nélküli, vagy nem megfelelő védekezés melletti közösülést követően a terhesség megelőzése céljából alkalmazott fogamzásgátló módszert. Erre a célra az ún. esemény utáni fogamzásgátló tabletta használható, mely a peteérés (ovuláció) megelőzése vagy késleltetése révén hat.

 

Fontos tudni, hogy a tabletta rendszeres fogamzásgátlásra nem alkalmas, és nem a terhesség megszakítása, hanem a megelőzése révén hatásos. Ez azt jelenti, hogy a sürgősségi fogamzásgátló módszer – megfelelő időben alkalmazva – jelentősen csökkenti a teherbeesés lehetőségét, de már létrejött terhesség esetébe nem eredményez terhességmegszakítást!

 

Bár az esemény utáni tabletták a közösülést követő 72 órán belül hatásosak, azonban minél rövidebb idő telik el a nemi érintkezés és a tabletta bevétele között, annál hatékonyabbak. Létezik 120 órás tabletta is, azonban a napok elteltével számolni kell az eredményesség csökkenésével.

 

A rendszeres fogamzásgátlás lehetőségeiről külön cikkekben olvasvhat bővebben.

 

Az esemény utáni tabletta hatása

Az esemény utáni tabletták hatása a peteérés gátlásán, illetve késleltetésén alapul (lásd még: Termékenység). Amennyiben a hímivarsejt már megtermékenyítette a petesejtet, a sürgősségi fogamzásgátló tabletta hatástalan. A sürgősségi fogamzásgátló tabletták a már létrejött terhesség esetében nem okoznak vetélést.

 

Egyszerre csak egyetlen dózist – kiszereléstől függően egy vagy két tablettát – kell bevenni, függetlenül attól, hogy előzőleg hány védekezés nélküli együttlét történt. Több védekezés nélküli szexuális együttlét esetében viszont a sürgősségi fogamzásgátló tabletta hatása csökkenhet, amennyiben a legkorábbi együttlét már több mint 4-5 nappal korábban megtörtént. 

 

Az esemény utáni tabletta bevételét követően a legtöbb nő ciklusa a szokott időben jelentkezik, néhány esetben azonban néhány nappal korábban vagy később léphet fel a vérzés (lásd még: Menstruáció).

 

Ha hányt vagy hasmenése volt a tabletta bevételét követő órákban, akkor a felszívódás hiányossága miatt a tabletta hatásossága csökkenhet. 

 

Az esemény utáni tabletta javallatai

Bizonyos helyzetekben nehéz meghatározni a teherbeesés kockázatát, ezért annak a nőnek, aki nem kíván teherbe esni, célszerű megfontolnia az esemény utáni tabletta használatát minden olyan szexuális aktus után, amikor nem állt rendelkezésre megbízható fogamzásgátló védelem. 

 

Ilyen helyzet, ha a nő a menstruációs ciklusában a javasolt időpontnál később kezdte a fogamzásgátló tabletta használatát, vagy nem az előírásnak megfelelően használta azt. Előfordulhat, hogy hasmenés, hányás vagy valamilyen egyéb gyógyszer (bizonyos antibiotikumok, pl. penicillin) szedése csökkenti a fogamzásgátló hatását.

 

Méhen belüli fogamzásgátló eszköz használata esetén akkor lehet szükség esemény utáni tabletta bevételére, ha az eszköz elmozdult a helyéről, vagy az eszköz által biztosított fogamzásgátló hatás már a szexuális aktus előtt megszűnt. Pesszárium használata esetén az eszköz elmozdulása, vagy a szexuális aktust megelőzően vagy közben történt elmozdítása, illetve eltávolítása teszi szükségessé a sürgősségi fogamzásgátlást.

 

Kapcsolódó tartalom: Mechanikus és kémiai fogamzásgátlás

 

Gumióvszer (kondom) használata esetén akkor válik szükségessé a sürgősségi fogamzásgátlás, ha az óvszer elszakadt, elcsúszott a helyéről vagy nem helyesen használták.

 

Nem kölcsönös beleegyezésen alapuló szexuális aktus – például erőszakos közösülés – esetén is szükséges a sürgősségi fogamzásgátlás, ha a nőt nem védte hatásos fogamzásgátló módszer a teherbeeséstől. 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Fontos! Az esemény utáni tabletta kizárólag orvosi vényre kapható! Amennyiben nem tervez gyermekvállalást vagy a fenti esetek bármelyikének előfordulása esetén a lehető leghamarabb forduljon nőgyógyász szakorvoshoz vagy a háziorvosához, és kérje az esemény utáni tabletta felírását!

 

Kezelőorvosa akár telefonos konzultációt követően, személyes megjelenést nem igénylő módon is felírhatja a receptet (lásd: Gyógyszer kiváltása felhőből). 

 

Sürgősségi fogamzásgátló tabletta használata után javasolt áttérnie vagy visszatérnie egy megbízható, folyamatos fogamzásgátló módszer használatára, amelyre vonatkozóan nőgyógyászától kaphat útmutatást.

 

Ha az esemény utáni tabletta használatát követően a menstruáció több mint hét napot késik, illetve szokatlanul kis mennyiségű vagy rövid ideig tartó, mielőbb keresse fel nőgyógyászát a terhesség lehetőségének kizárására.

 

Ha több nappal a tabletta használata után hasi fájdalmak kíséretében rendkívüli vérzést észlel, az a méhen kívüli terhesség jele lehet, ezért azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

Az esemény utáni tabletta lehetséges mellékhatásai

Mint minden gyógyszernek, így az esemény utáni tablettának is lehetnek mellékhatásai. Előfordulhat hányinger és hányás, a tabletta beszedését követő menstruáció fájdalmas lehet, kismedencei és emlőfájdalom is kísérheti. Felléphet fejfájás, szédülés, hangulatingadozás, fáradtság, izomfájdalom is.

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Cikluskövetés

Terhességmegszakítás

Családtervezés

KULCSSZAVAK
védekezés  |   teherbeesés  |   szex  |   nem kívánt terhesség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít