egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hideg időjárás fizikailag megviseli a szervezetet, akár életveszélyes állapotot is okozhat. A megfelelő óvintézkedésekkel azonban megelőzhetők a káros következmények, és élvezhetők a jótékony hatások.

 

Az extrém hideg környezet komoly károsodásokat okozhat az emberi szervezetben. A hideg hatását az egyén egészségi állapota és tevékenysége is befolyásolja, ahogy az is, hogyan védekezik az időjárási viszontagságok ellen. Az idősek és a kisgyermekek fokozott veszélynek vannak kitéve, így télen fokozottan figyeljünk rájuk!

 

A hideg pozitív hatásai

A hidegebb éghajlatú országok lakói hagyományosan nem zárkóznak be a téli időjárásban, hanem – megfelelően felöltözve és védekezve az alacsony hőmérséklet ellen – akár a szabadidejüket is kint töltik.

 

A hideg időben végzett testmozgásnak számtalan pozitív hatása van:

 

  • A friss, tiszta levegőn kisebb az esélye a fertőző betegségekkel való megfertőződésnek, mivel a kórokozókkal sokkal gyakrabban találkozik az ember a zárt terekben.
  • A hideg levegő serkenti az immunműködést.
  • A hidegben végzett mozgás javítja az állóképességet, mivel ilyenkor a szívnek nem kell olyan intenzíven dolgoznia, kevesebb az izzadás, és kisebb energiafelhasználással végezzük ugyanazt a tevékenységet, mint melegben.
  • A hideg időben végzett edzés hatására a szervezetben, főként a hasban és a combokban található fehér zsírszövet a hőháztartásban és a kalóriaégetésben hatékonyabb barna zsírszövetté alakulhat.
  • Ha a téli időjárásban kint tartózkodunk, akkor a napfény kedvező hatásait is kiaknázhatja a szervezet. Ez például szezonális depresszió esetén is pozitív hatású.

 

A hideg negatív hatásai

A hideg környezet negatív hatásai között vannak mindennapos, jól tolerálható és súlyos, akár életveszélyes állapotok is.

 

Mindennapos veszélyek

A bőr kiszáradása, viszketése

A hideg időjárás hatására a bőr szárazabbá válik, mivel az erek összehúzódása miatt romlik a keringés hatékonysága a bőrfelszínen. Ezen az állapoton ront az ebben az évszakban jellemzően alacsonyabb páratartalom és a fűtött helyiségek száraz levegője. A száraz bőrrel együtt járó viszketés, húzódó érzés, hámlás és kipirosodás súlyosabb esetben kirepedéshez, vérzéshez is vezet, de már enyhe esetben is komoly diszkomfortérzést okoz. Télen a száraz bőr kifejezetten gyakori jelenség, ami leggyakrabban a lábon, a kézen jelentkezik, de mindenhol előfordulhat, ahol szorosabb a ruházat.

 

A hideg idő a pikkelysömör, ekcéma, rosacea és atópiás dermatitisz  bőrtüneteit is súlyosbíthatja.

 

A bőr szárazságának csökkentése érdekében ne zuhanyozzon, ne fürödjön hosszan forró vízben. A víz hőmérséklete ne legyen sokkal magasabb 37 °C-nál. Ha kint tartózkodik, rétegesen öltözzön fel. Keresse a száraz bőrre ajánlott, alkohol-, parabén- és illatmentes, zsírosabb, olajosabb, lipidtartalmú kozmetikumokat. Fürdés vagy kézmosás után használjon krémet, testápolót. Különösen jó szolgálatot tehetnek a dexpanthenolt, allantoint, ureát tartalmazó készítmények. Kerülje az irritáló anyagok (pl. gyapjú) közvetlenül a testfelületen történő viselését, a nagyon szoros, dörzsölő ruhadarabokat. Otthonában használjon párásítót.

 

Fájdalom a szemben, hóvakság, száraz szem

A hideg a szemeket is károsíthatja. A fájdalom vagy a látás változása főként azoknál megfigyelhető, akik a hideg, szeles időben is megpróbálják nyitva tartani a szemüket, amit nem védenek megfelelően. Havas területeken a napsütést a hó is visszatükrözi, ilyenkor hóvakság is kialakulhat, ami a szaruhártya és az érhártya napégésszerű sérülésével is járhat. Tünete a fájdalom, a szemhéj kipirosodása, megdagadása, az erős könnyezés, az összeszűkült pupillák és a szárazszem-érzés.

 

Télen is viseljen napszemüveget, amely nemcsak az UV-sugárzástól, de az erős széltől is véd.

 

Gyakoribb probléma télen a száraz, piros szem, az égő, szúró érzés, melyet a hideg, szeles idő és a lakás alacsony páratartalma okoz. Megoldásként fogyasszon sok folyadékot, otthon párásítson, szükség esetén használjon műkönnyet, melyet gyógyszertárban vagy optikai szaküzletben szerezzen be.

 

A hideg idő rontja az olyan betegségek (pl. Sjögren-szindróma) tüneteit is, amelyek száraz szemmel járnak.

 

Hidegallergia

A hidegallergiában (hidegurticaria) szenvedők bőrében az alacsony hőmérséklet hatására hisztamin szabadul fel, és néhány perc alatt viszkető csalánkiütések jelenhetnek meg a hideghatás helyén. A hidegallergia tünetei és súlyossága változó lehet: egyeseknél enyhe, míg másoknál életveszélyes állapotot, anafilaxiás sokkot is eredményezhet.

 

A hidegallergia kezelést igényel, amelynek része lehet antihisztamin szedése a hidegnek való kitettség előtt. Mindig öltözzön fel rétegesen, kerülje a hideg vízben való fürdést, úszást.

 

Gyakoribb felső légúti megbetegedések

A közhittel ellentétben a felső légúti megbetegedéseket nem a hideg okozza. Ezek a betegségek sokkal inkább azért jelentkeznek nagyobb számban a téli hónapokban, mert olyankor az emberek többet tartózkodnak zárt helyeken, nagyobb csoportokban. Ez a nem megfelelő szellőztetéssel együtt elősegíti a kórokozók terjedését, a járványok kialakulását. Magyarországon a téli hónapokban jellemzően az influenza okozza a legnagyobb járványokat. Az elmúlt években a felső légúti megbetegedések egy részét az új koronavírus (COVID-19) okozza, amely a többi ilyen betegséghez hasonlóan cseppfertőzéssel terjed.

 

A felső légúti betegségek megelőzése érdekében kerülje a zsúfolt, szellőzetlen tereket és tömegrendezvényeket. Figyeljen a kézhigiéniára, viseljen maszkot, és félig gyógyultan vagy enyhe tünetekkel se menjen közösségbe. Mozogjon minél többet szabad levegőn, táplálkozzon vitaminokban gazdagon és változatosan. A megfelelő védelem érdekében vegye fel a koronavírus és az influenza elleni oltásokat.

 

Meglévő betegségek romló állapota

Egyes, már korábban meglévő betegségeken is ronthat a hideg. A szív- és érrendszeri betegségekben, asztmában szenvedőknek figyelmet kell fordítaniuk az állapotukra.

 

Asztmás betegekben a hideg levegő belélegzése akár hörgőgörcsöt, életveszélyes rohamot is okozhat. Télen a romló légszennyezettség is felerősítheti az asztma vagy a COPD tüneteit, így érdemes kint maszkot viselni.

 

Mivel az erek hidegben összehúzódnak, a szívre nagyobb munka hárul, így a szívbetegségek tünetei is romlanak. Nőhet a szívinfarktus, a hirtelen szívhalál kialakulásának esélye. A magas vérnyomásban szenvedő betegekben gyakrabban jelentkezhet fejfájás, rosszullét, mellkasi szorító fájdalom. Szívbetegség esetén inkább bízzuk másra a szabadban végzett megerőltetőbb munkákat.

 

A Raynaud-szindrómás betegek tünetei is súlyosbodhatnak hideg hatására.

 

A korai sötétedés, alacsony hőmérséklet, bezártság miatt olyan pszichiátriai betegségek tünetei is romolhatnak, mint például a depresszió.

 

Súlyos kockázatok

Kihűlés

Hidegben a test több hőt veszít, mint amennyit képes előállítani. Ha a normál esetben 36-37 °C körüli testhőmérséklet 35 fok alá csökken, kihűlésről beszélünk. 32 °C alatt életveszélyes állapot alakul ki. A kihűléshez nem feltétlenül kell extrém hideg környezet, huzamosabb ideig 10-14 fok alatt tartózkodva is bekövetkezhet, de természetesen fagypont alatt sokkal gyorsabban hűl ki az emberi test.

 

A veszélyes szint alá csökkent testhőmérséklet az agy működését is befolyásolja, így még veszélyesebbé teszi az állapotot, mivel az érintett nem tud megfelelően reagálni rá. Jellemző tünetek: reszketés, fáradtság, zavartság, kékes bőr, lelassult pulzus, tág pupillák, eszméletvesztés.

 

Az alkohol csökkenti a hidegérzetet, így nagyobb a kihűlés esélye nagymértékű alkoholfogyasztás esetén.

 

Fenyegető kihűlés esetén az érintettet meleg helyre kell vinni, és azonnali segítséget kell kérni. Ilyen esetekben hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

Fagyási sérülések

A kiálló testrészekben található erek a hideg hatására összehúzódnak, a vérkeringés hatékonysága romlik. Súlyos esetben a szövetek tápanyag- és oxigénellátása annyira leáll, hogy a szövetek károsodnak. Az érintett területek leggyakrabban az orr, fül, ujjak, szabadon lévő bőrfelületek.

 

A fagyásnak több fokozata van, súlyosabb esetben amputációhoz is vezethet a szövetek elhalása. Komoly hidegben akár pár perc alatt is bekövetkezhet a fagyás, melynek első tünetei a szúró, fájdalmas érzés, majd zsibbadás, érzéketlenség. A duzzadás, hólyagok megjelenése már komoly károsodásra utal. A kockázatot növeli az extrém hideg, a szél, a nedves vagy nem megfelelő ruházat.

 

Fagyásra utaló jelek esetén szüntesse meg a hideg hatását, és lassan, fokozatosan melegítse fel az adott testrészt. Ha a felmelegedés után is maradnak tünetek, forduljon orvoshoz!

 

Szívmegállás

A hirtelen arcot, mellkast érő hideginger olyan reflexet aktiválhat, ami a pulzus csökkenéséhez, akár szívmegálláshoz is vezethet.

 

KULCSSZAVAK
tél  |   hideg  |   alacsony hőmérséklet  |   szél  |   kihűlés  |   fagyás  |   influenza  |   immunrendszer  |   hóvakság  |   száraz bőr  |   hidegallergia  |   szívbetegségek  |   asztma  |   COPD
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít