egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A külföldi utazások a pihenés ígérete mellett egészségügyi kockázatot is hordoznak. Az eltérő higiéniai szokások, ismeretlen kórokozók jelenléte és az egészségügyi rendszer különbözősége, nehezebb elérhetősége egyaránt okozhatnak problémákat. A legtöbb kellemetlenség azonban megelőzéssel és tervezéssel elkerülhető.

 

A kockázatok milyenségét és mértékét leginkább az úti cél és az ott végzett tevékenységek határozzák meg. Utazás előtt tájékozódjon az adott országgal kapcsolatos egészségügyi tanácsokról, a tartózkodási hely közelében lévő egészségügyi ellátási lehetőségekről. Ha valamilyen egészségügyi problémája vagy állapotával kapcsolatos kétsége van, konzultáljon házi- vagy kezelőorvosával az utazás módjáról, úti céljáról és az ajánlott és nem ajánlott tevékenységekről.

 

Utazás során előforduló egészségügyi problémák

 

Napégés

A mediterrán országokban és az egzotikus úti céloknál, de a magas hegyekben is extrém UV-sugárzásra kell számítani. Használjon UV-A és UV-B sugárzás elleni is védő, magas faktorszámú fényvédőt, védekezzen sapkával vagy kalappal, és könnyű, zártabb ruházattal. Mindig igyon elegendő folyadékot, és a legforróbb időszakban maradjon árnyékban vagy légkondicionált helyen.

 

Lásd még: Napégés és fényvédelem

 

Ismeretlen állatok

Európában is vannak olyan rovarok, amelyek csípése veszélyes lehet, akár betegségeket is terjeszthetnek. Egzotikus úti célok esetében ez különösen igaz, de akár a kígyómarás lehetősége is felmerülhet. Tengeri fürdéskor a medúzák és a tengeri sünök jelentik a kockázatot, de a korallok és más tengeri állatok is okozhatnak sérüléseket.

 

Tájékozódjon előre az úticélra jellemző rovarok által terjesztett fertőző betegségekről. Használjon rovarriasztót, a tengerben fürdésnél is tegye meg a megfelelő óvintézkedéseket!

 

Kerülje az ismeretlen állatokkal való kontaktust hiszen egyes állatok által okozott sérülések,  pl. harapás ( denevér. kutya, majom) fertőzést okozhatnak.

 

Lásd még: Rovarcsípések

 

Utazók hasmenése

A hazaitól eltérő konyha és higiénés viszonyok gyakran vezetnek hasmenéses panaszokhoz. Ezek általában nem súlyosak, de ha a hasmenés néhány nap alatt nem múlik, vagy láz jelentkezik kérjen orvosi segítséget.

 

A megelőzés érdekében, tartsa be a megfelelő óvintézkedéseket, szedjen probiotikum-készítményeket, melyek segítik a gyomor és a belek normál flórájának fenntartását. Ne alkoholos italokat fogyasszon!

 

Érdemes betartani az alábbi szabályokat:

 

  • Kerülje a csap- és természetes vizek fogyasztását, fogmosáshoz is palackozott vizet használjon!
  • Kerülje a jeget, mivel az általában csapvízből készül!
  • Csak olyan ételt egyen meg, ami megfelelően hőkezelt és frissen tálalt!
  • Csak olyan friss zöldséget vagy gyümölcsöt egyen, amit megmosott vagy meghámozott!

 

Komolyabb fertőzések

A hasmenést okozó fertőzések mellett mind Európában, mind az egzotikus, trópusi országokban is előfordulhatnak komolyabb fertőző betegségek.  Gyakori a Hepatitis A és B fertőzés. Egzotikus úti célok esetében trópusi betegségekre is számítani lehet, illetve a nemi úton terjedő fertőzések kockázata is magasabb.

 

A megelőzés érdekében tartsa be a hasmenés elkerülésére javasolt higiéniai és élelmiszer-higiénés szabályokat. Kerülje a védekezés nélküli szexuális kapcsolatokat (lásd még: Biztonságos szex). Védekezzen a rovarcsípések ellen. használjon rovarriasztót, rovarhálót.

 

Trópusi országokban ne fürödjön édesvizekben.

 

Utazás előtt érdeklődjön a szükséges és ajánlott védőoltásokról, és kérje azokat!

 

Balesetek

Baleset mindenkit érhet, de egy külföldi nyaraláson sokan nagyobb kockázatot vállalnak, mint a hétköznapokban. Az olyan extrém sportok, mint a búvárkodás, a szörf, a hegy- és sziklamászás vagy a rafting mind veszélyt rejthet magában.

 

Mindig megfelelő tudással, felszereléssel és társakkal vegyen részt ilyen tevékenységekben és tartsa be az alapvető biztonsági szabályokat. A tengerparton történő strandolás előtt érdeklődjön a helyi lakóknál az időjárási viszonyokról és az adott partszakasz sajátosságairól.

 

Az utazás kockázatai

A távolabbi úti célok eléréséhez szükséges hosszabb utazások is hordoznak magukban veszélyeket. Autós utazásnál figyeljen a megfelelő időközönkénti pihenő betartására, igyon elegendő folyadékot és mérje fel jól képességeit és teherbírását.

 

Hosszabb autós és repülőúton gyakori mozgással, felállással és – autós utazás esetén – kiszállással előzheti meg a vérrögképződés és a mélyvénás trombózis kialakulásának esélyét.

 

Ha hajlamos az utazási betegségre (tengeribetegségre), a testhelyzet megválasztásával, az olvasás, filmnézés kerülésével, friss levegővel csökkenthetők a tünetek. Ha ez nem elegendő, hányingercsökkentő gyógyszer adhat enyhülést. A felkészülésben kérje háziorvosa segítségét!

 

Orvosi ellátás külföldön

Az Európai Unióban a Kormányablakokban ingyenesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási kártya felmutatásával igénybe vehetők a szükséges egészségügyi szolgáltatások (pl. esedékes várandósgondozás, elkezdett terápiák átmeneti folytatása).

 

Külföldi nyaralásnál mindig kössön utazási biztosítást, amely az esetleges orvosi költségek mellett a hazaszállítás költségeit is állja. Ha extrém sportokat is tervez az utazás alatt, akkor speciális utazási biztosításra lesz szüksége.

 

Úti patika

Minden utazásra állítson össze úti patikát az utazóknak és az úti célnak megfelelően. Ez tartalmazza az alapvető gyógyszereket, mint fájdalom- és lázcsillapító, napégésre használt készítmények, elsősegélyhez használt eszközök és más, szükséges gyógyszereket. Ha rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, tartalékot is vigyen belőle magával. Egyes gyógyszerekhez és kiszerelésekhez (pl. fecskendő, tű) külön igazolásra lehet szükség, erről tájékoztatást a Nemzeti Vám- és Adóhivatal honlapján találhat.

 

Ha Európán kívüli országba utazik, ellenőrizze az ottani viszonyokat, mivel előfordulhat, hogy olyan egyéb eszközöket is magával kell vinnie, mint női higiéniai termékek vagy pelenka a gyerekeknek.

 

Kötelező és ajánlott oltások

Bizonyos országokban a beutazás feltétele egyes oltások megléte. Egzotikus úti célok esetén mindenképpen érdemes indulás előtt legalább 2-6 héttel utazás-egészségügyi és oltóközpontot felkeresni.

 

A Magyarországon elérhető védőoltással megelőzhető betegségek közül külföldre történő utazásnál elsősorban a sárgaláz, hepatitis A, hepatitis B, hastífusz, a járványos agyhártyagyulladás, a tetanusz a veszettség, és a gyermekbénulás kockázata merülhet fel.

 

Lásd még: Nemzetközi utazásokhoz kötött védőoltások

 

COVID-19-oltások

A COVID-19-oltással kapcsolatos szabályok a járványhelyzettől függően gyakran változnak, van, ahol nem szükséges oltás, de van, ahol már a harmadik oltás igazolását is kérik.

 

Biztos és aktuális, az adott országra vonatkozó információért a Konzuli Szolgálat honlapjának  adott országra vonatkozó oldalát érdemes felkeresni.

 

Utazás különböző életszakaszokban

A gyerekek és idősek hajlamosak kevesebbet inni, ezért meleg klímájú úti cél esetén fordítsunk nagyobb figyelmet a megfelelő folyadékbevitelükre. A gyerekeknél külön odafigyelést igényel, hogy a higiéniai szabályokat is betartsák. A szülők feladata a napvédelemről és a balesetek megelőzéséről is gondoskodni.

 

Várandósok konzultáljanak kezelőorvosukkal, hogy az adott terhességi korban javasolt-e számukra az utazás, az adott úti cél és az adott jármű használata.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Szabadvízi fürdőzés

Hőség egészségkárosító hatásai

 

KULCSSZAVAK
nyaralás  |   biztosítás  |   oltás  |   napégés  |   hasmenés  |   csípés  |   ellátás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít