egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Étvágytalanság, alvászavar, időszakos gyengeség és rossz közérzet – ezek a tünetek mind jelentkezhetnek a forró nyári hőhullámok során. 

 

Az általános javaslatok és óvintézkedések betartása mellett folyadékfogyasztási- és táplálkozási szokásainkkal is sokat tehetünk a nyári hőség okozta tünetek ellen.

 

Folyadékbevitel

Általános ajánlás

Naponta általában 2-2,5 liter folyadékot veszít szervezetünk izzadással, légzéssel, vizeletelválasztással és a széklettel, így egy átlagos napon napi 6-8 pohár víz vagy egyéb hidratáló folyadék fogyasztása javasolt.

 

A víz mellett tej, cukormentes italok, tea és kávé is fogyasztható, de érdemes észben tartani, hogy a koffeintartalmú italok (kávé, tea) vízhajtó hatásúak.

 

Gyümölcslevek és smoothie-k is fogyaszthatók, azonban ezek napi mennyiségét javasolt 150 ml-ben maximalizálni magas cukortartalmuk miatt. Nem lehet persze általánosítani, mert az emberek egyéni folyadékbeviteli igényei eltérőek, attól függően, hogy milyen korúak, neműek, végeznek-e fizikai munkát vagy sportolnak-e. Továbbá a környezet is számít, azaz hogy az éghajlat mennyire meleg és milyen páratartalmú, ugyanis mind a magasabb hőmérséklet, mind a magas páratartalom fokozza a vízvesztést.

 

Lásd még:

 

Folyadékbevitel fontossága

Miért más a különböző ásványvizek íze?

 

Javaslat forró nyári napokra

A nyári hőhullámok idején javasolt átgondolni a folyadékfogyasztási szokásokat. A magas hőmérséklet és páratartalom fokozza a bőrön keresztüli, izzadás formájában történő folyadékvesztést, így fontos, hogy gyakrabban pótoljuk az elvesztett extra folyadékmennyiséget, melynek mértéke ebben az esetben is egyéni: függ a környezettől és az egyéni aktivitási állapottól.

 

Ha rendszeresen sportol, nem kell felhagynia vele a nyári forróságban, de javasolt sportitalokat fogyasztani, amelyeket speciálisan arra készítettek, hogy fokozzák a folyadék felszívódását, ezért jobban hidratálnak, mint a víz.

 

Lehet túl sok folyadékot inni?

Túlzásba is lehet vinni a vízfogyasztást, azonban ilyenkor az egészségesen működő vesével élők csak egyszerűen több alkalommal ürítenek vizeletet a nap folyamán. Ha azonban nagyon rövid idő alatt történik a nagy mennyiségű víz fogyasztása, elképzelhető, hogy a vesék kiválasztó működése nem tud lépést tartani a folyadékfelvétellel, nem tudja fenntartani az élettani só (ion)- és vízháztartás egyensúlyát és a vér túlzottan híg lesz.

 

Ennek következtében csökken a vérben lévő ionok szintje, és alacsony nátriumszint (hiponatrémia) alakulhat ki. Ez az állapot az állóképességi versenyeken induló sportolókat veszélyeztetheti, ha nem figyelnek a megfelelő folyadékbevitelre és a megfelelő italok fogyasztására.

 

Más ok is állhat annak hátterében, hogy a szervezet túl sok vizet tart vissza és felborul a folyadékháztartás – pl. szívelégtelenség vagy veseelégtelenség. Ha szív- vagy vesebetegséggel él és panaszokat tapasztal, forduljon háziorvosához, hogy megbeszéljék az ideális folyadékbevitel mennyiségét!

 

Lásd még: Vízmérgezés

 

Étkezés

A hőmérséklet szezonális változása és a nappalok hosszabbodása hatással van az étvágyra is. Nyaranta csökkenhet az étvágy, különösen az igazán nagy kánikulában – ennek egyik magyarázata, hogy a szervezet próbálja csökkenteni a hőtermelő működéseit, ennek részeként az emésztő funkcióit – és az étvágyat – is.

 

Magas víztartalmú ételek

Az ételek a folyadékbevitel 20-30%-át adják, néhány étel több, míg mások kevesebb folyadékot tartalmaznak. Bizonyos gyümölcsök és zöldségek kifejezetten magas víztartalmuknak köszönhetően kiváló alternatívát jelenthetnek a folyadékbevitel növelésére, pl. az eper, uborka, cukkini, zeller, saláta, dinnye.

 

A magas víztartalmú ételek is segíthetnek fokozni a folyadékbevitelt: jó példa erre a zabkása, a levesek, raguk – és ízviláguk természetesen a megfelelő szezonális összetevőkkel „nyáriasítható”.

 

Hűsítő ételek és italok

A hűsítő fagylaltok és jégkrémek fogyasztása jó választásnak tűnhet a hőségben, azonban többet ártanak, mint használnak, ugyanis fokozzák a hőérzetünket. A hideg ételek és italok a kezdeti hűsítő hatás után valójában ellenkező hatást váltanak ki szervezetünkben. Az emésztés önmagában is hőtermelő folyamat és ehhez hozzáadódik – a hideg étel/italfogyasztás utáni gyors lehűlés miatt – a szervezet automatikus kompenzáló mechanizmusa, így még nagyobb lehet a hőségérzet, mint a hideg étel/ital fogyasztása előtt.

 

Ezzel ellentétben a forró italok bár kevésbé vonzóak egy meleg nyári napon, mégis segíthetnek, hogy kevésbé legyen melegünk. A forró italoktól ugyanis megemelkedik a testhőnk, a szervezet pedig ezt kompenzálva le akarja hűteni magát, így többet izzadunk, hogy több hőt veszítsünk. A „termogén” ételek – pl. a fűszerek és a chili – szintén emelik a testhőmérsékletet az anyagcsere serkentésével. Ez szintén fokozza az izzadást, ami hűsítő érzetet kelt.

 

Mit érdemes kerülni?

Nyáron javasolt kerülni a nehezebben emészthető ételek fogyasztását, mert az emésztésük fokozottabb hőtermeléssel jár. Ilyenek például a fehérjében, cukrokban és rostokban gazdag ételek. Könnyebben emészthetővé tehetjük a húsokat marinálással, a gabonaféléket pedig beáztatással.

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Hőség hatásai különböző életszakaszokban

Hőség veszélyei krónikus betegségekben

Nyári hőség egészségre káros hatásai

 

KULCSSZAVAK
egészségmegőrzés  |   prevenció  |   időjárás  |   forró  |   meleg  |   hőség  |   táplálkozás  |   egészséges  |   hűsítő  |   hőhullám
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít